PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van presentator Nicolaas Veul

Nicolaas Veul (32) is programmamaker en presentator van kinderprogramma Beestieboys. Hij is geboren in Amsterdam, groeide op in Vreeland en woont sinds 2003 weer in Amsterdam.

Rita Schroën
'Ik woon tussen professoren, cultuur-homo's en prostituees' Beeld Mats van Soolingen
'Ik woon tussen professoren, cultuur-homo's en prostituees'Beeld Mats van Soolingen

Terras
"Ik zat laatst voor eerst op het terras bij de Plantage, met uitzicht op Artis. Het komt met stip binnen op nummer één op mijn terassenhitlijst. Je kunt er goed naar mensen kijken, maar ook naar vreemde vogels."

Festival
"Milkshake. Het is overweldigend, ­creatief en over-de-top, en jezelf zijn neemt daar de meest unieke vormen aan. Ik zag er ooit iemand met een dildo in zijn/haar kont dansen op het podium en het is écht leuk dat zoiets één keer per jaar best ­normaal is."

Beste plek bij regen
"Ik ben gek op hitte en ga met slecht weer dus vaak naar de sauna. Geen sekssauna; een gewone sportschoolsauna. Ik heb er allemaal ongewone vrienden gemaakt, zoals een gepensioneerde badmeester en een horecaondernemer uit de Leidsestraat."

Relaxen in de buitenlucht
"Wat ik het liefste doe, is een cappuccino drinken bij Il Momento, bij het Multatulibeeld. Met goede muziek op is het zo twee uur later. Er staat maar één klein bankje, dus dit is géén tip."

Lekkerste ijssalon
"Ik liep laatst door de Damstraat en telde zeker dertig winkels die Nutellapotten, macarons en Amsterdam-prullaria verkopen. Zelfs mijn geliefde tweedehandswinkel Zipper is nu een hasjlolly-outlet. Stop deze hel!"

Een zwoele zomeravond met...
"Mijn vriend Monte. We zwerven veel door de stad. Meestal gaan we eten bij Thaise snackbar Bird, ­hummusbistro D&A of de Vietnamees ­Saigon, en daarna gaan we speciaalbiertjes ­drinken op het terras bij Brecht."

Mijn buurt
"Het Singel is een unieke gracht. Ik woon tussen pluizige professoren, veel sjieke cultuurhomo's, hitsige studenten, paffende kroegtijgerinnen en prostituees die uit beleefdheid naar me blijven knipogen."

Lekkerste zomerdrankje
"Een goede gekoelde rode wijn of ­ginger mojito."

Il Momento Beeld Mats van Soolingen
Il MomentoBeeld Mats van Soolingen

Favoriete Amsterdammer
"Ik zie Georgina (Verbaan, red.) vaak voor mijn huis lopen en dan wil ik iets roepen in de trant van 'I love you!' of 'Ik heb gisteren nog naar Ritmo geluisterd!' Ik vind haar vrolijk, eerlijk en ontwapenend en in mijn hoofd zijn we allang supergoede vrienden. Het is er alleen nog niet van gekomen."

Kunst in de buitenlucht
"Er is een drogisterij in de Westerstraat die woordkunst maakt in zijn etalage. De eigenaar verbeeldt woorden die opgebouwd zijn uit twee woorden met zelfgemaakte knutselwerken. Bijvoorbeeld 'handschoen', en dat is dan verbeeld met een barbiehandje, vastgelijmd aan een oude schoen. Zoiets, maar dan beter. Hij vernieuwt zijn vitrine regelmatig en deze man verdient meer liefde van de stad."

Zomerliefde in Amsterdam
"De eerste date die ik had met mijn huidige vriendje was op zijn verjaardagfeestje in het Oosterpark. We hadden een keer gezoend in de Trouw en waren toen een beetje aan het appen. Een week voor zijn verjaardag appte hij aangeschoten of ik op zijn verjaardag wilde komen."

"Toen hij zich realiseerde dat het onze eerste officiële date zou worden, probeerde hij terug te krabbelen, maar ik ben toch ­gegaan. Die ontmoeting noemen we nu de 'birthdate'. Een succesvol dateconcept: sindsdien zijn we samen."

Etalage van drogisterij Hermanusje van Alles Beeld Mats van Soolingen
Etalage van drogisterij Hermanusje van AllesBeeld Mats van Soolingen

Koelste plekje
"Ik zit heel graag in het open raam van mijn huisje. In mijn kleine appartement met uitzicht op de gracht heb ik pas aan het eind van de avond zon. Dat is lekker koel en kijken naar het water werkt meditatief. Ook zie ik veel ­hoerenlopers die niet kunnen kiezen."

Leukste stadsstrand
"Ik vind een stadsstrand niet zo leuk."

Mooiste zomerherinnering
"Ik denk mijn allereerste Gay Pride. Het was zo rauw en gezellig en vreemd en te gek. En vooral vrij. Mannen in blote reet, iedereen dronken op straat, overal feestjes. En ik langs de kant met uitpuilende ogen. Ik kwam uit een dorp. Het maakte zo veel indruk en ik wist: deze plek is anders dan welke plek ook op aarde en hier wil ik wonen."

Het nieuwe seizoen van Beestieboys begint 4 september.

'Deze plek is anders dan welke plek ook op aarde en hier wil ik wonen.' Beeld Mats van Soolingen
'Deze plek is anders dan welke plek ook op aarde en hier wil ik wonen.'Beeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden