PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen

Joop van Riessen (72) is schrijver en voormalige hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Hij werd geboren in Bloemendaal en woont sinds 1969 in Amsterdam.

Rita Schroën
Joop van Riessen Beeld Eva Plevier
Joop van RiessenBeeld Eva Plevier

Museum

"Het Joods Historisch Museum. Wij komen er regelmatig, altijd weer stilstaan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Stel dat ik in de oorlog bij de politie had gezeten, wat had ik dan gedaan?"

Joods Historisch Museum Beeld Eva Plevier
Joods Historisch MuseumBeeld Eva Plevier

Café

"Mijn schrijfdagen hadden een vast stramien: hardlopen, douchen, dan naar café Thijssen op de Lindengracht voor koffie verkeerd en een krantje en daarna van tien tot vier schrijven."

Ergste horeca-ervaring

"Bevroren vis op je bord krijgen. Toen ik erover klaagde, zeiden ze 'sorry' en kreeg ik een nieuw bord met vis die nog steeds bevroren bleek te zijn."

Kerk

"Ik zit in het bestuur van een stichting die fondsen werft om de restauratie van de Westerkerk mogelijk te maken."

Restaurant

"Mijn vrouw en ik kwamen meer dan tien jaar geleden voor het eerst bij restaurant YamYam, in de Frederik Hendrikstraat. Het was klein, knus, op de tafeltjes lag een plastic kleedje, de ­bediening was huiselijk en het eten heerlijk. Van Dam had er lovend over geschreven in Het Parool."

Mooi van lelijkheid

"De Stopera. Ik was politiecommandant bij de opening van de Stopera, eind jaren tachtig. Zoals normaal was in die tijd braken er rellen uit op het Waterlooplein. De stoet van koningin Beatrix werd op mijn last doorgestuurd naar Amsterdam-Noord. Ik zat niet te wachten op een steen door de voorruit van de auto van de koningin. Vijftien minuten te laat kreeg de stoet groen licht. Bij de Stopera werd de majesteit ontvangen door burgemeester Ed van Thijn. Hij kreeg enkele stevige opmerkingen van de vorstin voor de kiezen."

Mooiste plein

"Op het EK in 2000 won Turkije van België. Feest brak los op het Mercatorplein. Ik ben er na de wedstrijd naartoe gegaan en heb de massa toegesproken en gefeliciteerd. Daarna ging ik op de schouders, in uniform. Een paar jaar later werd op het Mercatorplein een Marokkaanse jongen, Driss Arbib, door een politiekogel gedood. Er braken rellen uit. Ik ben daar met drie agenten naartoe gegaan, heb de ME weggestuurd en heb daarna met een megafoon de massa toegesproken. Tot mijn eigen verbazing werd het daarna rustiger en gingen de mensen naar huis."

Mercatorplein Beeld Eva Plevier
MercatorpleinBeeld Eva Plevier

Dit kan veel beter

"De Haarlemmerstraat is zo'n 200 meter lang en heeft op dat kleine stukje straat meer dan tien coffee­shopachtige gelegenheden. Voor het beeld van één van de mooiste winkelstraten van Nederland is dit krankzinnig. De gemeente kijkt toe."

Toeristen in de Haarlemmerstraat Beeld Jean-Pierre Jans
Toeristen in de HaarlemmerstraatBeeld Jean-Pierre Jans

Mooiste fontein

"Op het Haarlemmerplein, leuk om te zien hoe mensen daar nat worden."

Mijn buurt

"Omgeving Noorderkerk/Prinsengracht. Afwisselend rustig en krankzinnig druk."

Favoriete Amsterdammer

"Jan Schaefer. 'In gelul kun je niet wonen,' zei hij. Die man heeft ervoor gezorgd dat de hele ring wijken om de binnenstad stap voor stap werd vernieuwd. Hierdoor lag Amsterdam ver voor op Rotterdam, dat voornamelijk aandacht besteedde aan de haven."

Eerste keer in Amsterdam

"Op Tweede Kerstdag in 1950 ging ik met mijn vader naar een orgelconcert in de Oude Kerk door Feike Asma. Het was ook mijn eerste kennismaking met De Wallen."

Ik voel mij Amsterdammer omdat

"Omdat ik er 41 jaar heb gewerkt. De laatste jaren was mijn motto 'Maak de stad onveilig voor criminelen'."

Mooiste herinnering

"De geboorte van mijn zoon in 1969 in het Andreas ziekenhuis."

Mijn kapper

"Marokkaanse kapper Naïma bij het Hekelveld. In mijn boek De eerste dode gaat het over een liefdesverhouding tussen twee vrouwen, een Marokkaanse en een Italiaanse. Het speelt zich af in Amsterdam. Redelijk gevoelig natuurlijk. Ik vraag Naïma en haar dochter Fatima vaak dingen over ­Marokkaanse gewoontes en gebruiken."

Kapper Naïma Beeld Eva Plevier
Kapper NaïmaBeeld Eva Plevier

Wil altijd nog

"Een rondvaart maken. Kennelijk doe je dat overal behalve in de stad waar je woont."

Het nieuwe boek van Riessen Moord Op De Tramhalte is onlangs verschenen.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, oud-directeur van het Stedelijk Museum Rudi Fuchs en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden