Plus

Het boek leent zich niet (meer) voor een bruisend festijn

Manuscripta, het boekenfestival waarmee traditioneel het nieuwe boekenseizoen wordt geopend, beleefde zaterdag een wat tamme editie. Leeft het boek nog wel?

Experts van de KB taxeren boeken van bezoekers Beeld Jean-Pierre Jans
Experts van de KB taxeren boeken van bezoekersBeeld Jean-Pierre Jans

Ook Victor Mids kon er niet veel aan veranderen. De presentator van het populaire tv-programma Mindf*ck is illusionist, maar kon de matig gevulde zalen van de Tolhuistuin niet omtoveren tot bruisende boekenfeestjes.

Want dat was wel wat het daar had moeten zijn. In de zalen werd de opening van het boekenseizoen gevierd onder de naam Manuscripta; het jaarlijkse feestje van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek (CPNB) waarmee het boek en het lezen moeten worden gepromoot.

Lag het aan het weer? Of aan de locatie? Het was aardig weer zaterdag, dus misschien hadden de mensen geen zin om overdekt en in zaaltjes naar verhalen over boeken te luisteren.

In Noord nog wel, maar de noordoever van het IJ is al langer een hotspot (Eye, de A'DAM Toren, Tolhuistuin) dus daar kon het ook niet aan liggen.

Vlotte babbel
Lag het dan aan het boek? Het boek dat het de laatste jaren niet makkelijk heeft? Ondanks het feit dat er vorig jaar meer boeken werden verkocht dan het jaar ervoor.

Het boek kon niet meteen worden geconsumeerd: Manuscripta is geen Rollende Keukens. De nieuwe boeken moeten nog verschijnen, dus de bezoeker kon slechts lekker worden gemaakt met het vooruitzicht op die nieuwe boeken. Wel met de schrijver erbij, en dat is dan de magneet waardoor het publiek zou moeten worden aangetrokken.

En dat deed Victor Mids - in november verschijnt het boek MINDF*CK: 51 illusies & Experimenten - in de goed gevulde Concertzaal wel goed, vooral door een live uitgevoerd experiment en een vlotte babbel.

Vakwerk
De CPNB had nog meer verzonnen. Er werden drie debutantes tegelijkertijd geïnterviewd, en in het Tuinhuis gaf tekenaar Paul van der Steen een workshop auteurs tekenen. Hij koos daarvoor voor de karakteristieke kop van Harry Mulisch, de alweer bijna vergeten schrijver. (Daar had mooi een voorleessessie van Robbert Ammerlaan bij gepast, die dit najaar een biografische schets van Mulisch uitbrengt.)

Niet bijster hip, maar wel interessant was het Tussen Kunst & Kitsch-onderdeel in de Tuinzaal, waar de bezoeker haar of zijn boeken kon laten taxeren door conservatoren van de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Er kwamen nog geen handschoenen aan te pas, maar de heer die een exemplaar van Belga graecissans uit 1730 in handen kreeg, keek er verrukt bij. "Geen vreselijk zeldzaam boek, ik zie op de computer dat we twee exemplaren in bezit hebben. Die rode en zwarte letters betekenen dat het boek twee keer op de drukpers is geweest. Mooi vakwerk, maar ik durf over de financiële waarde van het boek niets te zeggen."

Minicursusje
Toch een kleine domper. Maar goed, de CPNB probeerde in elk geval iets om het boek ook op andere manieren interessant te maken (al stonden er geen rijen mensen met zakken boeken voor de deur).

Met een spoedcollege Europa en de financiële wereld, met Hans Dorrestijn die over de natuur vertelde. En met een minicursusje - zelf noemde de organisator het een 'masterclass' - thrillers schrijven onder leiding Corine Hartman en Tomas Ross.

Tips: schrijf nooit met drank op, wees origineel, en misleid de schrijver, 'anders krijg je wel een heel dun boekje'. Tja. Grappig was wel hoe de twee, die samen al twee thrillers schreven, elkaar gezellig tegenspraken. Hoe ging dat, samen een boek schrijven? Hartman: "Chaotisch." Ross: "Soepel."

Gezapige editie
En dan waren er natuurlijk grote namen uit het land van de literatuur. Ronald Giphart kwam aanstekelijk vertellen over zijn nieuwe roman Lieve. Oek de Jong sprak bezield over zijn nieuwe essaybundel Het visioen aan de binnenbaai.

En de publieksschuwe Marcel Möring was uit Rotterdam gekomen om zich te laten interviewen over Eden, na Dis en Louteringsberg het afsluitende deel van zijn trilogie dat in oktober verschijnt. (Beginzin: 'Ik ben geboren in een dorp zonder naam en zelf heb ik ook geen naam.') Dat was een zeer geestig gesprek over sprookjes en psychotherapie (lees Eden!).

Ten slotte werd ook de Beste boekverkoper van het jaar gekozen, en dat was Remco Houtepen van Boekhandel Venstra in Amstelveen.

Manuscripta 2016 was een wat gezapige editie. Het blijft moeilijk rond het boek een bruisend, meeslepend festijn te organiseren. Gelukkig zijn er straks de boeken. Om te lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden