Het gaat te goed met de bevers

De bever is in 1988 opnieuw uitgezet in de Nederlandse natuur. En met succes, want ondertussen leven er zo'n 600 dieren op verschillende plekken in het land. Als natuurbeheerders niet ingrijpen, zijn het er over 20 jaar zeker 7000. De bever begint overlast te veroorzaken.

Als we niet ingrijpen zijn er over twintig jaar zeker 7000 bevers in Nederland Beeld ANP
Als we niet ingrijpen zijn er over twintig jaar zeker 7000 bevers in NederlandBeeld ANP

Dat stelt de Zoogdiervereniging, die dinsdag met waterschappen en het Faunafonds praat over maatregelen tegen de schade die bevers veroorzaken. Het belangrijkste probleem is dat de knagers gangen en holen in dijken graven daarmee de stabiliteit van de dijk ondermijnen, net zoals muskus- en beverratten dat doen. Ratten worden om die reden actief bestreden in de watergangen.

Volgens de Zoogdiervereniging is de bever erg populair in Nederland, maar om dat zo te houden moeten er tijdig maatregelen worden genomen tegen de schade die de dieren veroorzaken. Niet voor niets is de bever in de 19de eeuw in Nederland uitgeroeid, aldus de vereniging.

Op een aantal plekken langs dijken worden proeven gehouden met maatregelen om ratten tegen te houden. Die zouden mogelijk ook tegen bevers kunnen werken. Aanbrengen van rasters onder water, het spannen van kippengaas tegen een dijk en bestraten van de voet van een dijk worden uitgeprobeerd. Natuurbeheerders adviseren ook om 'beverakkertjes' aan te leggen om de beesten zodoende bij landbouwgewas weg te lokken. In de Verenigde Staten en Canada is veel ervaring met zogenoemde 'beaver deceivers' die voorkomen dat de dammen die bevers bouwen de watergangen blokkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden