Het erfpachtverzet hijst de stormbal

Met het afgezwakte erfpachtplan dat vrijdag naar buiten kwam hebben D66, VVD en de SP een crisis binnen de coalitie afgewend. Maar als zij dachten dat het verzet nu verstomt dan komen zij bedrogen uit.

Tegen het eerste erfpachtvoorstel van het college kwam veel verzet Beeld Charlotte Odijk
Tegen het eerste erfpachtvoorstel van het college kwam veel verzetBeeld Charlotte Odijk

Het nieuwe voorstel pakt voor erfpachters een stuk gunstiger uit dan eerst. Woningeigenaren die overstappen naar eeuwigdurende erfpacht krijgen een 'overstappremie' van 25 procent en drie jaar extra bedenktijd.

Ook valt de zogeheten buurtstraatquote, het deel van de WOZ-waarde dat aan de grond wordt toegerekend, nergens hoger uit dan 49 procent. In het oude voorstel was dat op sommige plekken nog 82 procent.

Het politiek handjeklap van de coalitiepartners leidt tot scheve gezichten bij oppositiepartijen, die in de veronderstelling leefden dat zij nog mee mochten denken over aanpassing van het 130 jaar oude erfpachtsysteem.

Vrijdag publiceerde Het Parool over het compromis, later op de avond maakte het college bekend dat de knoop versneld formeel was doorgehakt. "Vandaag is een historisch besluit genomen," zei wethouder Eric van der Burg.

'Niet de oplossing'
De oppositie is minder enthousiast. "Een extra korting voor erfpachters is niet de oplossing," reageert GroenLinksraadslid Zeeger Ernsting. CDA-raadslid Diederik Boomsma vindt de aanpassingen 'volstrekt onvoldoende'. "De schaamteloze afroming van de grondwaardestijging gaat gewoon door." Hij wil af van de rekenmethode voor de waarde van de grond.

Ook Koen de Lange, voorzitter van Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) blijft zich verzetten tegen de zogeheten 'residuele rekenmethode'. "Zolang die blijft bestaan zullen wij dit voorstel blokkeren met een referendum," zegt hij.

In de vorige collegeperiode wist De Lange al de benodigde 27.000 handtekeningen te verzamelen. Het referendum bleek niet nodig, omdat het toenmalige college het plan introk. De vraag is of die handtekeningen nog steeds geldig zijn. Als het nieuwe plan volgens de raad te veel verschilt van dat van het vorige college gaat De Lange nogmaals handtekeningen verzamelen.

Stembus
Cruciaal voor het eventuele referendum is het moment van de stembusgang. Als die samenvalt met de gemeenteraadsverkiezing zal het aanzienlijk makkelijker zijn om opkomstdrempel te halen dan wanneer het referendum op zichzelf staat. Ook zal een referendum op dezelfde dag als de raadsverkiezingen van erfpacht hét verkiezingsissue maken.

Een groep boze erfpachters uit Oud-Zuid bereidt zich als 'erfpachtpartij' voor op de verkiezingen. Seba-voorman De Lange overweegt zich daarbij aan te sluiten. "Op een gegeven moment mag je je afvragen of de huidige partijen het vertrouwen verdienen om dit op te lossen of dat het nodig is dat we het zelf doen."

25%

Met 25 procent korting zijn de tegenstanders van het Amsterdamse erfpachtstelsel ook niet tevreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden