PlusExpositie

Het Glazen Huis in het Amstelpark staat vol rook

Rook zonder vuur stijgt op uit de installatie Clean Society. Beeld © Thomas Lenden
Rook zonder vuur stijgt op uit de installatie Clean Society.Beeld © Thomas Lenden

Het Glazen Huis in het Amstelpark staat vol rook. Dat nodigt bepaald niet uit om naar binnen te stappen. Het contrast met de frisse plantenweelde in het park, in 1972 aangelegd voor de Floriade, is enorm.

Toch is dat natuurlijk precies de bedoeling van kunstenaarsduo HeHe, dat hier exposeert. HeHe is een samenwerkingsverband van Helen Evans en Heiko Hansen. Ze maakten een project rond kunst, natuur en technologie.

In de achterruimte van het Glazen Huis is een video te zien van een werk dat HeHe eerder in Parijs realiseerde. Daar projecteerden ze met laser een groene wolk op de rookpluim van de grootste vuilverbrandingsoven van de stad. Het gebruik van de kleur groen is dubbelzinnig, want groen staat voor ecologisch en duurzaam, maar van oudsher ook voor gif.

Rookmachine

De rook in het paviljoen blijkt afkomstig van een rookmachine die verdekt staat opgesteld achter een model van het Afval Energie Bedrijf (AEB) in het Westelijk Havengebied. Om de zoveel tijd zucht en puft de machine en wordt een hoeveelheid rook de ruimte ingestuwd. De indruk wordt gewekt dat de rook uit de schoorsteen van de maquette komt, al is de hele installatie overduidelijk nep.

HeHe wil aandacht vragen voor problemen rond energie en afval en de timing was in elk geval perfect. Vlak na de opening van de tentoonstelling werd bekend dat het AEB in de problemen zat. De technische staat van de verbrandingsinstallaties bleek er slecht aan toe, waardoor vier verbrandingslijnen stil-staan. Deze week werd bekend dat het AEB voorlopig gered is door 12 miljoen euro van de gemeente Amsterdam en 10 miljoen van de banken.

De maquette in het Glazen Huis wordt omgeven door posters die in lijsten vrij in de ruimte op de grond staan opgesteld. Het zijn grotendeels historische posters waarop fabrieken en rook verbeeld zijn, naast een paar exemplaren die HeHe zelf ontworpen heeft. Bovendien is een selectie posters getoond van de Laka Foundation, het documentatie- en researchcentrum nucleaire energie.

Het is onduidelijk waarom die posters daar staan en ook de keuze van specifieke exemplaren wekt verwondering. De maquette gaat over de schadelijke gevolgen van afvalverwerking in een consumptiemaatschappij, maar dat heeft niets met kernenergie te maken. Rook is rook, lijkt de boodschap van de installatie.

Clean Society

HeHe
Waar Zone2Source Het Glazen Huis, Amstelpark
Te zien t/m 25/8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden