Schuim

Het Bijlmer Parktheater leek wel De Balie: overal grijzend wit

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bijlmer Boekt!

Hans van der Beek
Presentator Christine Otten (r): 'Heeft jouw boek de relatie met je vader veranderd?' Schrijfster Karin Amatmoekrim: 'Ah, wordt het zo'n avond.' Met zoon Lee Beeld Schuim
Presentator Christine Otten (r): 'Heeft jouw boek de relatie met je vader veranderd?' Schrijfster Karin Amatmoekrim: 'Ah, wordt het zo'n avond.' Met zoon LeeBeeld Schuim

Een grijzende man speelt contrabas, een jongeman zingt Who's That Lady, een slow versie maar nog altijd heerlijk swingend en ongenadig mooi.

Op een diascherm staat een beeltenis van Astrid Roemer, pionier, voorvechtster, de eerste Surinaamse winnaar van de P.C.-Hooftprijs. Ze is ziek, ze laat zich excuseren.

Haar vervanger is Karin Amatmoekrim. Over Roemer: "Door haar voelde iemand als ik dat ik er ook mocht zijn. Dat ik mocht schrijven."

Het is de stil makende opening van Bijlmer Boekt!, de literaire variété in het Bijlmer Parktheater.

Fascinerend. Stap in bus 41 vanaf Oost naar Holendrecht en binnen een paar haltes zitten alleen nog Surinamers in de bus. En ook op straat, op het Anton de Komplein en het Bijlmerpark: alleen Surinamers.

Maar stap vervolgens de grote zaal van het Bijlmer Parktheater binnen tijdens Bijlmer Boekt! en het had weer net zo goed De Balie kunnen zijn: vooral grijzend wit.

Een vrouw komt het podium op, in een sportfiets-rolstoel. Ze vraagt een man haar over te hevelen naar een normale rolstoel. Soepel gaat dat niet.

"Kijk, dit is een spasme." Ze wijst naar haar trillende been. "Het doet geen pijn, het hoort bij een dwarslaesie."

Behoorlijk ontregelend allemaal dit. Even nog denk ik: dit is een act, maar nee. Funda Müjde, actrice, cabaretier, kreeg tien geleden een ongeluk. "En het mooie: sinds ik in een rolstoel zit, ben ik geen Turk meer."

Want vroeger vroegen de mensen: ben je Turks of Marokkaans, al maakte dat niet uit natuurlijk, en wat spreek je goed Nederlands.

Nu vragen ze: zit je al lang in een rolstoel? Nee? Wat zonde, en wat ben je mooi.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Müjde, hartverwarmend cynisch: "Een mooi compliment op zak én niemand vraagt nog of je Turks of Marokkaans bent. Had ik dat maar eerder geweten..."

Müjde fietste op haar race-rolstoel naar Istanboel, negentig dagen, vierduizend kilometer. Presentator Christine Otten: "Je bent een rolmodel."

Dat wordt pas een woordgrap als de zaal, Müjde voorop, begint te
lachen.

De zanger van het openingsnummer sluit af. Hij heet Yerry Rellum. Liefhebbers van The Voice wisten het al een jaar, maar ik hoor hem voor het eerst en allejezus, wat heeft die man een stem, van bas tot falset.

Na een paar ballads sluit hij af met Move On Up, van Curtis Mayfield, nog altijd alleen met die lekkere contrabas. "Dit is een uptempo nummer. Jullie mogen dansen."

Een Surinaamse vrouw staat meteen op en danst voor haar stoel, en meteen daarna nog een. Een tijdje later volgen ook de blanke vrouwen, stoeltje voor stoeltje. Ze wiebelen.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

null

Wat Bijlmer Boekt!
Waar Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein
Wie Christina Otten, Karin Amatmoekrim, Funda Müjde, Murat Isi, Yerry Rellum, Pablo Nahar
Wanneer dinsdag 16 mei, van 20.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans moet snel Tenzij de vader van Karin Amatmoekrim lezen

Bassist Pablo Nahar (l) en zanger Yerry Rellum, die als Big Boy Caprice meedeed aan The Voice Beeld Schuim
Bassist Pablo Nahar (l) en zanger Yerry Rellum, die als Big Boy Caprice meedeed aan The VoiceBeeld Schuim
Funda Müjde, vrouwelijke rolstoeler van Turkse komaf. 'Drie minderheidsgroepen in één mens' Beeld Schuim
Funda Müjde, vrouwelijke rolstoeler van Turkse komaf. 'Drie minderheidsgroepen in één mens'Beeld Schuim
Keahnan Ormskerk wint de jongerenschrijfwedstrijd Bijlmer Schrijft. Naast hem mede-genomineerden Keet Winter (l) en Noa Hermsen Beeld Schuim
Keahnan Ormskerk wint de jongerenschrijfwedstrijd Bijlmer Schrijft. Naast hem mede-genomineerden Keet Winter (l) en Noa HermsenBeeld Schuim
Schrijver Murat Isik, een echte Bijlmer boy, leest voor uit zijn roman over de Bijlmer: Wees onzichtbaar. Met Daphne de Heer (SLAA) Beeld Schuim
Schrijver Murat Isik, een echte Bijlmer boy, leest voor uit zijn roman over de Bijlmer: Wees onzichtbaar. Met Daphne de Heer (SLAA)Beeld Schuim
Laurens Ubbink en Orli Austen van Ambo/Anthos uitgevers. 'Nu heb jij thuis iets uit te leggen.' 'Nee, nu heb jíj thuis iets...' Beeld Schuim
Laurens Ubbink en Orli Austen van Ambo/Anthos uitgevers. 'Nu heb jij thuis iets uit te leggen.' 'Nee, nu heb jíj thuis iets...'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden