PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Taco Dibbits

Taco Dibbits (48) is directeur van het Rijksmuseum. Hij is geboren en getogen in Amsterdam, waar hij na tien jaar in het buitenland sinds 2003 weer woont.

Taco Dibbits: 'In de Negen Straatjes zit een winkel die me fascineert, al weet ik niet waarom: de Witte Tandenwinkel' Beeld Ben Roberts
Taco Dibbits: 'In de Negen Straatjes zit een winkel die me fascineert, al weet ik niet waarom: de Witte Tandenwinkel'Beeld Ben Roberts

Mijn buurt

"Ik ben geboren op een zolderverdieping op de Keizersgracht, verhuisde op jonge leeftijd naar de Kerkstraat en kwam als student weer op de Keizersgracht terecht. Op die gracht woon ik sinds 2003 weer. Daar heb ik ongelooflijk geluk mee gehad."

Amsterdam voor kinderen

"Mijn kinderen zijn 4, 6 en 7 jaar. Allemaal jongens, die graag rennen en fietsen. Het Vondelpark is daarvoor ideaal. Vorige week waren we in het Stedelijk ­Museum en zagen we een installatie van Jordan Wolfson: een pop die aan kettingen hangt en wordt rondgeslingerd."

"Ik verwachtte dat ze het doodeng zouden vinden, maar de jongste en oudste vonden het juist grappig. Kinderen reageren heel ­direct en ­onvoorspelbaar op kunst."

Favoriete Amsterdammer

"Mijn moeder. Ze is 87 jaar en altijd geïnteresseerd in nieuwe dingen. Ze is nooit bang voor verandering; een mooie gift. Hoewel Amsterdam een progressieve stad is, kom ik hier vaak mensen tegen die moeite hebben met verandering. Jammer, want verandering kan juist goed zijn."

Albert Cuyp Beeld Charlotte Odijk
Albert CuypBeeld Charlotte Odijk

Beste plek om te relaxen

"Ik vind het ontspannend om naar de ­Albert Cuyp te gaan en daar lekker onder de mensen te zijn. Mensen klagen erover dat er steeds meer kleding te koop is en minder groente en fruit, maar er is nog steeds een positieve vibe."

Plein

"Het Amstelveld. Ik vind de proportie ervan mooi en op maandag is er een bloemen- en plantenmarkt, waar ik graag naartoe ga. Bijzonder dat de Amstelkerk, een houten kerk uit de zeventiende eeuw, hier nog steeds staat. Hij heeft op een mooie manier een nieuwe functie gekregen als kantoorruimte. Dat bewijst dat je het ­verleden kunt behouden en tegelijkertijd kunt doorgaan."

Standbeeld

"Stèle, een beeld van Ulrich Rückriem uit de jaren negentig. Als ik vroeg door het Amsterdamse Bos loop, nadat ik de kinderen naar sport heb gebracht, zie ik dat stuk graniet ineens opduiken in het heiige bos. Alsof het er altijd al heeft gestaan."

Stèle Beeld Charlotte Odijk
StèleBeeld Charlotte Odijk

Wil niet dood gevonden worden

"Onder de Vondelbrug. Als kind vond ik het al eng: in de jaren tachtig was het een donker, verlopen gebied waar verlopen mensen lagen. Dat gevoel raak je gek ­genoeg nooit meer kwijt."

Restaurant

"Rijks, natuurlijk. Het heeft onlangs zijn eerste Michelinster gekregen, onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk. Hij is jong en enorm inventief en enthousiast. Hij neemt Nederlandse gerechten als uitgangspunt, maar laat zich beïnvloeden door allerlei landen."

Geheim adresje

"Bij Casa del Gusto in de Kerkstraat hebben ze het beste Italiaanse slowfood. ­Alleen al de tomaten, rechtstreeks uit Italië, zijn ontzettend lekker. Net als de worstjes. En op vrijdag hebben ze verse mozzarella."

Een avond opstap met

"Een namiddag in de nazomer op stap met Rembrandt, in de omgeving van Amsterdam. Met zijn tekenboekje. Nederlandse kunst uit de zeventiende eeuw is zo gebonden aan de omgeving, dat die je echt laat kijken door de ogen van de kunstenaar. Dat lijkt me heel spannend bij ­Rembrandt."

De Witte Tandenwinkel Beeld Charlotte Odijk
De Witte TandenwinkelBeeld Charlotte Odijk

Mooi van lelijkheid

"In de Negen Straatjes zit een winkel die me fascineert, al weet ik niet waarom: de Witte Tandenwinkel. In de etalage staan alleen maar tandenborstels, die ronddraaien in een reuzenrad."

Café

"De Klepel in de Prinsenstraat. Er werken heel aardige mensen en ze zijn op wijn ­gericht. Al weet ik niet zeker of je er ook ­alleen voor wijn terechtkunt; meestal eet ik er ook iets."

De Klepel Beeld Charlotte Odijk
De KlepelBeeld Charlotte Odijk

Museum

"Het Van Gogh Museum heeft een ongelooflijke collectie tekeningen. En het ­Stedelijk laat de kunst van morgen zien. Daardoor realiseer je je dat de schilderijen van Rembrandt en Vermeer ooit ook ­hedendaags waren. Gezicht op de Gouden Bocht van de Herengracht van Berckheyde in het Rijksmuseum is bijvoorbeeld een tijdloos werk, maar toont ook een specifiek moment: de grachtengordel als grootschalig nieuwbouwproject in 1672."

Brug

"De Jan Schaeferbrug, tussen de Piet Heinkade en het Java-eiland. Fascinerend dat die dwars door de pakhuizen loopt."

Laatste keer de stad uit

"Vorige week ging ik met de trein naar Tilburg, vanwege een samenwerking van het Rijksmuseum met het Textiel­Museum."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden