PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van veilingmeester Elise Trommelen

Sinds haar examen vorige maand is Elise Trommelen (26) de jongste veilingmeester van Nederland. Ze woont sinds zes jaar weer in haar geboorteplaats Amsterdam.

Elise Trommelen: 'Het Lieverdje ken ik door en door. Mijn ouders hadden een afgietsel in de tuin staan' Beeld Marijke Stroucken
Elise Trommelen: 'Het Lieverdje ken ik door en door. Mijn ouders hadden een afgietsel in de tuin staan'Beeld Marijke Stroucken

Eerste keer in Amsterdam

"Dat was al vroeg, want ik ben er geboren. Ik ben opgegroeid in Laren, maar kwam als kind al veel in Amsterdam: mijn vader was eigenaar van het veilinghuis waar ik werk, De Eland De Zon. Vroeger zat het op de Elandsgracht; ik heb daar waarschijnlijk mijn eerste stapjes gezet. Ik heb nog een foto van mezelf als kind, op schoot bij mijn vader achter de veilingtafel. Hij is ­helaas overleden. In 2013 heeft mijn ­moeder het bedrijf overgenomen; we doen het nu samen."

Beste plek om te ontspannen

"Op mijn dakterras of in mijn bootje. Als je in de zomer nog even een rondje gaat varen, maak je je avonden lekker lang."

Restaurant

"Ik ga graag eten bij Bickers aan de Werf, op Bickerseiland. De eigenaren, Daniëlle en Raymond, zijn gastvrij en vriendelijk; ze kennen je al snel bij naam. In de zomer voelt het alsof je in een haventje zit, midden in de stad. Het heeft een huiskamer­gevoel, heel gemoedelijk en gezellig."

Bickers aan de Werf Beeld Marijke Stroucken
Bickers aan de WerfBeeld Marijke Stroucken

Café

"'t Papeneiland. Een mooi, ouderwets café waar ik vroeger weleens kwam met mijn vader om appeltaart te eten. Ik woon in de Jordaan en werd laatst al gewaarschuwd door een oude buurtbewoner: hij ging de Jordaan bijna niet meer uit. Dat geldt ook voor mij, want mijn favoriete cafés en ­restaurants - Café Thijssen, Winkel 43, Bordewijk - zitten allemaal op loopafstand van de Noordermarkt."

Standbeeld

"Het Lieverdje op het Spui vind ik mooi. Het heeft voor mij een bijzondere betekenis: mijn ouders hebben daarvan ooit een tweede afgietsel gekocht op een veiling, dat we altijd in de tuin hadden staan. Ik ken het door en door. Mijn moeder heeft het nog steeds."

Dagelijkse boodschappen

"Ik doe bijna alleen boodschappen in de Haarlemmerstraat. De kleine zelfstan­digen die daar zitten vind ik fijn: de ­poelier, de bloemenman, de wijnwinkel. Ik durf er niet één te kiezen, ik vind al die middenstanders leuk."

Uitgaan

"Bar Oldenhof op de Elandsgracht, waar je moet aanbellen en zo'n mannetje met een gilet aan dan de deur voor je opendoet. En na een lange dag een cocktail drinken bij Mr. Porter in de Spuistraat, terwijl je lekker over de stad uitkijkt bij schemering."

Bar Oldenhof Beeld Marijke Stroucken
Bar OldenhofBeeld Marijke Stroucken

Laatste keer de stad uit

"Ik durf niet te zeggen waar ik de laatste keer was, maar ik ga vaak kriskras het land door om spullen te taxeren bij mensen thuis. Zo zag ik laatst een prachtige ­Chinese porseleinen dekselvaas staan, die ik taxeerde op 15.000 tot 20.000 euro. En voor de aankomende veiling, met het thema 'dieren', belde iemand me met de vraag of ik een opgezette eland kon komen taxeren. Leuk om al die mensen te ­ontmoeten en te zien hoe smaken­ ­verschillen."

Wil altijd nog eens

"In de depots van musea kijken. Die zijn enorm, maar natuurlijk niet openbaar ­toegankelijk. Vanwege mijn werk lijkt dat me weleens leuk."

Beste plek om te sporten

"Het Marnixbad. Ik zwem er drie keer per week, vroeg in de ochtend. Ik probeer ­altijd veertig baantjes te doen. Ik vind het lekker om in m'n eentje te sporten, dan ben ik niet afhankelijk van iemand ­anders."

Rijp voor de sloop

"De Nederlandsche Bank vind ik een verschrikkelijk gebouw. Ik heb laatst een ­documentaire gezien over het prachtige Paleis voor Volksvlijt dat daar vroeger stond. Een schilderij daarvan hing ook bij ons thuis, trouwens. Zonde wat ze daarvoor in de plaats hebben neergezet. Het past niet bij zo'n authentieke stad."

Brug

"De Magere Brug. Een van de mooiste en misschien wel een van de meest geschilderde bruggen van Amsterdam. We hadden onlangs een stadsgezichtenveiling, waarbij deze brug op verschillende werken terugkwam."

De Magere Brug Beeld Marijke Stroucken
De Magere BrugBeeld Marijke Stroucken

Museum

"Het Rijksmuseum vind ik het mooiste museum van Nederland. Met beroemde werken van Rembrandt, impressionisten als Mauve en prachtig zilver uit de Gouden Eeuw is de collectie heel breed en uniek. Ze presenteren een overzicht van de ­Nederlandse geschiedenis. Ik krijg er wel last van beroepsdeformatie: als veilingmeester ben ik gewend alles aan te raken, dus als ik in een museum loop, begint het te kriebelen. Als ik een alarm hoor, moet ik verder weg gaan staan, haha."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden