PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van sterrenchef Pascal Jalhay

Pascal Jalhay (47) was sterrenchef van Vermeer en La Rive. Hij wordt chef van Bougainville in hotel TwentySeven, dat in september opent op de Dam. Dan komt hij weer dagelijks in Amsterdam, waar hij twintig jaar woonde.

Kim van der Meulen
Pascal Jalhay: 'Nog altijd stap ik even binnen bij De papegaai. Soms steek ik een kaarsje aan' Beeld Carly Wollaert
Pascal Jalhay: 'Nog altijd stap ik even binnen bij De papegaai. Soms steek ik een kaarsje aan'Beeld Carly Wollaert

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik een jaar of dertien was, ging ik met mijn broer vanuit onze woonplaats Maastricht naar Amsterdam om ­kleding te kopen, bij de CoolCat. Daarmee maakten we thuis helemaal de blits, want dat verkochten ze in het zuiden niet. Mijn broer liet me laatst nog een foto zien die ik van hem maakte op de Dam, recht voor de plek waar aan het eind van de zomer het hotel van Eric Toren wordt geopend met daarin het restaurant: mijn nieuwe werkplek."

Ik voel me Amsterdammer...

"Toen de kinderen werden geboren, heb ik afscheid genomen van de Champions League van het koken. We hebben onze Amsterdamse woning op driehoog-achter verruild voor Almere en ik heb me op het gezinsleven gestort. Straks kom ik er weer elke dag om in de tophoreca te werken. Ik houd van de dynamiek, de reuring. En afspraak is afspraak voor Amsterdammers. Dit is echt mijn publiek. Ik heb altijd gezegd: als ik ooit weer een restaurant begin, doe ik dat hier."

Geheim adresje

"Ship Chandlers Warehouse op de Geldersekade is een voormalig pakhuis, waar besloten diners worden gehouden. Ik heb er een paar keer gekookt. Je waant je hier echt in de Gouden Eeuw - en dan heb ik het niet over k­latergoud. Alles komt echt uit de zeventiende eeuw; er staan bijvoorbeeld nog oude vaten met kruiden. Een heel gave plek."

Ship Chandlers Warehouse Beeld Carly Wollaert
Ship Chandlers WarehouseBeeld Carly Wollaert

Park

"Het Sarphatipark. Intiem en niet zo groot en druk. In het Vondelpark heb ik altijd het idee dat mensen rondlopen om gezien te worden, maar hier is het relaxed. Ik sprak er vroeger met mijn huidige vrouw af om te picknicken."

Sarphatipark Beeld Carly Wollaert
SarphatiparkBeeld Carly Wollaert

Beste plek om te sporten

"De hele stad. Ik heb de Amsterdam Marathon drie keer gelopen en dit jaar loop ik hem weer. Als je in het Olympisch Stadion staat, waar de marathon begint, voel je je toch wel even de held. Ik ga voor mijn snelste tijd; mijn PR gaat eraan."

Amsterdam voor kinderen

"Toen de kinderen kleiner waren, gingen we vaak met ze naar Artis, Nemo of we maakten een boottochtje over de grachten. De oudste, nu vijftien, ging laatst met een paar vriendjes naar Amsterdam en zei dat hij de hele stad had gezien. Prachtig. Als ik er straks weer werk, zullen ze er wel vaker komen. Dan komen ze met vriendjes langs om te highteaën."

Rijp voor de sloop

"Het industriegebied waar de marathon doorheen loopt, rondom de Van der Madeweg. Verschrikkelijk. Ik moet er weleens zijn omdat er twee groothandels in de buurt zitten, maar heb er mede door die marathon een hekel aan gekregen. Er staat nooit publiek op dit foeilelijke stuk ­industrieterrein."

Restaurant

"Als het om eetbeleving gaat, is Le Garage een van de toppers. En niet alleen vanwege de kwaliteit van het eten. Ze begrijpen waar het om gaat qua entourage en bejegening van gasten. Heb je een zakelijke afspraak, dan laten ze je met rust en ben je er privé, dan entertainen ze je. De sfeer en het gevoel zijn vóór en na Joop Braakhekke hetzelfde gebleven. Heel knap."

Le Garage Beeld Carly Wollaert
Le GarageBeeld Carly Wollaert

Ergste horeca-ervaring

"Die had ik nog niet zo lang geleden op een terras op het Leidseplein. Ik weet niet meer precies waar het was, maar het personeel had in elk geval de verkeerde instelling. Op zulke plekken word je afgeblaft en betaal je heel veel."

Kerk

"Als we op Tienertour waren, gingen mijn broer en ik altijd even naar De papegaai in de Kalverstraat. Nog altijd stap ik even binnen als ik hier langskom, vanwege die betovering van toen. Midden in de drukke straat kom je die serene rust binnen. Soms steek ik een kaarsje aan. Ik ben ondanks mijn katholieke opvoeding niet gelovig, maar aan die traditie hecht ik waarde."

Museum

"De exposities in de Hermitage vind ik ­bijzonder. Ik houd van die Russische overdaad, met dat goud en al die kitsch. Het gebouw vind ik ook mooi. Toen het nog in de steigers stond en bekend werd dat de horeca zou worden uitbesteed, ben ik eens met mijn voormalige chef gaan kijken of het iets voor ons was. Ik heb de hele ­ontwikkeling dus gevolgd."

Beste plek om te ontspannen

"Het Begijnhof. Mijn vrouw liet het eens aan me zien en vertelde me hoe de oude begijnen daar vroeger woonden. Heerlijk om hier te zitten, vooral als de boekenmarkt op het Spui er is: lekker door die boeken bladeren en eraan ruiken. Of ik kookboeken insla? Nee, daar heb ik er al zo veel van. Ik lees ook erg graag autobio­grafieën en romans."

Begijnhof Beeld Carly Wollaert
BegijnhofBeeld Carly Wollaert
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden