PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van zangeres, cabaretière en actrice Jenny Arean

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Jenny Arean (73), geboren in Lisse, verhuisde na een paar dagen naar Amstelveen en woont sinds haar achtste in Amsterdam.

Rita Schroën
Jenny Arean Beeld Eva Plevier
Jenny AreanBeeld Eva Plevier

Dagelijkse boodschappen

'Paul Bosse Groente en Fruit in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat. Paul en Mary persen heerlijk vers grapefruitsap voor mij. Als ik vooraf even bel, staat het voor me klaar. Bij JWO haal ik alles voor op brood en op woensdag de garnalenkroketten van Holtkamp. Mijn kleindochter komt op woensdag vaak bij mij lunchen en is gek op die kroketjes."

Fruitsapje van Paul Bosse Groente en Fruit Beeld Eva Plevier
Fruitsapje van Paul Bosse Groente en FruitBeeld Eva Plevier

Museum

"Toen ik op de lagere school zat, ­kregen we les in het Rijksmuseum. Een oudere man met een mank been kon fantastisch vertellen over de schilderijen die we zagen. Na afloop kregen we een museumkaart, waar ik veel gebruik van heb gemaakt. Ik heb toen ook de tuin daar ontdekt. Heerlijk vond ik dat, met een boek in alle rust in een prieeltje de hele middag lezen."

Rijp voor de sloop

"Het walgelijke zilveren Ibis hotel naast het Centraal Station."

Dieren in Amsterdam

"Alle vogels in mijn tuin. De gier­zwaluwen, mezen en merels. Er zit hier van alles, maar de merel is mijn favoriet omdat hij altijd zo fantastisch zingt. Heerlijk vind ik dat."

Eerste keer in Amsterdam

"Tot mijn achtste woonde ik in Amstelveen. Ik ging met mijn moeder wel­eens naar Amsterdam, waar je doorlopende voorstellingen had in de Cineac."

Amsterdam voor kinderen

"Artis, daar ben ik heel veel met mijn kleinkind geweest. Geduld om lang naar de dieren te kijken had ze niet, maar ze hebben daar een waanzinnig klimrek, een groot en hoog bouwwerk van touw. Daar kon ze als kleuter met gemak een halve dag doorbrengen."

Fontein

"Op het Haarlemmerplein, waar het water in wisselende volgorde omhoog komt. Je ziet honden en kleuters - en hun smeltende ouders eromheen - daar zo verschrikkelijk blij van ­worden."

Fontein op het Haarlemmerplein Beeld Eva Plevier
Fontein op het HaarlemmerpleinBeeld Eva Plevier

Mijn buurt

"De Jordaan. Ik woon 26 jaar op de Lindengracht, waar aan de voorkant ik weet niet hoeveel cafés en restaurants zitten, maar ben je in de achtertuin, dan heb je de stilte van een dorp."

Mooiste park

"Het Westerpark is wonderschoon aangelegd. Niet alleen qua struiken en bomen, maar het heeft bijvoorbeeld een eigen hondenafdeling, waar ­honden los kunnen lopen zonder dat ­anderen daar last van hebben. En het Woeste Westen, waar kinderen in de modder kunnen spelen en met vlotjes door het water kunnen waden. Een verrijking van de stad. De architect, Kathryn Gustafson, verdient een prijs."

Favoriet vervoersmiddel

"Favoriet gaat wat ver, maar ik doe alles op de fiets."

Mooiste plein

"Het mooiste kleine plein is de Herenmarkt, waar ik veel met mijn kleinkind in de zandbak heb gezeten. Het mooiste grote plein is het Amstelveld met z'n prachtige bomen. Goddank hebben de omwonenden die bomen kunnen behouden."

Mooiste theater

"Carré vind ik altijd iets ongelooflijk feestelijks en heerlijks. En het is ­ontzettend leuk om te weten dat ­Napoleon in de Kleine Komedie nog een kameropera heeft gezien."

Carré Beeld Eva Plevier
CarréBeeld Eva Plevier

Beste plek om te relaxen

"Met mooi weer is dat mijn eigen tuintje. Met minder mooi weer, vooral als het heeft gesneeuwd, is dat aan het raam in de bovenkamer van café ­Papeneiland, met uitzicht over de Prinsen- en Brouwersgracht. Met warme chocolademelk met rum en huisgemaakte appeltaart met slagroom."

Mooiste standbeeld

"Theo Thijssen op de Lindengracht. Als het markt is op zaterdag, bekleden ze hem vaak met groenten. Maar hij is ook prachtig in de sneeuw als Theo zelf, maar ook Kees de jongen een muts van sneeuw op heeft."

Theo Thijssen standbeeld Beeld Eva Plevier
Theo Thijssen standbeeldBeeld Eva Plevier

Favoriete Amsterdammer

"Ik ben blij met onze burgemeester Eberhard van der Laan, ik vind hem goed, duidelijk, open en tactvol."

Wat ik altijd nog wil doen

"Naar de Russisch-orthodoxe kerk aan de Lijnbaansgracht. Ik ben zo ­benieuwd hoe het daar bijvoorbeeld met Pasen is. Ik verwacht dat er heel mooi wordt gezongen."

Maandag gaat de voorstelling Jenny Arean & Marijn Brouwers in première.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, schrijver Arnon Grunberg en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden