Column

Het denken aan God is veel beter dan het denken aan blote borsten

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Facebook weert al het naakt. Voor Facebook zit daar uiteraard een commercieel belang achter. Ofschoon seks verkoopt, schrapt Facebook alles wat doet denken aan de liefdesdaad in ruil voor een grote markt.
Maar waarom willen belangrijke landen geen tepels zien?

Christelijke partijen willen ook nooit bloot en naakt; ze vrezen het verval der zeden. Ik weet nooit wat ik me daar precies bij moet voorstellen, maar ik vermoed dat ze bang zijn dat er door alle vermoede opwinding te veel huwelijken kapot gaan, en ze menen dat God juist mannen en vrouwen heeft geschapen die, in tegenstelling tot de meeste dieren, bij elkaar moeten blijven. Daar bestaan bijbelteksten over.

Tevens bestaat de gedachte dat het denken aan seks afleidt van het denken aan God. En het denken aan God is uiteraard veel beter dan het denken aan blote borsten. Zo redeneerden de communisten vroeger ook: genot, veroorzaakt door het kapitalisme, houdt de jeugd maar af van de klassenstrijd en het bereiken van de heilstaat.

De dictator zelf had natuurlijk die heilstaat al bereikt en dus mocht hij ongeremd seks hebben. Mao, Mussolini, Stalin, Kad­hafi, (Hitler is een uitzondering) maar ook die gozer van IS, die Abu Bakr al-Baghdadi, waren en zijn seksuele veelvraten.

Overigens is veelwijverij bij dictators en in tribale gemeenschappen geoorloofd, want daar bestaat de opvatting dat vrouwen voor het bereiken van de heilstaat er maar betrekkelijk weinig toe doen. Daarom zijn de vrouwen vaak gesluierd; zij leiden dan door hun uiterlijk de mannen niet af van het echte werk. Hierover bestaan ook heilige teksten.

Zuckerberg, chef Facebook, die uiteraard met iedereen vrienden wil blijven, beweerde gisteren dat Facebook 'zeer tegen seksueel misbruik' is en 'geen media-, maar vooral een technologiebedrijf' is. Met die nadruk op 'technologie' wil hij zeggen dat er niet echt redactie op de uitlatingen op Facebook wordt gevoerd.

Dat is onzin. Facebook is ondertussen een groot drijvend oog geworden dat een uitdijende hersenpan voortsleept. Het ziet alles en weet alles; het is het oog van de god van de advertentiemarkt. Het toont de belangrijke wet: hypocrisie verkoopt nog beter dan seks. Die god wil het naakte lichaam kleden en voeden. Tegen betaling!

Het is zoals ik eens een dame voor lingeriewinkel ­Rawie in de Eerste Egelantiersdwarsstraat hoorde zeggen: "Tieten ken je niet kopen, ik doe me eige daarom maar een paar bh's cadeau."

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden