Straatbeeld

Het dotje groen op het Frederik Hendrikplantsoen (****)

Na jaren overleg en overlast van junks en alcoholisten wordt nu eindelijk het Frederik Hendrikplantsoen gerenoveerd. Nu ligt het nog braak, maar straks kun je er scharrelen tussen de boomkruinen.

Het Frederik Hendrikplantsoen Beeld Joris van Gennip
Het Frederik HendrikplantsoenBeeld Joris van Gennip

Het is een wonder dat het Frederik Hendrikplantsoen eindelijk een make-over krijgt. Sinds 2009 wordt er vergaderd over het opknappen van het parkje bij de Nassaukade. Wie de verslagen van de werkgroep leest, denkt dat het een script voor een soap is, met veel ruzie, achterklap en voortdurend bijgestelde uitgangspunten. Ik zou graag zien dat iemand uitrekent hoeveel dit ambtelijke en buurtoverleg heeft gekost. Waarschijnlijk kan van dat geld moeiteloos al het beton in marmer worden uitgevoerd. Krijgen we eindelijk Italiaanse allure in de stad.

Groen
Plantsoen is een grote naam voor het dotje groen. Het parkje bestaat uit drie delen, waartussen auto's, fietsers, bussen en trams scheuren. Het grootste deel, aan de noordkant, is onder handen genomen. De twee andere groene cirkels komen later aan de beurt. De magistrale oude bomen - waaronder enkele platanen - zijn opnieuw stevig in de aarde gezet. Door het stijgende grondwaterpeil hadden ze al jaren natte voeten. Dat is ook voor een boom niet gezond.

Al het overige groen is gekapt en gerooid. Het park, ooit omzoomd door grote bosschages, ligt er kaal bij. Dit is het moment om de nieuwe structuur te beoordelen. Het is schitterend gedaan, het ronde park krijgt meanderende paden, die uitnodigen tot slenteren. Een robuuste zandbak vraagt om kleuterpret. De waterspuiters, die in de buurt van het zand komen, voorzien in alles wat kleintjes willen, zoals met je handen kneden in eigengemaakte modder en die uiteindelijk in elkaars haar smeren.

Rustplek voor junks
De laatste jaren was het park verloederd. Het was een ideale rustplek voor alcoholisten en junks. Zij voelden zich thuis achter de grote verwilderde struiken die plantsoen en rijweg van elkaar scheidden. Buurtbewoners klaagden over rommel, overlast en criminaliteit. De meeste bewoners zijn blij met de nieuwe look. Een enkeling niet. Op de Facebookpagina van het park klaagt een bewoner over 'gebaande paden en zencirkels'. Hij wil groen 'waar je even in de bosjes kunt duiken voor een pisstop onderweg naar de coffeeshop.'

Hoeveel banken zet je in een zwervervrij park? Weinig. Ik heb er vier geteld. Mooie, stoere banken, maar met een rare maatvoering. Wie erop zit, kan zijn voeten niet op de grond zetten: de zitting is zo hoog dat je benen een beetje ongelukkig bungelen. Gelukkig zijn er in het plantsoen tal van opstaande betonnen randen waar je ook kunt uitrusten. De door de buurt gewenste picknicktafel staat net buiten het plantsoen, tegenover de horecagelegenheid.

Binnenkort arriveren de planten en twee beeldbepalende onderdelen: een kunstwerk van Joep van Lieshout en een jaloersmakend speeltoestel dat op hoge palen staat, waar je op kunt klimmen om dan vervolgens tussen de boomkruinen te scharrelen. Ik verheug me er nu al op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden