Het economische drama in Griekenland, een overzicht

Griekenland gaat al bijna drie jaar lang door een diep dal, zowel economisch als politiek. Het land heeft een enorme berg schulden en moet bezuinigen om de problemen te boven te komen, maar dat leidt tot sociale onrust. Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De toekomst van Griekenland in de eurozone hing aan een zijden draad, maar lijkt met de verkiezingsuitslag van vandaag veiliggesteld. Hier volgt een chronologisch overzicht van het economische drama in Griekenland.

Een Griekse man verlaat een arbeidsbureau in Athene. Beeld epa
Een Griekse man verlaat een arbeidsbureau in Athene.Beeld epa

Oktober 2009: De nieuwe Griekse regering maakt bekend dat het overheidstekort en de staatsschuld van het land veel hoger zijn dan door vorige regeringen werd beweerd

December 2009: Kredietbeoordelaars waarderen de Griekse staatsschuld af. Speculaties over een mogelijk bankroet van het land nemen toe. De regering bezweert de problemen op te kunnen lossen.

Voorjaar 2010: De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen Griekenland een noodkrediet toe van 110 miljard euro, omdat de euro in gevaar dreigt te komen. Nederland draagt circa 5 miljard euro bij. In ruil voor de noodsteun kondigt Athene forse bezuinigingen aan. Korte tijd later komen de EU-landen en het IMF met een tijdelijk noodfonds van 750 miljard euro om andere zwakke lidstaten bij te staan.

Juli 2011: Uit angst dat de economische problemen overslaan naar grote landen houden de leiders van de eurozone een speciale top over de Griekse crisis. Daar stemmen ze in met een tweede hulppakket van 109 miljard euro.

Oktober 2011: Bij een nieuwe 'cruciale' EU-top blijkt de nood in Griekenland opnieuw hoger dan gedacht. De eurolanden willen daarom een hogere bijdrage vragen aan private investeerders dan in juli is afgesproken.

November 2011: De socialistische premier George Papandreou treedt af. Er komt een regering van nationale eenheid met socialisten, conservatieven en nationalisten.

Begin 2012: Europa voert de druk op Griekenland steeds verder op. Om nog in aanmerking te komen voor noodsteun moet Griekenland zijn economie drastisch hervormen en komt het land onder bijna permanent toezicht. Private schuldeisers zien af van een bedrag van ongeveer 107 miljard euro. Speculaties over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone blijken ook binnen de hoogste Europese kringen geen taboe meer. Op de top van 20 februari wordt besloten Griekenland voor 130 miljard euro aan nieuwe noodleningen te verstrekken.

Mei 2012: Griekenland gaat naar de stembus. Een linkse partij die tegen bezuinigingen en Europese noodhulp is, boekt flinke winst. Drie formatiepogingen mislukken. Ook bemiddeling van de president haalt niets uit. Griekenland moet op 17 juni opnieuw naar de stembus. In de peilingen gaan de pro-Europese conservatieven gelijk op met een anti-Europese linkse partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden