Het getouwtrek om de nieuwe cruiseterminal is begonnen

Waar komt de nieuwe Passenger Terminal Amsterdam (PTA)? Inmiddels worden vijf verschillende locaties als optie genoemd.

Thomas Sijtsma
In eerste instantie werden drie mogelijke locaties benoemd, nu zijn het er al vijf. Beeld anp
In eerste instantie werden drie mogelijke locaties benoemd, nu zijn het er al vijf.Beeld anp

In eerste instantie werden drie mogelijke locaties benoemd, na een zoektocht van de gemeente en het Havenbedrijf om de groei van het aantal cruiseschepen naar Amsterdam op te vangen.

De Nieuwe Houthaven, de Coenhaven of de Noorder-IJplas zouden in de toekomst 250 schepen per jaar moeten ontvangen. De huidige plek, aan de Piet Heinkade, is te druk, zei wethouder Kajsa Ollongren vorige week. Maximaal 160 tot 190 schepen kunnen per jaar aanmeren aan de Oostelijke IJ-oever.

Woningbouw
Na de mededeling van Ollongren dat de aanlegplaats op termijn verplaatst moet worden, voegde stadsdeel Nieuw-West zich dinsdag bij het rijtje mogelijke kanshebbers. Ook Zaanstad liet dinsdag weten interesse te hebben, los van het feit dat Amsterdam Zaanstad reeds als optie noemt.

Achmed Baâdoud, stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West, vindt dat de cruiseterminal buiten de Ring moet komen, omdat de Houthavens en de Coenhaven, gelegen binnen de Ring, aantrekkelijk zijn voor woningbouw.

"Daar moeten we op anticiperen. Laten we niet de fout maken dat de terminal over dertig jaar weer in de weg staat."

Zaanstad
Volgens wethouder Dennis Straat van Zaanstad zou de terminal perfect passen in de plannen die de gemeente Zaanstad heeft met de Achtersluispolder, het huidige industrieterrein op de grens met Amsterdam.

"Het is nu een wat rommelig gebied met trouwens ook bedrijven die daar prima functioneren. Maar we denken al langer na over een transformatie van het gebied en dan met name over een nieuwe invulling die de verbinding met Amsterdam moet versterken."

De discussie over de locatie van de cruiseterminal staat ondertussen ook op de agenda van de gemeenteraad. De VVD-fractie wil woensdag opheldering vragen aan D66-wethouder Kajsa Ollongren. De partij noemt een verhuizing onzinnig.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden