PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van voormalig directeur Stedelijk Rudi Fuchs

Rudi Fuchs (74) is de voormalige directeur van het Stedelijk Museum. Fuchs is geboren in Eindhoven en woont sinds 1994 in Amsterdam.

Rita Schroën
Rudi Fuchs Beeld Roy del Vecchio
Rudi FuchsBeeld Roy del Vecchio

Restaurant

"Brasserie Van Baerle, vanwege de elegante ruimte met spiegels, een ­uitstekend menu en heel goed eten. Verder Le Garage vanwege vele ­herinneringen, ook aan mensen die niet meer leven."

Café

"De Pels. Ik kom nooit in een café, maar als ik het doe, dan ga ik naar De Pels, omdat ik daar nog één of twee mensen van vroeger ken."

Café de Pels Beeld Roy del Vecchio
Café de PelsBeeld Roy del Vecchio

Uitgaan

"Ik ga zelden uit. Als ik ga, is het bij mensen thuis om te eten. Het liefst zit ik 's avonds thuis boeken te lezen of kijk ik Duitse krimi's op de televisie."

Kerk

"De Oude Kerk. Waar niet alleen ­Rembrandts eerste vrouw Saskia ­begraven ligt, maar ook de vrouw van Nederlands grootste dichter Joost van den Vondel. Als je goed luistert, hoor je de ruisende muziek van Sweelinck
in de verte."

Museum

"Natuurlijk zeg ik het Stedelijk ­Museum, maar minstens zo mooi is in het Rijksmuseum de afdeling Middeleeuwen."

Hotel

"Als inwoner van deze stad kom ik niet in hotels; als ik zou gaan, zou ik voor het Ambassade Hotel op de Herengracht kiezen."

Vervoersmiddel

"De tram, want daarin kom je de ­Amsterdamse bevolking tegen in al haar luidruchtige verscheidenheid. ­Bovendien hou ik van uit het raam ­kijken."

Mooiste plein

"Het mooiste plein ligt niet in ­Amsterdam, maar is het Piazza San Carlo in Turijn."

Mooiste fontein

"Opnieuw niet in Amsterdam: die van Bernini op de Piazza Navona in Rome. In ons land van water, zilverlicht en wind willen fonteinen maar niet ­lukken."

Theater

"Nationale Opera & Ballet, vanwege de overdadigheid in kleuren en licht. En vanwege de regie van Pierre Audi."

Nationale Opera en Ballet Beeld Roy del Vecchio
Nationale Opera en BalletBeeld Roy del Vecchio

Dagelijkse boodschappen

"In de Beethovenstraat, in kleine ­winkels rondom Albert Heijn, die ik probeer te vermijden."

Mooiste park

"Het Beatrixpark, omdat ik dat met mijn gebrekkige benen nog lopend kan bereiken. Er zijn veel banken waar je ongestoord naar de bomen kunt
kijken en, in het algemeen, mijmeren."

Mijn buurt

"Eigenlijk rondom mijn huis in Zuid, niet te groot. Er zijn mensen die in ­Parijs wonen en nog nooit de Eiffel­toren gezien hebben. Dit vind ik aandoenlijk. Ik kom graag over de brug in de Harmoniehof en ga ontbijten in Le Pain Quotidien in de Beethovenstraat."

Favoriete modewinkel

"Met mode heb ik niets. Als ik wat zoek, ga ik naar een winkel van Hugo Boss, bijvoorbeeld in de Leidsestraat, omdat dingen mij daar doorgaans ­passen."

Hugo Boss winkel in de Beethovenstraat Beeld Roy del Vecchio
Hugo Boss winkel in de BeethovenstraatBeeld Roy del Vecchio

Mijn kapper

"Janet bij het Roelof Hartplein. Alles "Janet bij het Roelof Hartplein. Alles met de hand en met de schaar: als haar vingers door mijn haren gaan, val ik meestal een beetje in lichte slaap, waarvoor zij het grootste begrip heeft."

Favoriete Amsterdammer

"Remco Campert, dichter. Verder ­commentaar niet nodig."

Eerste keer in Amsterdam

"Uit Eindhoven toen ik twaalf was. Met mijn moeder naar de Nachtwacht in het Rijksmuseum en daarna in een rondvaartboot van rederij Kooij."

Favoriete winkel

"Boekhandel Van Rossum in de ­Beethovenstraat. Niet de meest complete, dat is eerder Athenaeum, maar bij Van Rossum kun je zitten en spreken met de zeer vriendschappelijke mensen die daar werken. Het is een ­rustpunt, zoals boeken dat in het ­algemeen zijn."

Boekhandel Van Rossum in de Beethovenstraat Beeld Roy del Vecchio
Boekhandel Van Rossum in de BeethovenstraatBeeld Roy del Vecchio

Opwinding

"Een intens weerzien met kunstwerken uit mijn wisselvallige verleden - van grote kunstenaars die in een nieuwe mise-en-scène wederom ­verbijsterend mooi zijn."

Zaterdag opent de expositie Opwinding in het Stedelijk Museum, een overzicht van Fuchs' loopbaan.

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden