Het Amsterdamse Proeflokaal oefent met pop-up restaurant

Het Stadionplein staat voor een deel nog in de steigers, maar dit is voor pop-up restaurant Het Amsterdamse Proeflokaal alleen maar extra reden om alvast wat leven in de brouwerij te brengen. De komende EK-dagen oefent het restaurant voor de echte opening in december.

Het Amsterdamse Proeflokaal. Beeld .
Het Amsterdamse Proeflokaal.Beeld .

Vanaf het terras van Het Amsterdamse Proeflokaal kijk je recht op het Olympisch Stadion. Maar vanuit je linkerooghoek zie je ook het grote gebouw dat gehuld gaat in steigers. In de witte tent van het pop-uprestaurant is het moeilijk voorstellen dat dezelfde zaak over een paar maanden verdergaat op de 1800 vierkante meter die bij de buren worden gebouwd.

Toch opent in december hier Het Amsterdamse Proeflokaal: een restaurant dat tegelijk dienstdoet als toeristenattractie, workshoplocatie en opleidingsplek voor ROC-studenten. Initiatiefnemer is Jan Semeins, de man die ook in het bezit is van Brasserie Paardenburg en het restaurant in het Stedelijk Museum exploiteert.

Betonplaten
Tussen 1 en 10 juli kunnen de buurtbewoners en atletiektoeristen alvast een kijkje nemen in de pop-upversie van het concept. Af en toe komt er nog een graafmachine op de achtergrond voorbijgereden, maar de gemeente legde speciaal voor het restaurant betonplaten neer. Het resultaat is vrij zicht op het stadion en geen zand in je koffie.

Net als in december is de keuken van het restaurant open. Op grote schermen kunnen alle wedstrijden worden gevolgd. Iets lager hangen bordjes met de waarschuwing: 'pas op, kelners in opleiding'.

Opleiding
Vanaf eind dit jaar is Het Amsterdamse Proeflokaal de praktijklocatie van de ROC-opleiding tot kok en kelner. "Voorheen was de verhouding binnen de opleiding zeventig procent theorie tegenover dertig procent praktijk. Dit gaan wij omdraaien," zegt Michael Greven, die als trainer de leerlingen onder zijn hoede neemt. "Op school kan je veel oefenen, maar de druk van een echt restaurant kan je niet simuleren. Door middel van een buddysysteem willen we ze vooral zelfvertrouwen bijbrengen. Wanneer ze bijvoorbeeld op school over wijn leren worden ze in het restaurant aan onze sommelier gekoppeld."

null Beeld .
Beeld .

Ontmoetingsplaats
Juist doordat het Proeflokaal meer dan een restaurant is, kreeg het van de gemeente in 2013 de plek bij het Olympisch Stadion toegewezen. Als het aan de gemeente ligt, wordt het Stadionplein in de toekomst in één adem genoemd met plekken als Leidseplein, Museumplein en Rembrandtplein. Een ontmoetingsplaats voor de buurt, maar vooral een nieuwe locatie waar de vele toeristen naartoe kunnen worden geloodst.

Het Amsterdamse Proeflokaal wist op deze wens in te spelen door de 1800 vierkante meter te gebruiken als interactieve presentatieruimte voor films over de geschiedenis van de stad. Ook zet het restaurant, in samenwerking met het GVB, een nieuwe tramlijn op die toeristen rechtstreeks van het Museumplein naar het stadion moeten brengen. En wil het de boottocht tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam terug in ere herstellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden