Column

Het enige werkende medicijn van Dokter Charlatan is zijn aandacht

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Er is weer een Dokter Charlatan in Duitsland die kanker kan genezen. Kosten: 50.000 euro, maar dan krijg je ook niks. Want helaas is er geen garantie dat je geneest.

Integendeel. Bezoek je de dokter, dan is de kans dat je overlijdt aan zijn medicatie ook nog eens behoorlijk.

Het enige werkende medicijn van Dokter Charlatan is - paradoxaal genoeg - zijn aandacht, die even de wanhoop bij zijn patiënten wegneemt. Aandacht is een wondermiddel, een panacee die verpakt in poedertjes, pillen en sapjes, en niet te vergeten in straling, tot een lucratieve zaak kan uitgroeien. Een charlatan die aandacht geeft, kan grote massa's in beweging zetten.

Het omgekeerde is ook waar. Er verschijnt elk kwartaal wel een artikel over een groep lieden die klaagt over een gebrek aan aandacht. Burgers worden door politici in de steek gelaten, zieken door de zorg, werknemers door werkgevers - het gebrek aan aandacht is soms schrijnend.

Je zou kunnen stellen dat onze beschaving is gestoeld op aandacht; hoe meer aandacht iets krijgt, hoe beschaafder het wordt, hoe minder aandacht, hoe onbeschaafder - en dan komt de charlatan om met zijn aandacht geld te verdienen.

Irak, Syrië, Libië - ze leden aan gebrek aan aandacht, en hup daar kwam de Islamitische Staat. Wrede charlatans, maar dat is die Dokter Charlatan ook. Charlatanerie en wreedheden gaan vaak samen. De charlatan houdt van slachtoffers.

Dat in Amerika bij de Democraten Hillary en bij de Republikeinen Trump opgaan voor het presidentschap lijkt mij soms het resultaat van gebrek aan aandacht voor het eigen volk dat nu opgescheept zit met twee charlatans. Trump en Hillary geven wel aandacht, beide met de boodschap dat ze kanker kunnen genezen.

Was ik een patiënt, ik zou ze niet bezoeken. Maar wie is de ergste charlatan van die twee? Ik denk Trump - maar Hillary is niet veel beter.

Charlatans nemen iedereen in de maling, maar dan ook echt iedereen. Zichzelf dus ook. En dat wordt hun einde. Dokter Charlatan zijn kliniek is nu gesloten. De aandacht die hij gaf bleek dodelijk.

Saddam Hoessein, Khadaffi, zijn charlatans die ook zijn verdwenen. Erdogan, Assad - en wie weet straks Trump of Hillary - zijn er nog. Geen aandacht voor wie ze zeggen op te komen. Het zijn charlatans, dus ze komen op voor zichzelf en nemen ons in de maling. Wij betalen daar grif voor.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden