PlusBlikvangers

Het assortiment in kaart als entree van de Albert Cuyp

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: 'Alles wat er op de markt te koop is.'

'Alles wat er op de markt te koop is' Beeld Tammy van Nerum
'Alles wat er op de markt te koop is'Beeld Tammy van Nerum

Een horloge, een buikdansband, peentjes, dille, bestek of een zeef. Het is allemaal te koop op de populaire Albert Cuypmarkt, die zich met 260 kramen profileert als de grootste dagmarkt van Europa.

Dat aanbod wordt direct duidelijk voor de klanten en dagjesmensen die de Albert Cuyp vanaf de oostelijke zijde binnenlopen: aan een tien meter hoge metalen stellage hangen 258 blauwe lampionnen die de koopwaar etaleren.

Om het begin (of einde) van de Albert Cuypmarkt duidelijker te markeren, wilden de marktkooplui een entreepoort aan de Van Woustraat laten plaatsen. De gemeente wilde daar wel de portemonnee voor trekken, mits de poort een kunstwerk zou zijn.

Reinder Bakker en Hester van Dijk, die samen ontwerpbureau Overtreders W vormen, werden gevraagd een ontwerp te maken. Ze stelden voor de uiteenlopende kleuren en vormen op de markt te laten terugkeren in de toegangspoort.

Mobiele zonprintstudio
Bakker had net voor zijn verjaardag een kitje gekregen om fotogrammen te maken volgens het cyanotypieprocedé: je legt een object op lichtgevoelig papier in de zon; bij de ontwikkeling wordt het deel dat bedekt was wit en de achtergrond cyaanblauw. Bakker en van Dijk maakten een 'mobiele zonprintstudio' en trokken met die kar over de Albert Cuyp om het assortiment in kaart te brengen.

Alles wat er op de markt te koop is

Sinds 2016
Kunstenaar Reinder Bakker en Hester van Dijk
Waar Van Woustraat, kruising met Albert Cuypstraat

In de zomer van 2014 waren Bakker en Van Dijk alle zonnige dagen op de markt te vinden. Met hulp van de marktkoopmannen maakten ze een fotogram bij elke kraam. Kanten bandjes en ruches gaven met hun golvende contouren het mooiste effect.

Vooroordelen
De lakens waren lastig, vertelt Bakker telefonisch, en pas aan het eind van de dag mochten ze een onverkochte vis vastleggen, want als de vis een tijdje in de zon op fotopapier heeft gelegen is die natuurlijk niet meer aan de man te brengen.

Bakker vertelt dat die zomer al zijn vooroor­delen wegvielen; hij dacht dat er vooral inferieure spullen uit China werden verkocht op de markt, maar ontdekte juist veel kwaliteit: van sjaals uit een eigen naaiatelier tot parfums verkocht door een professor.

Op hun beurt lieten de marktkooplui weten dat zij hun vooroordeel moesten laten varen dat alle kunstenaars uitkeringstrekkers zijn; ze zagen hoe hard Bakker en Van Dijk die zomer werkten om voor 258 lantaarns de beste producten te vinden en vast te leggen.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden