PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van zanger Douwe Bob

Zanger Douwe Bob Posthuma (23) treedt deze zomer op in het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij is geboren en getogen in de Pijp. 'Ik ben heel trots op die buurt.'

Rita Schroën
'Ik ben trots op ­Amsterdam omdat van oudsher ­iedereen en alles hier welkom is'. Beeld Linda Stulic
'Ik ben trots op ­Amsterdam omdat van oudsher ­iedereen en alles hier welkom is'.Beeld Linda Stulic

Terras
"Pata Negra aan het Oosterpark. Op dat terras, met een kan sangria, een bord calamares en de ondergaande zon, is het net alsof je niet in ­Nederland bent."

Festival
"Eigenlijk in de lente: de Aprilfeesten op de Nieuwmarkt. Daar ging ik als kind al naartoe met vriendjes. In de zweefmolen, en plastic bekers jatten en inruilen voor geld om snoep van te kopen."

Koelste plekje
"Geen. Ik mijd plekken met airco, want dat is heel slecht voor je stem. Dus als het heet is, is het heet."

Park
"Het Sarphatipark is echt mijn park. Mijn pa nam me mee naar de speeltuin en ik klom in de omgevallen boom. Vorig jaar hebben we er nog een akoestisch concert gegeven. Op sociale media hadden we een sessie bij mij thuis aangekondigd, maar het was zo heet dat we het verplaatsten naar het park. Het was hartstikke druk."

Zwemmen
"Met mijn bootje Jannes en een stel maatjes naar de Pythonbrug op ­Zeeburg varen en dan van de brug springen. Het hoogste punt is tien meter en daar ben ik weleens afgesprongen. Gelukkig ben ik nooit plat op m'n buik terechtgekomen."

Mooiste fontein
"Die in het Sarphatipark."

Een zwoele zomeravond met
"Eh... ik weet niet. Ik denk gewoon lekker barbecueën en een beetje muziek maken met vrienden in het park."

Beste ijssalon
"Het IJsboefje op het Beukenplein is van mijn goede vriendin Sheila en ze hebben daar superlekker ijs. Zelf neem ik altijd, heel saai, aardbeien."

Mijn buurt
"De Pijp. Ik ben heel trots op die buurt, maar het wordt er wel erg druk. Vroeger was het een dorp, met een bakker, een slager en een snackbar. Nu stikt het er van de hippe tentjes en sommige zijn heel leuk, maar het is minder gezellig. Er wonen ook bijna geen ­Amsterdammers meer."

"Laatst zat ik in het Sarphatipark een sigaret te roken en toen vroeg een man of ik 'm uit wilde maken! Nou, dan loop ik echt weg hoor. Maar toch... ik ben nog steeds heel gelukkig in De Pijp."

'Zelf neem ik altijd, heel saai, aardbeien.' Beeld Charlotte Odijk
'Zelf neem ik altijd, heel saai, aardbeien.'Beeld Charlotte Odijk

Met pek en veren de stad uit
"Niemand. Ik ben juist trots op ­Amsterdam omdat van oudsher ­iedereen en alles hier welkom is. Laten we dat zo houden."

Kunst in de buitenlucht
"De zonnewijzer bij de kinderboerderij in De Pijp."

Favoriete Amsterdammer
"Michiel Romeyn, de grappigste man ter wereld. Ik kwam hem ooit tegen op een feestje en was echt starstruck. Nu gaan we af en toe iets eten of drinken, en primeurtje: misschien gaan we in de toekomst iets samen doen..."

Beste plek bij regen
"Buiten! Ik hou van regen. Hoe harder hoe beter. Liefst in een mooi park of op een plek waar veel groen is. ­Onweer erbij, helemaal goed."

Leukste stadsstrand
"Roest."

Mooiste zomerherinnering
"De hele zomervakantie met vier ­andere straatschoffies alleen maar kattenkwaad uithalen."

Favoriete zomerdrankje
"Mijn zus woont in Spanje, daar ­drinken ze tinto de verano: rode wijn met Sprite. Maar hun Sprite is beter dan de onze; minder zoet."

Zomeruitje
"Paardrijden op Terschelling."

Kunst in de buitenlucht Beeld Charlotte Odijk
Kunst in de buitenluchtBeeld Charlotte Odijk

Zomerliefde
"Op mijn dertiende ging ik op een ­zomeravond met een meisje genaamd Nina naar een oude tramremise in Zuid. Heel romantisch. Er sliepen ook zwervers, dus ik voelde me een echte man omdat ik haar ­natuurlijk een beetje moest beschermen."

Goed voornemen na de zomer
"Een succes maken van mijn eigen café The Fool Bar, die in september opengaat op een nog geheime plek, en genieten van alle mooie shows die we gaan doen."

Douwe Bob staat 25 maart 2017 in de HMH.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, architect Marc Koehler en voormalig politiecommissaris Joop van Riessen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden