PlusColumn

Het Gibraltarbadje is een verborgen parel in de stad

Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Het zal waarschijnlijk niet in uw agenda staan, maar vandaag gaat het peuterbadje in het Gibraltarstraat open voor het nieuwe seizoen. Maandagmiddag keek ik als enige journalist toe hoe het bad met behulp van een hogedrukreiniger door een medewerker van de gemeente zomerklaar werd gemaakt, en voor zover ik dat kon beoordelen, gebeurde dat deskundig en succesvol.

Het Gibraltarbadje is een van die verborgen parels in de stad. Een prachtig beeld van Gerrit Bolhuis herinnert aan de opening van het pierenbadje in 1950. De bronzen vrouw met kruik heeft door de jaren heen gezelschap gekregen van een uitzinnige octopus van kunststof en een zeehond die een bal op zijn neus laat balanceren. Samen houden ze de honderden kinderen in de gaten die op warme dagen verkoeling zoeken in het bad.

Het badje is een ontwerp van Jakoba Mulder, ook zo'n verborgen parel in de stad. Mejuffrouw Mulder werkte van 1930 tot 1972 bij de dienst stadsontwikkeling, in een tijd dat de stedenbouw nog een blokkendoos voor jongens was. Het hoofd van de dienst, Cornelis van Eesteren, onderkende haar kwaliteiten en maakte Mulder tot zijn rechterhand. In 1958 volgde zij hem op als hoofd van de afdeling.

Op een ingetogen manier drukte Mulder haar stempel op de stad. Ze maakte het ontwerp voor het Amsterdamse Bos, was nauw betrokken bij de plannen voor de Westelijke Tuinsteden, maar zette ook haar handtekening onder het mooie Zonnehuis in Noord en was de drijvende kracht achter de komst van honderden speelplekken in de stad met de inmiddels tot erfgoed verheven speeltoestellen van Aldo van Eyck.

De menselijke maat bepaalde het denken van Mulder. Toen de plannen voor de Bijlmermeer op tafel kwamen, maakte zij een alternatief ontwerp omdat het volgens haar voor moeders op de hoogste verdiepingen van de honingraatflats onmogelijk was op hun kinderen te letten die beneden aan het spelen waren. Een argument dat indertijd weinig indruk maakte op de bestuurders in de stad: haar ontwerp verdween van tafel.

Hoe zou mejuffrouw Mulder tegen de huidige ontwikkelingen in de stad aankijken? Het is momenteel weer happy hour in de bouwput: elke vrije kavel is weer een leeg vel papier voor architecten en projectontwikkelaars, en de ambitieuze plannen voor bruggen, tunnels, huizenblokken en woontorens tot in de hemel stapelen zich in een razend tempo op.

Al die bouwdrift zal ongetwijfeld heel veel moois opleveren waar we ons straks, starend naar boven, aan kunnen vergapen. Toch zou het niet slecht zijn als bij de presentatie van al die prachtige plannen af en toe ook iemand zijn of haar vinger op zou steken om in de geest van mejuffrouw Mulder te informeren of er ook gedacht is aan een plek waar het plezierig is voor kinderen om op te groeien. Een plek zoals het Gibraltarbadje in Bos en Lommer.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden