Plus

Het gat dat V&D heeft achtergelaten is nog steeds gapend groot

Het oude V&D-pand in de Kalverstraat wordt 'spectaculair verbouwd' voor de nieuwe huurders. In tien andere oude V&D-panden strijkt Hudson's Bay neer. In kleine steden is de toekomst somber.

Het oude V&D-pand in de Kalverstraat wordt 'spectaculair verbouwd' Beeld anp
Het oude V&D-pand in de Kalverstraat wordt 'spectaculair verbouwd'Beeld anp

De eigenaar van het V&D-complex in de Amsterdamse Kalverstraat, IEF Capital, wil meerdere huurders in het leegstaande complex onderbrengen. "Het pand wordt zeer grootschalig gerenoveerd, waarmee de allure en kwaliteit enorm worden vergroot," aldus Nechemja de Bruijn van IEF Capital. Ook de andere V&D's van IEF worden verbouwd, waarmee 'enkele tientallen miljoenen euro's' is gemoeid.

Over huurders - voor Utrecht zoemt de naam Primark rond - wil de Bruijn het nog niet hebben. "Verhuur aan meerdere partijen ligt het meest voor de hand. Vanwege de grote verbouwingen zullen gebruikers pas in de loop van 2017 de panden kunnen betrekken."

Vorige maand heropende La Place al in het pand aan de Kalverstraat, na onderhandelingen met eigenaar Jumbo. Volgens De Bruijn zijn er geen plannen het restaurant uit te breiden. Bovendien opent Baut Amsterdam een tijdelijk restaurant ( B&D) en bar op een bovenverdieping aan de Rokinkant van het V&D-complex.

Decathlon
IEF viste tot nu achter het net bij de komst van Hudson's Bay naar Nederland. De Canadezen onderhandelden lang over het Amsterdamse V&D-pand, maar kozen voor nieuwbouw aan het Rokin en een vestiging in de Kalvertoren, pal tegenover IEF's leegstaande V&D-complex.

Maandag haalde de Amsterdamse vastgoedbezitter Hudson's Bay alsnog binnen voor een deel van de voormalige V&D in Den Haag. Daar zullen ook sportwarenhuis Decathlon, modeketen Stradivarius Jumbo en La Place in trekken.

'Hudson's Bay wil zo'n twintig filialen openen' Beeld anp
'Hudson's Bay wil zo'n twintig filialen openen'Beeld anp

Of er met de Canadezen wordt gesproken over meer panden, wil De Bruijn niet zeggen. IEF heeft de V&D's in Arnhem en Groningen eerder al volledig verhuurd. In Nijmegen komt een La Place en worden, net als in Maastricht, 'afrondende gesprekken' gevoerd met huurders.

Desondanks is het gat dat V&D in de winkelstraten heeft achtergelaten nog steeds gapend groot. Een rondgang langs centrummanagers, vastgoedontwikkelaars en huurbazen leert dat in 33 steden met onderkomens van wijlen Vroom & Dreesmann een nieuwe verhuurder ver weg is. Het gaat veelal om kleinere steden als Alphen aan den Rijn, Doetinchem, Goes, Gorinchem, Meppel, Naaldwijk, Oss, Rijswijk, Sittard, Uden, Veenendaal en Zeist.

Amstelveen
In 26 vooral grotere steden ziet het er wél goed uit. De V&D-panden in Amstelveen en Almere staan ook op de nominatie een Hudson's Bay te worden. In Amstelveen heeft het warenhuis zijn plannen met eigenaar ASR vorige week aan de gemeente Amstelveen gepresenteerd. In Zaandam wordt de V&D een Zara, net als in Leeuwarden; in Purmerend komt een Albert Heijn.

In 22 steden staat het V&D-pand helemaal leeg. Zo staat de voormalige V&D in Amsterdam-Noord niet op het verlanglijstje van de Canadezen. Eigenaar Vastned maakt het onderdeel van de herontwikkelingsplannen van het Buikslotermeerplein, die momenteel in de maak zijn. Wat er gebeurt met de leegstaande V&D in het Haarlemse winkelcentrum Schalkwijk is niet bekend. Rondom het V&D-pand in Hilversum is een juridische strijd losgebarsten.

Toch is de toekomst niet helemaal somber. Hudson's Bay wil in Nederland uiteindelijk op zo'n twintig filialen uitkomen.

De verwachting is bovendien dat Hudson's ook dertig filialen van outletformule Saks Off 5th uitrolt, zegt Jos van de Mortel, die met Metroprop de V&D-panden van Den Bosch, Heerlen en Sittard exploiteert. "Ze kiezen er nu voor om eerst de formule Hudson's Bay te doen." Hij is blij met Hudson's als huurder voor Den Bosch. "Voor mijn andere panden ben ik in gesprek. Dat loopt nog."

Zestien verhuurders hebben een tijdelijke oplossing gevonden. Zo is de V&D in Noord een mode-outlet.

In 60 steden werd of wordt gezocht naar een nieuwe invulling van de voormalige V&D-panden. Beeld Laura Van Der Bijl
In 60 steden werd of wordt gezocht naar een nieuwe invulling van de voormalige V&D-panden.Beeld Laura Van Der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden