Plus

Het gebed begint en de deur gaat op slot: 'Er hoeft maar één gek te zijn'

De aanslag op een moskee in Canada hakt er ook in Amsterdam in. Bij de Blauwe Moskee in Nieuw-West gaan de deuren dicht tijdens het gebed, camera's filmen wie binnenkomt.

Marc Kruyswijk
Zodra het gebed begonnen is, hebben laatkomers pech: de deuren van de Blauwe Moskee blijven gesloten Beeld anp
Zodra het gebed begonnen is, hebben laatkomers pech: de deuren van de Blauwe Moskee blijven geslotenBeeld anp

In het kantoortje van imam Yassin Elforkani staat een stapel lege dozen: de inhoud, een hele serie camera's, is inmiddels aan alle kanten van het gebouw vastgeschroefd. Medewerkers van een beveiligingsbedrijf knopen net de juiste draadjes aan elkaar. Vanaf nu wordt iedere beweging rond de Blauwe Moskee in Amsterdam-Nieuw-West opgenomen.

Bestuurslid Khalil Aitblal van de moskee noemt het een zwarte dag. "Het is pijnlijk dat we deze maatregelen moeten nemen. Dat kost ons veel geld, want het gaat om dure apparatuur. Maar het is niet anders. De veiligheid van onze bezoekers staat voorop. Ze voelen zich niet veilig, niet na wat er de laatste tijd is gebeurd en al helemaal na de aanslag in Canada."

Angst wegnemen
Aitblal, zittend op een lederen bank in het kantoortje van Elforkani, heeft het over de aanval zondagavond op een moskee in Quebec. Een Franse Canadees opende het vuur op veertig moslims die zojuist in gebed waren gegaan.

Zes mensen werden gedood en vijf raakten gewond. Het hakt erin onder Nederlandse moslims. Naast de Blauwe Moskee besloten ook grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam en Utrecht met ingang van vandaag de deuren te sluiten tijdens de gezamenlijke gebedsmomenten.

De maatregelen die in en rond de Blauwe Moskee zijn genomen, moeten zorg en angst wegnemen, zeggen moskeegangers. De schrik zit erin. Een vrouw, die niet met haar naam in de krant wil, zegt de laatste maanden steeds vaker met een angstig gevoel naar de moskee te gaan.

"Overal in de wereld gebeuren vreselijke dingen, overal worden aanslagen gepleegd op moslims die geen kwaad in de zin hebben. Uiteindelijk is Nederland ook een keer aan de beurt."

Eén gek
Twee jongens die net iets te eten hebben gehaald in het barretje naast de moskee doen stoerder, maar ook zij voelen zich niet meer helemaal op hun gemak rond de moskee. "Ik ben niet bang, eerder bezorgd. Mijn hele familie komt hier, mijn broertjes gaan elke week naar Koranles. Als iemand kwaad wil, doe je daar niet zoveel tegen."

Gemeenteraadslid Sofyan Mbarki (PvdA) is ook naar de moskee gekomen. Hij zegt het treurig te vinden dat de veiligheidsmaatregelen nodig zijn om moslims te beschermen op die momenten dat ze op hun kwetsbaarst zijn: tijdens het gebed. "Dat de deuren dichtgaan is rigoureus, normaal staan ze altijd open. Maar er hoeft maar één gek te zijn die zich iets in zijn hoofd haalt."

De spanning loopt op, ook in Nederland, zegt Mbarki. Want internationaal staat de islam onder druk, maar ook Nederland heeft al te maken gehad met een moskee als doelwit van een terreurdaad. "In Enschede. En er speelt meer. Hoewel het nog steeds gaat om een gevoel, lijkt het steeds concreter, steeds reëler. Bang ben ik niet, Nederland is een goed land, maar ik wordt wel steeds kriebeliger."

De boel polariseert, zegt Aitblal. "De aanslag in Canada heeft ons eens te meer wakker geschud. Ja, Nederland is nog steeds een veilig land. Maar wel een land waarin we als moslims alerter zullen moeten zijn. Het is niet anders."

Lees ook: Gemeente nodigt moslimgemeenschap uit voor gesprek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden