Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg

Dinsdagavond 26 november vindt in de stadsschouwburg Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap plaats. Wiskundige en theoretisch natuurkundige Robbert Dijkgraaf komt uit Princeton over als eregast.

null Beeld Gala van de Wetenschap
Beeld Gala van de Wetenschap

De wetenschap ontwikkelt zich razendsnel en inspireert ons altijd weer nieuwe vragen te stellen. Hoe zorgen we ervoor dat we gezond en vitaal oud worden, nu onze levensverwachting sterk is toegenomen? Hoe helpen we jongeren tot bloei te komen in een wereld die beheerst wordt door nieuwe media? Hoe kan digitalisering ons helpen nieuwe verbanden te ontdekken in onze geschiedenis? Hoe kunnen we de natuur en de kosmos beter begrijpen, nu nieuw-ontdekte materie de traditionele natuurkunde op z'n kop blijkt te zetten?

Deze en vele andere vragen komen aan bod op het Amsterdamse Gala van de Wetenschap op dinsdag 26 november, georganiseerd door Folia, Het Parool en de Stadsschouwburg Amsterdam. Daar komen grote namen uit de academische wereld bijeen om in korte, toegankelijke lezingen inzicht te geven in opmerkelijke en veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied.

'Sommige wetenschappers zijn ongelooflijk goede vertellers. Dat zorgt ervoor dat het publiek een college interessant vindt, zelfs als het onderwerp hartstikke obscuur is.', zegt 'DWDD-nerd' Alexander Klöpping in Het Parool. Theaters en festivals zetten hoogleraren op het podium. En die hebben, zo blijkt, verbazingwekkend vaak een steengoed verhaal.

Voor het Amsterdamse Gala van de Wetenschap komt natuurkundige en meesterverteller Robbert Dijkgraaf als erespreker over uit Princeton en hij zal ook de naar hemzelf vernoemde essayprijs uitreiken. Daarnaast geven universiteitshoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg, hoogleraar letteren Piek Vossen, hoogleraar interne geneeskunde en AMC-directeur Marcel Levi en hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde een update van veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied.

Verder vertellen hoogleraar en kankerexpert René Bernards en hoogleraar en KNAW-voorzitter Hans Clevers in een persoonlijk verhaal over de wetenschappelijke praktijk en discussiëren VU-economiedecaan Harmen Verbruggen, emeritus-hoogleraar economie Arnold Heertje met collegevoorzitters Louise Gunning (UvA) en Jaap Winter (VU) over de verregaande samenwerking tussen de UvA en de VU. Hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys geeft een voorproefje van zijn theatervoorstelling over angst en universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan sluit de avond af met een blik vooruit. Pieter van der Wielen (Labyrint en Met het oog op morgen) presenteert de avond.

Kaarten zijn te koop via www.ssba.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden