Het geld is op, maar Hudson’s Bay mag twee panden niet sluiten

Beeld ANP

Hudson’s Bay staat op omvallen. Van de Amsterdamse rechter mag het warenhuis haar vestigingen in de Amsterdamse Kalverpassage en in Breda niet sluiten, terwijl de rechtbank in Den Haag juist oordeelt dat het openhouden van panden direct zou resulteren in een faillissement.

De zaak in Amsterdam is aangespannen door Kroonenberg Groep, die het filiaal in Breda in bezit heeft en in de voormalige Kalvertoren de voormalige Saks off 5th aan Hudson’s Bay verhuurt. Het warenhuis aan het Rokin valt niet onder de uitspraak.

Hudson’s Bay bedrijf heeft bij het afsluiten van de twee twintigjarige huurcontracten in 2017 aan Kroonenberg beloofd dat het de winkels zeker vijf jaar als warenhuis ‘van Hudson’s Baykwaliteit’ uitbaat. Het besluit om eind december met alle activiteiten in Nederland te stoppen, staat daar haaks op.

Van de rechter moet het bedrijf de panden daarom ook tot medio 2022 blijven uitbaten. Kroonenberg gaat nu dwangsommen innen zolang Hudson’s Bay niet bekendmaakt dat de winkels openblijven. “Nog in juli hebben we alle afspraken met Hudson’s Bay op papier gezet,” zegt commercieel directeur Paul Bremmer van Kroonenberg Groep. “En in september horen we via de pers dat alles dicht gaat. Dit bedrijf communiceert op geen enkele wijze met ons. We weten niet eens wie er nu aan het roer staat.”

Het geld is op

In Den Haag wees de kortgedingrechter deze week een eis tot het openhouden van de warenhuizen in Den Haag en Maastricht juist van de hand, omdat dat tot het faillissement van de keten zou leiden. Bij de behandeling van de Haagse zaak bleek dat Hudson’s Bay Nederland geen geld meer heeft; daarvoor is het bedrijf is afhankelijk van het Canadese moederbedrijf Hudson’s Bay Company.

‘Niet ondenkbaar is dat de Canadese moedermaatschappij haar toegezegde steun intrekt als HBC tot voortzetting van exploitatie gedwongen wordt, met een faillissement van HBC Nederland als gevolg,’ aldus de uitspraak.

Bremmer is niet bang dat een eventueel faillissement vanwege de Amsterdamse uitspraak alle afspraken over exploitatieplicht en huurbetaling doorkruist. “Het moederbedrijf in Canada heeft een concerngarantie afgegeven voor de huurbetalingen. Wij zullen hen daar zeker aan houden.”

Zowel in Den Haag als in Amsterdam bevestigt de rechter ook dat Hudson’s Bay gewoon huur moet blijven betalen, ook als de warenhuizen dicht gaan. Dat was voor de keten aanleiding om woensdag uitstel van betaling aan te vragen, omdat het naar eigen zeggen niet langer afspraken kan nakomen dat het alle schuldeisers gelijk behandelt.

Bremmer vindt dat een drogreden. “De schuld wordt door hen bij de vastgoedeigenaren gelegd, terwijl het alleen Hudson’s Bay is die het hierop laat aankomen. Ze doen alsof ze slachtoffer zijn, terwijl ze dit allemaal bewust veroorzaken. Ze doen er alles aan om niet te betalen.”

Surseance is veelal voorbode van een faillissement. 

Huurplicht

In de Haagse zaak beweerde Hudson’s Bay ook dat het zelf geen geld had voor het sociaal plan voor de 1400 werknemers. Dat was voor de Haagse rechter mede aanleiding de eis van verhuurder CBR, om de panden open te houden, af te wijzen. Bij de aanvraag van het betalingsuitstel beweerde de keten echter dat het benodigde geld voor het plan is ondergebracht in een aparte stichting. Onduidelijk is nu wat de situatie is. Hudson’s Bay Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook voor de dertien andere warenhuispanden geldt nog tenminste voor acht jaar een door het Canadese moederbedrijf gegarandeerde huurplicht, die het bedrijf in totaal nog tot 400 miljoen euro kan gaan kosten. Een groep andere verhuurders die wordt vertegenwoordigd door vastgoedadviseur Cushman & Wakefield rekent er ook op dat het warenhuis aan haar verplichtingen blijft voldoen.

Verschil in uitspraken

Het verschil in de Haagse en Amsterdamse uitspraken wordt mogelijk veroorzaakt doordat de twee panden van Kroonenberg in een winkelcentrum liggen dat voor de toeloop afhankelijk is van de aanwezigheid van het warenhuis. Leegstand zou die aanloop negatief beïnvloeden. De warenhuizen in Den Haag en Maastricht waarover de Haagse uitspraak gaat, zijn losse vestigingen aan de winkelstraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden