Video

Het bloedbad op de Dam blijft 70 jaar na 7 mei 1945 nog steeds verbazen

Op 7 mei 1945 schoten Duitsers plotseling op de feestvierende menigte op de Dam. Maar was het wel zo plotseling? Zeventig jaar later blijft het bloedbad na de bevrijding verbazen.

Tijdens de Bevrijdingsfeesten wordt op de Dam op 7 mei 1945 vanuit de Groote Club door achtergebleven SS-soldaten geschoten op de feestvierende menigte.Beeld Nederlands Fotomuseum

Ze lag op de grond achter een kiosk, toen het schieten in volle gang was. C. Woudsma-De Koning vertelde haar verhaal aan het 4 en 5 mei comité. Duizenden Nederlanders waren net als zij naar de Dam gekomen, die maandag 7 mei. De capitulatie was een feit. Een muziektent, draaiorgel het Snotneusje en kiosken op de Dam bewezen dat het feest was. Een colonne Canadezen werd op gejuich onthaald.

Er waren nog veel Duitsers in de stad, onder meer in hun kwartier in De Groote Club. De Binnenlandse Strijdkrachten (BS) hadden het op zich genomen Duitse soldaten te ontwapenen - al was afgesproken dat de Canadezen dat zouden doen.

Spanning en chaos
Amsterdammers knipten meisjes kaal die waren omgegaan met de bezetters, 'moffenhoeren'. Wraakgevoelens tierden welig. Het was gespannen, die zonnige maandagmiddag.

Maar begon de Kriegsmarine, zoals altijd gedacht, uit het niets op de menigte te schieten? Vrij Nederland, Fosfor en de NOS kwamen met nieuwe inzichten. Zoals het feit dat de spanning en chaos groter waren dan gedacht. De ontwapening van de Duitse militairen ging hardhandig, ze werden onder gejuich van omstanders het paleis in geschopt en geslagen, schreef een ooggetuige later in Het Parool. Achter het paleis sneuvelde een Duitser.

32 doden
Was dat de katalysator van de mitrailleurschoten met een MG 34 vanuit De Groote Club rond 15.00 uur? Waardoor honderden feestvierders moesten vluchten, schuilend achter een prullenbak, vrachtwagen, draaiorgel of zelfs een lantaarnpaal?

Feit blijft dat er die 7 mei 32 doden vielen en 231 gewonden. Tussen 5 en 8 mei vielen 61 doden. Een bloedig begin van een stad in vrijheid.

Bekijk een reconstructie van het bloedbad:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden