Plus

Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 25 april

Een arts in een ziekenhuis in Rabat, Marokko.Beeld AFP

Huisartsen melden 764 niet-geteste coronadoden; ruim 4 procent van Belgen heeft antistoffen tegen coronavirus; scherpe daling aantal dagelijkse coronadoden VS. Lees hier het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 25 april.

RIVM: 120 nieuwe sterfgevallen, 100 ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 120 meldingen gedaan van sterfgevallen door Covid-19. Ook zijn 100 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Dat zijn meer sterfgevallen, maar minder ziekenhuisopnames dan vrijdag. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Vrijdag lag het dodental (112) lager. Het aantal opnames lag hoger (123).

“De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken,” meldt het RIVM in een toelichting. “Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten.”

In totaal zijn in Nederland 4409 mensen overleden aan Covid-19, 10.381 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier verder. 

Huisartsen melden 764 niet-geteste coronadoden

Huisartsen hebben via een nieuw meldsysteem in ruim een week 764 patiënten aangemeld die waarschijnlijk zijn overleden aan Covid-19, maar die niet zijn getest. Daarnaast zijn ruim 1000 kwetsbare patiënten, met een stapeling van ziekten, met terugwerkende kracht in dat systeem aangemeld met de verdenking van Covid-19.

Nu 959 coronapatiënten op de ic, 4 minder dan vrijdag

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, bedraagt 959. Dat zijn er 4 minder dan vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag zakte het aantal patiënten op de ic voor het eerst onder de 1000.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: “De afname van vandaag is gering, maar valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt. Het geringe verschil met gisteren wordt mogelijk deels verklaard doordat de ontslagen van de ic in het weekend wat later op de dag plaatsvinden dan doordeweeks.”

Ook liggen er 385 mensen met andere aandoeningen (non-Covid) op de ic’s. Eerder al zei Kuipers dat dat betekent dat de andere zorg ook weer op gang komt.

Meerdere basisscholen gaan toch met halve schooldagen werken

Amsterdamse basisscholen gaan weer open na de meivakantie. Maar niet allemaal stipt op de 11 mei en sommige gaan uit van halve lesdagen, in plaats van de hele dagen uit de landelijke richtlijn. De kinderopvang voorziet hierdoor problemen. Lees hier het hele verhaal. 

Forse toename coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Het aantal nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen is vrijdag flink toegenomen ten opzichte van de dagen ervoor. Dat meldt Omroep Brabant. In een dag tijd kwamen 120 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. Bijna 30 meer dan een dag eerder, zo blijkt uit de cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). “Deze stijging van het aantal nieuwe opnames is opvallend en geeft aan dat Brabant ongemeen hard is getroffen door het coronavirus,” zegt een ROAZ-woordvoerder. “Je ziet dat het aantal nieuwe patiënten hoog blijft en soms ook echt piekt.” Een sluitende verklaring is er op dit moment nog niet, stelt Omroep Brabant.

WHO heeft nog geen bewijs voor immuniteit tegen coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft nog ‘geen bewijs’ dat mensen die zijn hersteld van een infectie met het cornonavirus en antistoffen hebben, ook beschermd zijn tegen een tweede infectie. In een verklaring waarschuwt de VN-organisatie voor uitgifte van zogenaamde ‘immuniteitspaspoorten’. Dergelijke documenten of gezondheidsverklaringen kunnen de verspreiding van het virus mogelijk zelfs in de hand werken. Standaardadviezen zouden door mensen dan misschien niet meer opgevolgd worden, waarschuwt de WHO zaterdag.

Chili kondigde afgelopen week aan dat het zou beginnen met het uitreiken van ‘gezondheidspaspoorten’ aan mensen die genezen zijn verklaard van Covid-19. Als er antilichamen worden aangetroffen in hun bloed, zouden ze meteen weer aan het werk mogen.

Aantal coronadoden wereldwijd stijgt tot boven de 200.000

Het aantal doden werelwijd door het coronavirus is tot boven de 200.000 gestegen. Dat meldden het Britse persbureau Reuters en de website Worldometer zaterdag.

Het aantal besmettingen zal de komende dagen de 3 miljoen passeren. Dat staat nu op ruim 2.891.000.

Dodental door coronavirus in Duitsland op 5500

Het dodental door het coronavirus in Duitsland is opgelopen naar 5500. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde zaterdagochtend 179 nieuwe sterfgevallen. Het aantal besmettingen nam de afgelopen 24 uur toe met 2055 tot een totaal van 152.438 gevallen. Het aantal nieuwe besmettingen nam voor de twee dag op rij af. Vrijdag werden nog 2337 nieuwe coronagevallen gemeld, een dag eerder waren dat er nog 2352.

In diverse steden zijn Duitsers de straat opgegaan om te demonstreren tegen de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus. Onder meer in Berlijn en Stuttgart kwamen net als de afgelopen weken honderden mensen bijeen die onder andere vinden dat hun grondrechten als burger door de beperkingen worden geschonden.

Spanje telt opnieuw minder dan 400 doden op een dag door corona

Voor de tweede dag op rij hebben de Spaanse autoriteiten minder dan vierhonderd nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Volgens het ministerie van Volksgezondheid steeg afgelopen etmaal het dodental met 378 naar 22.902. Een dag eerder werden nog 367 nieuwe sterfgevallen geteld. Afgelopen week verlichtte het Zuid-Europese land enigszins de strenge maatregelen. Vanaf zondag mogen kinderen een keer per dag onder begeleiding van een volwassene het huis verlaten. De maatregelen lopen tot 9 mei. Hoe ze verder afgebouwd gaan worden, heeft de regering nog niet bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zijn bevolking zaterdag nieuwe versoepelingen van de beperkende coronamaatregelen beloofd, als de dalende trend in de cijfers doorzet. Vanaf 2 mei mag er bijvoorbeeld weer buiten worden gesport, zei hij in een toespraak.

Laagste aantal coronadoden in Italië sinds half maart

Het aantal doden door het coronavirus in Italië is de afgelopen dag met 415 toegenomen, de laagste dagelijkse stijging sinds 17 maart.

Het aantal nieuwe besmettingen is 2357, het laagste aantal in vijf dagen. Vrijdag meldden de Italiaanse autoriteiten nog 420 nieuwe sterfgevallen en 3021 nieuwe besmettingen.

Het totale dodental door corona in Italië is nu ruim 26.000, geteld vanaf 21 februari, toen de virusuitbraak begon. Het aantal geregistreerde besmettingen is ruim 195.000. Dat is het hoogste aantal na de Verenigde Staten en Spanje.

Aantal coronadoden Verenigd Koninkrijk boven 20.000

Het aantal doden door het coronavirus gemeld door ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk is tot boven de 20.000 gestegen. De afgelopen 24 uur meldden hospitalen 711 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaalaantal toenam tot 20.217.

In het land zijn vermoedelijk veel meer mensen overleden aan het virus. Verdachte sterfgevallen in verpleeghuizen komen niet voor in de dagelijkse update over het aantal doden. Andere landen maken daar wel melding van.

Weer iets kleinere toename aantal coronadoden Frankrijk

Het aantal nieuwe sterfgevallen door corona in Frankrijk was zaterdag weer iets kleiner dan de dag er voor. Het ministerie van Volksgezondheid meldde een toename van 369 en dat waren er twintig minder dan vrijdag toen de kleinste stijging sinds 29 maart werd bekendgemaakt.

Het totaal aantal doden staat nu op 22.614. De cijfers wijzen erop dat de lockdownmaatregelen in Frankrijk de verspreiding van het virus hebben vertraagd.

Druk op Belgische ziekenhuizen blijft afnemen

De druk op Belgische ziekenhuizen door de corona-epidemie neemt steeds meer af, blijkt volgens persbureau BELGA uit de nieuwste cijfers van het Belgische crisiscentrum. De afgelopen 24 uur is het aantal patiënten in ziekenhuizen per saldo gedaald met 160. Zaterdag lagen nog 4195 coronapatiënten in ziekenhuizen, van hen zijn er 217 afgelopen etmaal opgenomen. Op de intensive care liggen nog 934 patiënten, 36 minder dan een dag eerder. 635 patiënten liggen aan de beademing.

Ruim 4 procent van Belgen heeft antistoffen tegen coronavirus

Van de Belgen heeft zeker 4,3 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed. Dat blijkt uit vervolgonderzoek onder bloeddonoren door Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, in samenwerking met het Rode Kruis. In eerste aanleg testte 2,1 procent van Vlaamse bloeddonoren eind maart positief op antistoffen. Twee weken later bleek dat te zijn verdubbeld tot 4,1 procent. Samen met de resultaten uit Wallonië en Brussel, konden er half april bij 4,3 procent van de populatie antistoffen teruggevonden worden.

Aantal coronadoden Verenigd Koninkrijk boven 20.000

Het aantal doden in ziekenhuizen door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is tot boven de 20.000 gestegen. De afgelopen 24 uur meldden hospitalen 711 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaal aantal toenam tot 20.217.

In het land zijn vermoedelijk veel meer mensen overleden aan het virus. Verdachte sterfgevallen in verpleeghuizen komen niet voor in de dagelijkse update over het aantal doden. Andere landen maken daar wel melding van.

Scherpe daling aantal dagelijkse coronadoden Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1258 doden als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore. De nieuwe dagelijkse sterftecijfers zijn de laagste in bijna drie weken en liggen fors onder die van donderdag. Toen werden er 3176 coronadoden gemeld.In de VS zijn nu 51.017 mensen overleden aan het virus. Van donderdag op vrijdag kwamen er zo’n 24.000 nieuwe besmettingen bij in het land, in totaal zijn meer dan 890.000 gevallen bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden