Column

Het beste is dat ik aangifte ga doen tegen mezelf

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Donald Trump, Nigel Farage, Geert Wilders, Marine Le Pen, Filip ­Dewinter, Beppe Grillo, ­Frauke Petry - dit is De Wereld Draait Door..."

Ik geloof niet dat Matthijs ooit deze combinatie van gasten zal uitnodigen. Dit zijn namelijk de populisten van Europa, met één Amerikaan erbij.

Populisten - je denkt dat je weet wat het woord betekent, en je wijst het af, maar opeens blijkt dat je zelf zo'n populist bent.

Zoiets is je ook al gebeurd met het begrip racist. Je hebt nog nooit één walgelijke gedachte gehad over zwarten, gelen, roden, Joden, noem maar op, maar plotseling blijken alle blanken racisten te zijn omdat ze lijden aan een vorm van slavendrijvende erfzonde, volgens de wetenschapster mevrouw Gloria Wekker.

Hoe dat zit, weet ik niet, maar blank is bedorven waar. Zelfs ik - afkomstig uit 'Lichtgetintië' - blijk trouwens, volgens de laatste regels 'wit' te zijn. Was ik eerst nog een soort allochtoon, nu ben ik ineens een blanke. Wit dus. Net als Japanners, geloof ik. (Er zit zich ergens een commissie op de knieën te slaan van het lachen.)

En ik ben dus een populist.

Ik zeg wel eens: een populist is iemand die doet wat de meerderheid wil, in tegenstelling tot een democraat, die besluit dat de meeste stemmen gelden.

Maar hoewel ik dit relativerend bedoel, vind ik ongeveer tien definities van populisme op internet. En elke week komt er wel een definitie bij. Ik vind definities van Ghita Ionescu, Ernest Gellner, Margaret Canovan, Paul Taggart, Gerrit Voerman, Maarten van Rossem en zo nog een stuk of tien auteurs. Allemaal heel kundige denkers.

Maar nu ik, geheel tegen mijn zin in, iemand geworden ben die ik absoluut niet wil zijn (namelijk een populistische racist), vraag ik me af wat ik moet doen.

Ik kan moeilijk met een spandoek tegen mezelf gaan actievoeren. Ik verdom het ook om een ingezonden brief tegen mezelf te schrijven, trouwens dat wordt ook niets, want de brieven van racistische populisten willen we liever niet bij de krant.

Het beste is dat ik aangifte ga doen tegen mezelf.

Daar kan ik me op verheugen. Dat ik zelf in allerlei kerken en moskeeën aangiftebiljetten ga neerleggen en dat ik dan, als het tot een rechtszaak komt, de rechter ga wraken.

Ik kom dan elke avond bij DWDD of Pauw en word razend populair!

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden