PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van verhalenverteller Nancy Wiltink

Nancy Wiltink (54) is verhalenverteller en dialoogbegeleider. Ze is geboren in Hilversum en woont sinds 1987 in Amsterdam.

Rita Schroën
Nancy Wiltink Beeld Rink Hof
Nancy WiltinkBeeld Rink Hof

Restaurant

"Il Pecorino aan het IJ. Eerst zaten ze in de Van der Pekstraat in een piepklein winkeltje. Eén man, die zijn ­mobiele pizzaoven in de tuin had gezet. Daarna zijn ze twee keer verhuisd en al die tijd zijn ze ons vaste verjaardagsrestaurant. Vooral vanwege de pizza Nutella, het lekkerste toetje dat ik ken."

Theater

"Alles, behalve een theater. Ik houd van locatietheater, gelukkig is dat er veel en steeds meer. Vorige week deed ik zelf mee aan de Volksopera op het Lupineplein, uniek."

Kerk

"De Buiksloterkerk. Ooit organiseerde ik er samen met een saxofonist een heel rare kerstavondbijeenkomst. Het ging over verwachten. Of wachten. Er gebeurde vooral niets. Wij vonden het mooi, maar niet iedereen kon het waarderen."

Buiksloterkerk Beeld Rink Hof
BuiksloterkerkBeeld Rink Hof

Mooiste brug

"De nog niet gebouwde brug over het IJ. Er zijn honderden ontwerpen voor, maar feit is dat die brug er nog steeds niet is. Bizar, voor een wereldstad."

Café

"De Ceuvel is het café waarop ik al die jaren hoopte. Gebouwd van restmaterialen uit de haven, op een verontreinigd scheepswerfje. Relaxed, honden, een rommeltje, heerlijk terras met schommels voor grote mensen. En verhalencafé Gember & Citroenen op het programma."

De Ceuvel Beeld Rink Hof
De CeuvelBeeld Rink Hof

Amsterdam voor kinderen

"Het grootste voordeel van naar Noord verhuizen, twintig jaar geleden, was dat kinderen hier gewoon buiten kunnen spelen. In onze tuin zijn ongeveer honderd hutten gebouwd, tien opblaasbadjes versleten en zakken vol marshmallows geroosterd. Oké, ik heb ook weleens een kind van de rand van de Noord/Zuidlijn in aanbouw moeten plukken, een bouwput van elf meter diep."

Vervoermiddel

"De pont over het IJ. Even verplicht pauze. Altijd leuke en onverwachte ontmoetingen."

Uitgaan

"Mezrab, het verhalencafé aan het IJ, gerund door verhalenverteller Sahand Sahebdivani en zijn familie. Een ongekende hit. Regelmatig neem ik me voor om op tijd naar huis te gaan, het is me nog nooit gelukt."

Beste plek om te relaxen

"Het Mandelahuisje: op een warme ­zomeravond, starend over het IJ, witte wijn met taart erbij en maar bootjes kijken."

Dieren in Amsterdam

"Groene halsbandparkieten. Ze vreten alle peertjes uit onze perenbomen op, wat je ervoor terugkrijgt is een ­tropisch gevoel."

Met pek en veren de stad uit

"Niemand. In Amsterdam Noord ­kunnen de mensen flink kankeren op ­'anderen': yuppen, buitenlanders, ­toeristen, politici: er deugt allemaal niets van. Ik moest daar in het begin aan wennen, maar het blijft altijd bij woorden. Er is een mooi Noords ­gezegde voor: 'Het is accepteren, of Almere.' Ik stem voor accep­teren, ook van het gemopper, het
hoort erbij."

Favoriete standbeeld

"Het Boomzagertje. Als je het weet, zie je ineens in die enorme plataan in het Leidse Bosje dat mannetje op een tak die zijn eigen bestaan aan het afzagen is. Ik vind het ook symbolisch voor hoe wij mensen vaak met onze ­omgeving omgaan."

Het Boomzagertje in het Leidse Bosje Beeld Rink Hof
Het Boomzagertje in het Leidse BosjeBeeld Rink Hof

Favoriete Amsterdammer

"Mijn twee dochters, beiden hier geboren. Tijdelijk wonen ze even in Delft om ingenieur te worden, maar Amsterdammer blijf je."

Dagelijkse boodschappen

"De Van der Pekmarkt. Helaas niet meer dan drie dagen in de week. Het is de vroegere Mospleinmarkt, maar dan verhuisd en ingekrompen. Heerlijk walnotenbrood bij de broodkraam op het eind. En nog onontdekt."

Van der Pekmarkt Beeld Rink Hof
Van der PekmarktBeeld Rink Hof

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Een verkoper van de Daklozenkrant redde ooit mijn dochtertje van toen twee, die zo uit de Albert Heijn de Stadhouderskade op wilde rennen.
Ze glipte uit mijn hand en hij greep haar kordaat bij de capuchon. Ik bedankte hem, hij zei: 'Ach mevrouw, vanzelf. Ik ben ook vader.' Ik ben die man nooit vergeten."

Komende zondag staat Nancy Wiltink op het festival Mag Het Licht Aan In Noord, waarover je op de website meer informatie vindt.


Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, architect Marc Koehler en voormalig politiecommissaris Joop van Riessen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden