Rotterdam

'Het DNA van Rotterdam zit ook in Donner'

Hoopvol en met de armen over elkaar staan medewerkers van boekhandel Polare in Rotterdam, beter bekend als Donner, te wachten op de eerste klanten. Het loopt woensdagochtend om half 10 nog niet storm, maar er is een goed gevoel onder het personeel en in de stad, weet Leo van de Wetering, één van de vijf personeelsleden die het initiatief hebben genomen om de naam Donner weer op de gevel te krijgen.

Archieffoto van de Rotterdamse Donner in 2012. Beeld ANP
Archieffoto van de Rotterdamse Donner in 2012.Beeld ANP

'Feitelijk is de formule van Polare om nieuwe boeken, oude boeken en ramsj onder één dak te brengen, mislukt. Mensen apprecieerden dat blijkbaar niet, wordt wel duidelijk uit de omzetcijfers. De markt zat 4 procent in de min en wij 14 procent.' Voor Van de Wetering en de zijnen zegt dat genoeg: Donner moet terug en dan vooral waar die boekhandel voor stond.

De naam is 100 jaar oud en was lokaal geworteld. Op het hoogtepunt van Donners bestaan was het qua omzet, vierkante meters en aantal personeelsleden de grootste boekhandel van de Benelux. 'Sinds de boekdrukkunst', mag Van de Wetering nog graag benadrukken. Het was de snoepwinkel waar je zo hebberig werd als je er doorheen struinde, bevestigen zijn collega's.

DNA van Rotterdam
De vraag is wat lokale wortels Donner tot een sterkere boekwinkel maken in een tijd waarin het boek minder in trek is en steeds meer via internet wordt verkocht. 'Je moet aansluiten bij het cultureel- en maatschappelijk klimaat van de stad. En dus niet alles centraal willen regelen. Het DNA van Rotterdam zit ook in Donner.' Dat betekent concreet de biografie van oud-burgemeester Bram Peper bij Donner presenteren en daar dan een heleboel omheen organiseren.

Om dat Rotterdamse DNA weer terug te krijgen en dus zelfstandig verder te gaan, is 500.000 euro nodig. Vijf personeelsleden van Polare Rotterdam zijn met het Rotterdamse crowdfundingbedrijf Symbid bezig dat geld via sponsors in de stad bij elkaar te krijgen. Daarvoor is ook de Facebookpagina 'Donner moet blijven' opgezet. 'Met een halve ton worden we een serieuze partij voor de bewindvoerder', zegt Eelco Zuidervaart, nu even de 'financiële man' voor misschien wel weer het toekomstige Donner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden