Het doek valt alsnog voor de Piggelmeewoningen in Bos en Lommer

De SP refereerde gisteren in de Amsterdamse gemeenteraad uitgebreid aan het kleurrijke sprookje over de dwerg Piggelmee, die met zijn vrouw in een duinpan in een omgekeerde bloempot woonde. Ze waren niet veel eisend. Het zelfde geldt voor de bewoners van de Piggelmeewoningen in Bos en Lommer, die uit hun huisjes zullen worden gezet.

Ton Damen
Bewoners van de Piggelmeewoningen in Bos en Lommer. Beeld Jean-Pierre Jans
Bewoners van de Piggelmeewoningen in Bos en Lommer.Beeld Jean-Pierre Jans

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot gisteren dat de 48 Piggelmeewoningen definitief worden gesloopt. Zij gaf fiat aan de grondexploitatie voor de sloop-nieuwbouw van de karakteristieke huizen en voor het herindelen van de openbare ruimte in Bosleeuw-Midden in stadsdeel West. Dat laatste betekent dat ook een streep gezet wordt door het werk van Cornelis van Eesteren die de open strokenbouw voor dit deel van de stad tekende.

Alleen de SP en de Partij voor de Ouderen waren tegen. De andere fracties stemden in, ieder om een andere reden. GroenLinks ging akkoord, maar 'met bloedend hart', zo liet woordvoerder Jorrit Nuijens weten. De partij is verdeeld over de sloop. Joris van Osselaer (D66) vond het slopen van de woningen geen punt. Het zijn geen monumenten. Wel druisde het besluit volgens Van Osselaer in tegen het cultuur-historisch beleid van de stad. Daar tegenover staat, zei hij, dat nu ruimte ontstaat voor 65 woningen. 'Dat zijn nieuwe en ruime woningen. Denk aan kinderen die er een eigen kamer kunnen krijgen,' onderstreepte Van Osselaer.

Ensemble
Daniël van der Ree (VVD) stelde dat het belangrijk is het erfgoed van na de Tweede Wereldoorlog voor de stad te behouden. Daarom heeft hij samen met de PvdA een notitie geschreven over jong erfgoed, en wil hij dat voortaan in vroeg stadium aan de bel getrokken wordt, om zo sloop te voorkomen. Zo wil hij kiosken bij verwaarloosde maar karakteristieke panden aan het Staalmanplein in West vanwege 'een ensemble' behouden.

De Piggelmeewoningen echter behoren naar zijn mening weliswaar tot de categorie naoorlogs erfgoed, maar moeten nu toch wijken. Er zijn volgens Van der Ree al zo veel slepende afspraken tussen corporaties en stadsdelen gemaakt, dat hij het niet redelijk meer vindt om in het laatste stadium dwars te gaan liggen. Van der Ree meende wel dat een 'voorbeeldrijtje' van zes Piggelmeewoningen behouden moet blijven. Het CDA sloot zich daar bij aan.

De enige partij die zonder enige reserve voor sloop van de Piggelmeewoningen stemde was de PvdA. Raadslid Carolien de Heer, die eerder als deelraadslid de besluitvorming in stadsdeel West had meegemaakt, wees er in haar stemverklaring op dat alles 'zorgvuldig in de deelraad is afgewogen'. Ook is de kwestie door de Raad van State getoetst.

Tiers Bakker van de SP stond moederziel alleen in de gemeenteraad. Hij wees er op dat de Piggelmeewoningen precies de woningen zijn waar Amsterdam zo veel behoefte aan heeft. Het zijn ouderenwoningen. En het zijn sociale huurwoningen. Ze bevinden zich ook nog op de begane grond bevinden.

Monumenten
Bakker: 'We willen allemaal zo graag dit type woningen woningen handhaven. Dan is het toch ondenkbaar dat je hier 48 Piggelmeewoningen gaat slopen?' Boos: 'Wat heeft het dan voor zin dat we draagvlakmetingen in West doen?' Zeventig procent van de bewoners was tegen sloop. 'Wat heeft het dan voor zin dat we advies vragen aan Bureau Monumenten en Archeologie?' BMA wilde dat de Piggelmeewoningen monumenten werden, maar zag daar van af op voorwaarde dat de strokenbouw bleef en de nieuwbouw laag bleef. Aan geen van beide voorwaarden wordt voldaan.

'Wat gaan we dus doen?' aldus Bakker. 'We gaan deze huisjes slopen. U hoort het goed: ouderenwoningen slopen. Dat getuigt van een Piggelmee-syndroom.' Bakker vergeleek de gemeenteraadsleden met koffiebrander Van Nelle, die het prentenboek over Piggelmee uitgaf als reclame, en bij zegelspaaracties er bij consumenten aandrong op naar meer te streven.

In een toelichting: 'Het Piggelmee-syndroom hier is het streven naar altijd maar meer marktwerking en meer vrije sectorwoningen. En altijd maar meer sociale huurwoningen willen slopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden