PlusReportage

Het eerste WK troefcall in Zuidoost: winnen op strategie

Wat klaverjassen is voor de Hollander, is troefcall voor de Surinamer. Zaterdag vond het eerste WK plaats in Zuidoost, al is wereldkampioenschap misschien een groot woord voor dit vooral Surinaamse evenement.

Bij troefcall zijn dertien slagen, een bounie, het hoogst haalbare.Beeld Marc Driessen

Je moet je pet afdoen, gebaart een man van middelbare leeftijd naar een medespeler. Verschrikt haalt die de pet van zijn hoofd. Als het Surinaamse volkslied wordt gezongen toon je respect. Zoveel is duidelijk.

Zojuist heeft Andro Bottse, dagelijks bestuurder van Zuidoost, het WK officieel geopend: "Ik heb het sinds mijn kindertijd niet meer gespeeld, ik ga vandaag kijken hoe het echt moet."

Dan begint het toernooi. Rijen tafeltjes waar koppels het bloedserieus tegen elkaar opnemen, de kaarten in waaiers in de schoot. Bottse noemt het evenement belangrijk voor heel Nederland. "De Troefcall Sportbond Nederland (TSBN) heeft verenigingen in acht steden. Het is folklore, cultuur. We zijn er allemaal mee opgegroeid, in Suriname en hier. Het is een makkelijk spel voor alle leeftijden. Maar je moet wel je hersens gebruiken."

Bottse juicht het toe dat de bond, die twintig jaar bestaat, de sport met dit WK onder de ­aandacht brengt: "Als je gaat troefcallen in een vereniging ga je participeren, je huis uit. Dat is goed voor ouderen maar ook voor de jeugd. Saamhorigheid, sociale controle, minder criminaliteit."

Indiase contractarbeiders
Deelneemster Jane Badoella (48, Suriname) vindt het spel helemaal niet zo makkelijk: "Je moet combinaties maken, strategieën uitstippelen. Geluk speelt een rol, maar je wint op strategie. Rekenen, kijken, tellen."

Haar troefcallpartner Faroek Bhawanie (45, Zuidoost) vult aan: "Je kunt een hele goede hand hebben maar toch verliezen."

Troefcall wordt gespeeld in koppels, net als klaverjassen. Het lijkt op elkaar, maar bij troefcall tel je niet de punten maar de slagen. Het spel werd door Indiase contractarbeiders meegenomen naar Suriname. Het merendeel van de spelers is dan ook van Hindoestaanse afkomst.

In Suriname is het razend populair onder alle bevolkingsgroepen. Hier in Nederland zijn de verenigingen gemengd. Hier en daar is een blanke Nederlandse speler te zien. Een van hen is Max Tibbe (48, Almere). Hij is lid van vereniging Prasoro. "Ik ben begonnen door mijn Surinaamse vriendin. Ik klaverjas ook, maar dit is toch effe wat meer nadenken. Er zouden meer Nederlanders mee moeten doen. Je wordt echt niet buitengesloten hoor, en anders dring ik mezelf wel op."

Gewild
Eva Yoo Ri (36) komt uit voor Zuid-Korea. Zij vindt het WK een mooi initiatief. "Via spel kun je verbinding maken tussen landen en culturen. Koreanen zijn een gesloten volk, ze kijken niet over de schutting. Dat is jammer. Maar Surinamers gaan heel goed om met de diversiteit in hun gemeenschap. Dat merk ik nu ook, het voelt warm. Volgend jaar moeten meer landen meedoen."

In leeftijd is er weinig diversiteit, die ligt veelal boven de vijftig. De jongste speler is Rizvi Abdulhak (29), uit Diemen. "Ik heb het spelletje van huis uit meegekregen, ik groeide op in Suriname. Ik speel nu nog bij Real Sranang, maar ik ben gewild. Ik kijk wel wat komend seizoen me brengt."

De verenigingscompetitie is bloedserieus. Om geld wordt niet gespeeld, maar de eer van het winnen is groot. Gejuich klinkt op. Een koppel doet een high five. "We hebben een bounie gemaakt!" zegt Astrid Foort (40) breed lachend. "Dat zijn dertien slagen, het hoogst haalbare. Schrijf maar op dat we van vereniging Stanvaste zijn, uit Zuidoost."

De bounie heeft niet mogen baten. Het WK troefcall 2016 is gewonnen door Arie Ydo en Jiwandath Ramlakhan. Uit Dordrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden