Schuim

Het bloemendieet: echt vullen doet het niet

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bloemen Met Smaak bij Scheltema.

Hans van der Beek
Het groenste setje van Amsterdam: Hans Kaljee, bomenconsulent van de gemeente, en Anna Koster, begonnen met bloemschikken, nu bloemenconnaisseur. Beeld Hans van der Beek
Het groenste setje van Amsterdam: Hans Kaljee, bomenconsulent van de gemeente, en Anna Koster, begonnen met bloemschikken, nu bloemenconnaisseur.Beeld Hans van der Beek

Omdat de wereld al lang knettergek is, ben ik niet eens meer verbaasd, maar denk ik: tuurlijk, het bloemendieet, logisch ook.

De boekpresentatie van Bloemen Met Smaak is tevens een bloemen-tasting. Auteur Anna Koster vraagt of ik eerder bloemen heb gegeten. Nou, ze drijven weleens in een cocktail, maar dit vijfgangendiner is nieuw voor me.

"Jij gaat echt een bloementrip beleven," zegt ze. "Ben je klaar voor een trip?"

Ze vertelt over een sensatie op de tong en alle smaakorganen, eerst bitter en zuur en daarna prikkelend. "Als een bruistablet," zegt ze. "Alsof je aan batterij likt."

"En uiteindelijk ga je schuimbekken," zegt Anthony Giesbergen, organisator en ervaringsdeskundige.

Juist. Ik word hier niet echt lekker gemaakt. Koster ziet mijn frons en zegt: "We beginnen gewoon met een kwartje." Dat dancefeestjargon stelt me niet onmiddellijk gerust.

Storm loopt het niet, ik formuleer dit vriendelijk, dus Scheltema­directeur Harold Zwaal trekt alvast een flesje wit open, La Tulipe, maar dat is toeval. Even later eet ik Oost-Indische kers, de rode. Ik snap niet goed wat ik proef precies, maar daar is dan die wijn voor.

We leren over de papaver die nergens naar smaakt, maar er leuk uitziet, gerold in sushi. Net als bloemetjes in aardappelpuree, salade, taart, soep en sangria natuurlijk, en tenslotte het chocoladedessert. Roggebrood met roomkaas fleurt er ook van op.

Lippen die gebeld worden
We proeven. Een Afrikaantje ditmaal, geprezen om zijn hartig- en kruidigheid, maar mij smaakt het te veel naar, nou ja, naar bloemetje. Wat je daarvan verwacht: blad en gekke dingen. Echt vullen doet het ook niet trouwens.

De volgende is de dropplant. O? Die bestaat echt, te krijgen bij het tuincentrum en hij smaakt nog naar drop ook. Eindelijk een gang waar ik met liefde een tweede portie van neem. Al blijven het muizenhapjes natuurlijk, ik moet straks nog gewoon naar de Appie.

Wat Bloemen met smaak
Waar Scheltema, Rokin
Wie Anna Koster, Harold Zwaal, Roos Flink, Hans Kaljee, Anthony Giesbergen, Monique Held
Wanneer donderdag 28 september, 17.00 tot 19.00 uur
Drank enspijs ****
Sfeer *****
Hans had een organoleptisch orgasme, maar dat hoorde hij pas na afloop

Het is tijd voor de beloofdeklapper. Sechuan. We bouwen op met een stukje blad. Ik kauw en mijn tong begint wat te tintelen - niet onprettig.

Koster: "Wil je een kwartje?"

Hier met die hele bol, ik ben hier om te werken.

We moeten goed kauwen en inmondig gelijk verdelen, zodat niet alleen één wang wordt verdoofd. En verdomd, even later beginnen mijn mond en lippen te trillen, te zoemen, te suizen; ze leiden een eigen leven.

Zwaal: "Mijn lippen zijn veranderd in een iPhone, en ik word gebeld." Daarna begint hij een Ierse ballade te zingen.

Drie minuten. Dan ebt het weg. Wat een lol.

Ik krijg nog een sieruitje. Die smaakt naar frikandel speciaal.

Ik ben om.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Auteur Anna Koster: 'Viooltjes noem ik altijd een allemansvriend. Ze passen bij zoet, ze passen bij hartig en zijn fluwelig op de tong.' Beeld Hans van der Beek
Auteur Anna Koster: 'Viooltjes noem ik altijd een allemansvriend. Ze passen bij zoet, ze passen bij hartig en zijn fluwelig op de tong.'Beeld Hans van der Beek
Harold Zwaal en Roos Flink van Scheltema verzorgen de wijn. 'We gaan moed indrinken.' Beeld Hans van der Beek
Harold Zwaal en Roos Flink van Scheltema verzorgen de wijn. 'We gaan moed indrinken.'Beeld Hans van der Beek
De hoofdmaaltijd Beeld Hans van der Beek
De hoofdmaaltijdBeeld Hans van der Beek
Organisators Monique Held en Anthony Giesbergen van Dag van de vrouwen/Hello Radio. Held: 'Het is ook niet te bewijzen dat broccoli gezond is.' Beeld Hans van der Beek
Organisators Monique Held en Anthony Giesbergen van Dag van de vrouwen/Hello Radio. Held: 'Het is ook niet te bewijzen dat broccoli gezond is.'Beeld Hans van der Beek
Stef Soons (Brein koken) en wildplukker Sylling Lo. 'Van een onkruid als zevenblad kun je heerlijke pesto maken.' Beeld Hans van der Beek
Stef Soons (Brein koken) en wildplukker Sylling Lo. 'Van een onkruid als zevenblad kun je heerlijke pesto maken.'Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden