Oud Amsterdam

Het drama van Joost van den Vondel (1655)

In de depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van notarissen uit 1578-1915. Het Stadsarchief en Parool.nl publiceren samen verhalen die verstopt zitten in de tienduizenden dikke boeken en bundels. Deze week: Het drama van Joost van den Vondel (1655).

Bronzen beeld van de dichter Joost van den Vondel in het VondelparkBeeld ANP

Joost van den Vondel, handelaar in zijde en dichter-toneelschrijver, bevond zich op het hoogtepunt van zijn roem toen hij in problemen raakte met zijn zoon.

Uiteindelijk zou dit leiden tot zijn financiële ondergang. Over deze enige zoon en grootste zorgenkind, Joost junior, duiken nieuwe details op in de notariële akten van notaris Reinier Duee.

We stuitten op een getuigenverklaring uit 1655, gedaan op verzoek van Baertgen Hooft, de voormalige vrouw van Joost van den Vondel junior.

Van den Vondel had de zijdehandel in de Warmoesstraat overgenomen van zijn vader. De zaken gingen snel bergafwaarts en ook privé gedroeg Joost junior zich niet zoals een vader dat graag zag.

Voor notaris Duee in de Kalverstraat verschenen Arent Harmens, kleermakersgast, en Annetje Jans, een voormalige dienstmaagd van Hooft.

Arent en Annetje verklaren dat Joost van den Vondel junior zich zeer onbehoorlijk kon gedragen en zijn vrouw voor het aanzien van alle buren voor hoer uitmaakte.

Maar ook bedreigde hij haar met een mes en degen en verder met alles wat hij in huis maar te pakken kon krijgen; zelfs met tangen en brandhout ging hij haar te lijf.

Portret Joost van den Vondel sr. op 66-jarige leeftijd, door door Govert Flinck in 1653. Van Joost van den Vondel junior zijn geen afbeeldingen bekend.Beeld Rijksmuseum

Op een nacht, toen Baertgen in bed lag, kwam Vondel en zette zijn duim zo op haar keel 'dat het swarte bloet uijt haar keel sprongh'. Door tegen het bed te kloppen kon zij haar dienstmeiden waarschuwen, die binnenstormden om haar te ontzetten.

Na dit incident zou Van den Vondel zelf aan de andere getuige, Arent Harmens, hebben gevraagd om 's nachts in hun huis te blijven om te beletten dat hij haar zou vermoorden. Het loopt echter opnieuw uit de hand en de kleermakersgast vertelt de notaris dat zij het zonder hem niet overleefd had.

Van den Vondel roept dat zij toch niet van hem af gaat. Hij heeft het mis: zij vlucht met haar minderjarige kinderen naar haar neef Hillebrant Arentsz Sobbe en regelt een scheiding, 'omme alle ongeluck te voorcomen ende haar leven niet te verliezen'.

Van den Vondel was inmiddels failliet verklaard. Hij laat zijn bejaarde vader met schulden achter die hem de rest van zijn lange leven zouden achtervolgen. Zou hij de neef van Baertgen verantwoordelijk hebben gehouden voor alles dat misging in zijn leven?

Sobbe is duidelijk een vertrouweling van Baertgen: ze vlucht immers naar zijn huis en hij bevindt zich ook in het notariskantoor om het slechte gedrag van Joost van den Vondel junior te onderschrijven. Later wordt hij ook gemachtigd om haar zaken af te handelen. In 1657 loopt Vondel Sobbe toevallig bij een wijnhandelaar tegen het lijf en gaat volgens ooggetuigen door het lint.

In een getuigenverklaring wordt opgetekend dat Van den Vondel Sobbe schuimbekkend aan de jas trekt en dreigt hem te vermoorden. Hij verwijt Sobbe bovendien wat al te intieme omgangsvormen met zijn eerdere vrouw te hebben.

Doelde hij hierop, toen hij Baertgen nog tijdens hun huwelijk voor hoer uitmaakte en haar ervan beschuldigde 'met de pollen te lopen' (lees als: zich te laten onderhouden/haar man te bedriegen)?

Meer bijzondere verhalen uit Alle Amsterdamse Akten vind je op deze website van het Stadsarchief.

Wat er exact voor zorgt dat de maat vol is is niet bekend, maar het doek valt uiteindelijk voor Joost van den Vondel junior. In December 1659 wordt hij, na een verzoek ingediend door zijn vader, naar Oost-Indië verbannen. Hij sterft echter tijdens de reis en zijn lichaam wordt in zee gegooid.

De arme oude Joost van den Vondel - hij werd 91 jaar - overleefde al zijn kinderen plus een groot aantal kleinkinderen. De laatste jaren van zijn leven moest hij zelfs al zijn boeken verkopen om geld veilig te stellen voor zijn eigen begrafenis.

Joost van den Vondel senior heeft voor zover bekend geen enkele dichtregel gewijd aan zijn ondankbare zoon Joost junior.

Er wordt in de akte geen adres genoemd maar vermoedelijk bovenstaade zich allemaal af in het pand waar ook de zijdehandel van vader Joost van den Vondel was gevestigd, in de Warmoesstraat 'waar de Rechtvaerdige Trou uithing'. Nu nummer 39.

Alle Amsterdamse Akten

Miljoenen akten liggen nog begraven in het archief van de Amsterdamse Notarissen. Met hulp van vele vrijwilligers werkt het Stadsarchief Amsterdam aan een project waarin 'Alle Amsterdamse Akten' worden geindexeerd.

Meedoen kan via Velehanden.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden