Het chardonnayconflict

Het logo van Barcelona 1900, de expositie die nog tot 20 januari in het Amsterdamse Van Gogh Museum te bewonderen valt, is een affiche dat volgens het bijschrift in de brochure 'oorspronkelijk is ontworpen als reclame-uiting van het Champagnemerk Codorníu'. De uiting toont een dame uit deze periode die tevreden met een glas belletjeswijn in de hand op een canapé zit. In het Franse Reims, epicentrum van de Champagnestreek, worden ze woedend als ze iets dergelijks lezen. Want al wordt Codorníu via dezelfde techniek als Champagne geproduceerd, het mag nu eenmaal geen 'Champagne' heten. Nu is er in dit geval slechts sprake van een slip of the pen van de organisatoren.

Toch zullen ze er bij Codorníu overigens niet over piekeren om hun belletjes Champagne te noemen. Niet zozeer, omdat ze sidderen voor de advocaten van het Comité Interprofessionel du vin de Champagne, die 'misbruik' van de merknaam Champagne onmiddellijk aanhangig maken bij de magistraten.

Maar bij Codorníu blijven ze graag zichzelf. We hebben hier immers te maken met Catalanen. Die al weinig op hebben met Spanje. Laat staan dat ze boodschap hebben aan Frankrijk. Bovendien zijn de huidige eigenaren (de familie Raventós, van wie over-overgrootvader Miquel in 1659 trouwde met Anna, de eerste Codorníudochter) trots op het feit dat ze cava maken. Zij zien het verre Champagne dan ook niet als concurrent, maar buurman Freixenet.

Als ik de afslag neem richting San Sadurní d'Anoia (op vijfenveertig autominuten van Barcelona) is dat trouwens de eerste bodega die ik tegenkom in een dorpje dat gedomineerd wordt door deze twee cavagrootmachten. En dat moet de familie Raventós een doorn in het oog zijn. Al is het maar omdat Codorníu al in 1872 de eerste cava in Spanje maakte en Freixenet pas in 1889 werd opgericht. Bovendien predikt de familie Raventós vooruitgang en gebruikt het bijvoorbeeld chardonnay om hun cava meer kwaliteit, finesse en diepgang te geven.

En juist daar bestaat fikse oppositie tegen, aangevoerd door Freixenet, die het liefst alles bij het oude houdt. Hier vindt men dat cava louter gemaakt mag worden van 'eigen' druiven xarel-lo, parellada en macabéo met misschien een uitstapje naar de monastrell. Bij Codorníu halen ze daar hun schouders over op. De wijnmaker met wie ik de nieuwe oogsten proef, wenst niet eens de naam van de buurman volledig uit te spreken - heeft het over 'the F-guys'. Hij meldt mij verheugd dat het nu ook echt lijkt dat ze het chardonnayconflict in hun voordeel lijkt uit te pakken. In elk geval heeft Codorníu in Engeland, een enorme markt voor belletjeswijnen, zojuist Freixenet van de eerste plek afgebigd door via een promotie binnen twee weken 600.000 flessen te verkopen.

Maar de Nederlandse liefhebber hoeft overigens niet te vrezen dat hij op een droogje komt te zitten. De gemiddelde productie van Codorníu bedraagt zo rond 40 miljoen flessen per jaar. Op de proeftafel is inmiddels het nieuwste wapen op tafel gezet dat ontwikkeld is om de burenruzie ten faveure van Codorníu definitief te beslechten: een cava rosado brut, gemaakt van de pinot noir. Vanzelfsprekend zet ook het gebruik van deze niet-autochtone druif bij Freixenet kwaad bloed.

De waardering buiten de regio voor deze contemporaine succesformule 'rosé-belletjes-pinot noir' is echter groot. Tom Stevenson, schuimwijnautoriteit, schrijft in de 2003-editie van zijn World Encyclopedia of Champagne & Sparkling Wine: 'Codorníu is again stirring up local feelings by using pinot noir, but I have to say that pure pinot experimental cuvées have been quite sensational!' Vrij vertaald betekent dit anno 2007 voor deze inmiddels in productie genomen rosado (¿ 11,95): 'Bittere kersjes, in donkere choco gedoopte aardbeien, wat marsepein, milde citrus, delicaat droog, prachtige balans en een verrukkelijke romigheid.' (HAROLD HAMERSMA)

Slijterij Carla & Wil Bosch, Kastelenstraat 105
Euroslijter Tiemessen, Bijlmerplein 82
Euroslijter Hamers, Javastraat 85
Slijterij Ton Overmars, Hoofddorpplein 11
Topido, Bellamystraat 14
Slijterij Wijnhandel Drive-In, Amstelveenseweg 1156
Van Miltenburg & Rouhard, Westwijkplein 84
Slijterij Duc Jean, Olympiaplein 162
Bottelier Iwan Brands, Molenwijk 39
Avondmarkt, De Wittenkade, Sterk, de Clercqstraat 1-9
Avondverkoop Kokkes, Zeilstraat 40

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden