PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van regisseur Bobby Boermans

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Bobby Boermans (34), regisseur van reclames, videoclips, films en van de nieuwe 3D-musical Sky. Hij is geboren in Eindhoven en woont sinds zijn tweede in Amsterdam.

Rita Schroën
Bobby Boermans Beeld Eva Plevier
Bobby BoermansBeeld Eva Plevier

Restaurant

'Sefa tegenover de Westertoren. Je hebt honderden lekkere, dure restaurants waar je geweldig kunt eten in Amsterdam, maar er gaat niks boven de beste shoarma van de stad na een nacht uitgaan of hard werken. Bovendien zit het altijd vol met criminelen, taxichauffeurs en dronkenlappen waar je vol bewondering over kunt fantaseren."

Sefa tegenover de Westertoren. Beeld Eva Plevier
Sefa tegenover de Westertoren.Beeld Eva Plevier

Uitgaan

"Ik denk dat elke opgroeiende Amsterdammer hetzelfde uitgaanspatroon meemaakt. Als tiener begin je in foute tenten op het Rembrandtplein of in de Korte Leidse. Dan word je ouder en pak je de casual poptempels zoals Melkweg en Paradiso. Daarna heeft ­iedereen zijn ik-ben-heel-tof-fase in de Bitterzoet, Jimmy Woo en Chicago Social Club. Nu maakt het me niet meer uit. Je kunt me vinden waar het gezellig is."

Theater

"Vroeger ging ik vaak naar het ­Compagnietheater en af en toe pak ik nog wel een voorstelling mee in de Stadsschouwburg. Maar het vaakst kun je me vinden in Pathé de Munt of ­Tuschinski. Ik ben filmregisseur en Pathé de Munt is bij uitstek de volkse bioscoop om voeling te houden met waar het grotere publiek naar toe gaat. Beter dan een arthousebioscoop met slechte projectie, slecht geluid, stoffige intellectuelen en geen popcorn."

Dagelijkse boodschappen

"Ik doe eigenlijk nooit boodschappen. Sterker nog, ik heb momenteel niet eens een ijskast. Ik eet door mijn werk voor 99 procent buiten de deur."

Mooiste brug

"Übercliché, maar de brug op de hoek bij de Noordermarkt. Dat is net een ­ansichtkaart. En daarom is het dat dus ook."

Net een ­ansichtkaart: de brug op de hoek bij de Noordermarkt. Beeld Eva Plevier
Net een ­ansichtkaart: de brug op de hoek bij de Noordermarkt.Beeld Eva Plevier

Museum

"Ook een cliché, maar het nieuwe Rijksmuseum. Ik ben helemaal niet van de klassieke schilderkunst maar ik hou wel van geschiedenis, mythologie, veldslagen en de verhalen erachter. Ik ben oprecht trots dat we nu zo'n ­wereldklassemuseum hebben."

Favoriet vervoermiddel

"Fiets. Dan zie je de stad tenminste. Maar voor Sky repeteerden we in een studio bij het Noordzeekanaal, randje Amsterdam. Daarom heb ik een heel decadente Audi A6 gekocht, zodat ik naast John, Marco en Robin (Ewbank, Borsato en De Levita, red.) kon parkeren en net kon doen alsof ik het ook heel normaal vond om zo'n dikke bak te hebben. Maar in het Centrum kun je zo'n ding natuurlijk nergens kwijt."

Wil niet dood gevonden worden

"Op het stadhuis in de wachtrij. Neemt niet weg dat ik grote bewondering heb voor alle ambtenaren die daar onze administratie op orde houden."

Dit kan veel beter

"De digitale infrastructuur van de stad. Ik vind het zwaar tijd voor overal ­supersnel gratis wifi."

Favoriete winkel

"American Book Center. Love it! Punt!"

Boeken genoeg, in The American Book Center Beeld Eva Plevier
Boeken genoeg, in The American Book CenterBeeld Eva Plevier

Mijn buurt

"Ik kom overal, maar Noord heeft een speciaal plekje in mijn hart. Daar ben ik opgegroeid vanaf mijn zesde. De tragiek, het industriële, het desolate als je weer eens drie kilometer van de pont naar huis moest sjokken.
Toen was Noord niet hip, maar gewoon verlaten. Daardoor sloeg mijn fantasie op hol en verzon ik complete film­scenario's over wat zich mogelijk ­achter de hekken van de Shellfabriek ­afspeelde."

Mijn kapper

"De Herenkapper op de Ferdinand Bol. Heel classic. Oldskool. Bruin. Amsterdams. No nonsense."

undefined

Lekker no nonsense: de Herenkapper op de Ferdinand Bol. Beeld Eva Plevier
Lekker no nonsense: de Herenkapper op de Ferdinand Bol.Beeld Eva Plevier

Een avond stappen met

"Alle geweldenaren uit de Nederlandse filmwereld. Ik heb een select groepje 'very close filmpartyfriends' met wie ik vaak de Nederlandse filmpremières afstruin en veel te lang blijf hangen."

Favoriete Amsterdammer

"Eberhard van der Laan is gewoon een eindbaas. Van mij mag de man voor ­altijd burgemeester blijven."

Ik voel me Amsterdammer

"Op mijn tweeëntwintigste had ik even genoeg van Amsterdam. Het werd me te veel een dorp. Toen ben ik zes jaar naar Los Angeles gegaan. Maar wat er ook gebeurt, ik kom altijd weer terug naar Amsterdam. Het is vertrouwd, ­gezellig, cultureel en down to earth."

De voorstelling Sky is tot en met juni te zien in het Amsterdam Theater. Lees hier de recensie van de voorstelling [+].

Lees hier wat de favoriete plekken van onder andere advocaat Gerard Spong en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden