PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van theatermaker Micha Wertheim

Micha Wertheim (44) is theatermaker, kinderboekenschrijver en columnist. Hij is geboren in Groningen en woont sinds 1997 in Amsterdam.

Micha Wertheim: 'Ik kom bijna altijd woedend uit het Stedelijk' Beeld Charlotte Odijk
Micha Wertheim: 'Ik kom bijna altijd woedend uit het Stedelijk'Beeld Charlotte Odijk

Restaurant

"Wilde Zwijnen zat al in de Indische Buurt toen die nog niet ontploft was met hippe tentjes. Alles klopt er. Het eten is goed, de bediening is prettig en heeft kennis van zaken en het is er mooi ingericht. Voor een snelle hap ga ik naar Bar Kaufmann. Heel aardige mensen, die met liefde eerlijk en betaalbaar eten maken. Ze onthouden ook meteen hoe je heet. Heel knap en het schept een band."

Coffeeshop

"Bij Bru in Oost zit ik graag te werken en ze hebben er lekkere koffie."

Bru Beeld Charlotte Odijk
BruBeeld Charlotte Odijk

Museum

"Ik blijf het proberen, maar ik kom bijna altijd woedend uit het Stedelijk. Dat machinespektakel van Jean Tin­guely voelde voor mij meer als een mausoleum voor knutselwerken die ooit vermakelijk waren, maar nu plechtig en belangrijk worden gemaakt. En dan na afloop iets drinken in dat verschrikkelijke café waar niets klopt, op een van de mooiste locaties van de stad."

Café

"Toomler is de enige plek waar altijd iemand is die ik ken en met wie het leuk praten is. Ik heb er jaren bijna dagelijks opgetreden. Inmiddels presenteer ik er met Paulien Cornelisse elke derde zondag van de maand Echt Gebeurd, een middag waarop we mensen vragen verhalen te vertellen die ze hebben meegemaakt."

Amsterdam voor kinderen

"Ik verheug mij op het muzikale en melancholische circus Zanzara in het Westerpark in december. Maar, waar we ook gaan, het hoogtepunt is altijd het ritje met tram en bus na afloop."

Theater

"Ik heb heel vaak in De Kleine Komedie gestaan, dus dat is een soort thuis. Toen ik vorig seizoen opeens in Carré stond, voelde dat vooral als een slechte grap, maar wel een hele leuke. Dit seizoen heb ik besloten iets anders te maken dan ik normaal doe. Het leek mij verstandig om daar een wat kleinere plek voor uit te zoeken. In december is het Compagnietheater daarom mijn nieuwe thuis."

Mooi van lelijkheid

"De Herengracht. Het is natuurlijk een bij elkaar geraapt zootje architectonische protserigheid, maar als je wat beter kijkt, hebben al die verschillende gevels ook wel hun charme."

Vervoermiddel

"Mijn Workcyclesfiets, al moet ik bekennen dat ik de laatste tijd steeds vaker de Rolls pak als ik boodschappen moet doen."

Wil niet dood gevonden worden

"Overal waar ze de woorden 'kids' of 'bubbles' gebruiken."

Fletcher Beeld Charlotte Odijk
FletcherBeeld Charlotte Odijk

Hotel

"Fletcher, die blauwe toren langs de A2. Bovenin serveren stagiairs van de Hotelschool zeer matige koffie waar je uren op moet wachten, terwijl je uitkijkt over de snelweg en een industrieterrein. Daar kan ik heel gelukkig van worden. Ze hebben er ook de meest wanstaltige elektrische piano die ik ooit heb gezien."

Standbeeld

"Het standbeeld ter nagedachtenis aan de politieke carrière van Rob Oudkerk, op de Achtergracht, grijpt mij telkens naar de keel als ik er langsfiets."

Park

"Het Wertheimpark. Toeristen vroegen mij er ooit of ik wist waarom het park zo heet. Ik liet mijn paspoort zien en wees op het beeld van mijn overgrootvader, maar het maakte nul indruk."

Wertheimpark Beeld Charlotte Odijk
WertheimparkBeeld Charlotte Odijk

Brug

"Als ik De Hef, de oude spoorwegbrug in Rotterdam zie, vraag ik mij altijd af wat ik eigenlijk nog hier doe."

Kapper

"Ik heb slechte ervaringen. Twee keer had ik kappers die zomaar begonnen te waarschuwen voor Joden, terwijl ze een scheermes in hun hand hadden.

Als puber zei een kapper ooit 'Tot ziens mevrouw' toen ik wegliep. En dan was er nog de kapper die na afloop zei, toen ik verontwaardigd op de foto wees die ik had meegenomen als voorbeeld van wat ik wilde: 'Ja maar dat is geen kapsel'. Bij Alex van Mirror Mirror zit het altijd goed."

Dieren in Amsterdam

"Karpers."

Van 12 t/m 18 december speelt Micha Wertheim zijn voorstelling 'Ergens ­anders' in het Compagnietheater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden