Het gaat zaterdag om de Grondwet

AMSTERDAM - De politiek, en met name de PvdA, heeft de homobotenparade ontdekt. Het wordt zaterdag dringen tijdens de tocht door de grachten. Burgemeester Job Cohen stapt voor de eerste keer op. Eerder maakte minister Ronald Plasterk (Emancipatie) bekend mee te varen.

Naarmate het homofestijn nadert en de temperatuur stijgt, is er meer belangstelling. Ook staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken), minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) monsteren aan. Een woordvoerder van Ter Horst wijst erop dat de minister van Binnenlandse Zaken 'over de Grondwet gaat' en dat ze op deze manier de gelijke rechten wil verdedigen en wil uitdragen dat discriminatie fout is.

Plasterk nodigde premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin (ChristenUnie) uit om ook mee te varen tussen de uitbundige leermannen en boanichten. De twee sloegen het voorstel af.

Toch zal het vaartuig van Plasterk goed gevuld zijn, met onder anderen vertegenwoordigers van Chinese en Turkse homo-organisaties, werknemers, minderheden en mensen uit de wereld van sport, cultuur en onderwijs. Met de Engelstalige boodschap 'Simply gay' wil hij de internationale voorbeeldfunctie van Nederland op het gebied van homo-emancipatie uitdragen.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 stelt dat ondanks de goede bedoelingen er 'nog steeds wetgeving is die homo's direct of indirect achterstelt'. ''D66 wil die wetgeving aanpassen.''

Zo werkt de oppositiepartij aan een Grondwetswijziging om in artikel 1 van de wet homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond op te nemen. De sociaal-liberalen varen al jaren mee met de Gay Pride en brengen deze keer een extra grote boot mee. D66 siert de boot op met een enorme roze kous als 'knipoog naar het conservatieve CDA/PvdA/ChristenUnie-kabinet'. De partij hekelt 'de zwartekousenpolitiek' van het huidige kabinet omdat het bijvoorbeeld huwelijksambtenaren wordt toegestaan homoparen te weigeren. (HET PAROOL)

De politiek heeft de homobotenparade ontdekt. Foto ANP/Juan Vrijdag
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden