Opinie

'Het atelier van Hildo Krop? Gewoon illegaal slopen'

Met de sloop van het atelier van Hildo Krop en de bomenkap op de Plantage Muidergracht werden regels en procedures moedwillig geschonden, schrijft René Mentink in een opiniestuk in Het Parool. En de gemeente? Die staat erbij en kijkt ernaar.

Hildo Krop in zijn atelier op de Plantage Muidergracht in 1964.Beeld Hollandse Hoogte

Stel: je bent projectontwikkelaar in Amsterdam en laat je oog vallen op een prachtplek aan de Plantage Muidergracht, waar vast wel iets leuks te ontwikkelen valt. Sterker: eigenlijk zou je er zélf wel willen wonen. Om te beginnen moet je de grond in erfpacht zien te krijgen. Dat lukt snel en tegen een prijs die ver onder de marktwaarde ligt. Natuurlijk werken de warme relaties die je met delen van de ambtelijke top onderhoudt dan niet tegen.

Dat is één.

Romantische flauwekul
Nog een dingetje is dat het atelier van Hildo Krop op het terrein staat. Het schijnt cultuurhistorische waarde te hebben, maar het liefst sloop je die romantische flauwekul zo snel mogelijk. Dan blijkt dat allerlei plannen en procedures dat verhinderen. De huidige voorzitter van de bestuurscommissie heeft in een eerdere hoedanigheid zelfs schriftelijk vastgelegd dat het atelier behouden moet blijven. De bouwplannen die je presenteert voorzien in een gebouw dat in volume en hoogte het toegestane ruimschoots overschrijden, maar in elk geval niet in het in stand houden van het atelier.

Dat lijken onoverkomelijke problemen, maar je weet uit ervaring dat die met een beetje lef, ondernemingsgeest en daadkracht te overwinnen zijn, zeker als de gemeente je tegenspeler is. Dan blijkt zelfs dat je vergunningen kunt krijgen zonder geldige aanvraag in te dienen.

Zo veel mogelijk voldongen feiten creëren, zo pak je dat aan. Dus ga je over tot slopen, al weet je dat je daarmee de regels en procedures schendt. Het Bouwbesluit schrijft voor dat de sloop vier weken na de melding ervan mag beginnen, maar dat is een belachelijke termijn. Je begint gewoon al na twee weken. Wie houdt je tegen?

En dan die vreselijke bomen die er al decennia staan, maar die maar beter plaats kunnen maken. Wat heb je eraan? Een kapvergunning is er niet en de wethouder verzoekt niet te kappen, maar dat zijn onbeduidende details en je doet het natuurlijk toch. De gemeente constateert dat dit niet had mogen gebeuren, maar daar blijft het bij -zoals te verwachten viel.

Boomwortels doorzagen
Tot zover loopt alles dus op rolletjes. Alleen is er nog een andere boom die de vooruitgang in de weg staat. Daar bedenk je iets geniaals op. Je zaagt een wortel door en claimt vervolgens dat de boom gekapt moet worden omdat hij dreigt te bezwijken.

Een oordeel van een onafhankelijke bomenexpert stuur je zekerheidshalve niet mee, dat kan maar complicaties veroorzaken. De boom staat immers vol in bloei en lijkt het geweldig te doen. Je weet uiteraard wel dat er een herplantingsplicht bestaat, maar aangezien er straks geen ruimte meer is voor herplanting, kan je dan simpel de onmogelijkheid daarvan aantonen.

Ook al is de onderbouwing opvallend in strijd met de werkelijkheid, de gemeente verleent de vergunning en neemt gemakshalve al de door jou aangevoerde onwaarheden over.

En dan nog het lastige puntje van de buurtbewoners. Die blijven maar bezwaar maken en proberen onophoudelijk gemeente en politiek op deze misstanden te wijzen. Maar geen nood: je kent de gemeente en waarom zouden die zich druk maken over de belangen van direct omwonenden?
Advies dus aan andere projectontwikkelaars: gewoon actie ondernemen! Illegaal slopen, bouwen tegen de regels in, bomen zonder geldige vergunning kappen, het is in Amsterdam allemaal goed mogelijk. De gevolgen vallen reuze mee, want het is algemeen bekend dat handhaving van voorschriften en (eigen) procedures niet Amsterdams sterkst ontwikkelde eigenschap is. Wat heet! En die eventuele boetes? Die zijn te verwaarlozen. Die betaal je schaterlachend.

Geregeld. Op naar het volgende project!

Beeld René Mentink

René Mentink

Bestuurslid van Stichting Onze Plantage

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden