PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van presentator Frank Evenblij

Frank Evenblij (37) presenteert elke vrijdag Bureau Rio, waarin hij onderzoekt of Rio klaar is voor de Olympische Spelen. Hij is geboren in Den Haag en woont achttien jaar in Amsterdam.

Rita Schroën
Frank Evenblij Beeld  Charlotte Odijk
Frank EvenblijBeeld Charlotte Odijk

Restaurant

'Op een geweldige plek, namelijk op de hoek van de Elandsstraat en de Prinsengracht, zit Venus & Adonis. Hier serveren ze werkelijk voortreffelijk vlees. Ik eet er graag een biefstuk."

'Ik eet er graag een biefstuk' Beeld Charlotte Odijk
'Ik eet er graag een biefstuk'Beeld Charlotte Odijk

Uitgaan

"Tegenwoordig komt het wat minder voor, maar als het laat wordt, ga ik graag naar café Weber in de Marnixstraat. Het grappige is: er zitten twee kroegen aan weerskanten: Café Lux en Kamer 401, en als je één van die drie binnenloopt, weet je niet meer welke van de drie het is."

Kerk of monument

"De Noorderkerk is zo'n mooi gebouw op een prachtige plek."

Mooiste brug

"Ik heb een documentaire gemaakt over mijn beste vriend Daan, die het eerste spermabankkind in Nederland is. Hij fantaseerde altijd over wie zijn vader was en hoopte dat het Huub van der Lubbe was. In mijn docu heb ik een scène gedraaid waarin Daan en Huub elkaar ontmoeten op de Magere Brug."

Amsterdam voor kinderen

"Veel generatiegenoten gaan naar Haarlem als ze kinderen krijgen, maar ik ben in de stad opgegroeid, in Den Haag, en ik voel me er heel comfortabel bij om mijn kinderen hier groot te brengen."

Mooiste park

"Mijn eerste huis in Amsterdam was in De Pijp. Ik ging toen veel naar het Sarphatipark. Als ik er nu ben, geeft het een gevoel van herkenning en geluk."

'Als ik er nu ben, geeft het een gevoel van herkenning en geluk' Beeld Charlotte Odijk
'Als ik er nu ben, geeft het een gevoel van herkenning en geluk'Beeld Charlotte Odijk

Favoriet vervoermiddel

"Mijn scooter. Nee, geen opgevoerde snorscooter. Als je dan toch op je bek gaat, kun je maar beter een helm op hebben."

Dit mis ik in Amsterdam

"Ik mis Herman Brood. Mensen vonden het helemaal niet gek dat hij, een junk met een papegaai op z'n schouder, door de stad liep en bij wildvreemden aanschoof en ze om een Grand Marnier vroeg. Ik heb het gevoel dat mensen tegenwoordig al gauw iets gek vinden. Maar mij kan het niet gek genoeg zijn."

Beste plek om te relaxen

"Thuis, in de Jordaan. Op een bankje voor de deur, mensen kijken."

Mijn buurt

"De Jordaan. Eerst woonde ik aan de kant van de Brouwersgracht, toen noemde ik het deel aan de andere kant van de Rozengracht 'de slechte kant'. Maar nu woon ik daar en ik moet zeggen dat de echte Jordanese sfeer hier ook hangt."

Beste plek om te sporten

"Ik sport bij de Active Club, de sportschool van het Victoria Hotel. De mensen daar dwingen mij om te komen en dat heb ik nodig. Mijn dochter had laatst een sportdag in het Olympisch Stadion. Zij vindt dat heel normaal. Je moest eens weten, denk ik dan."

Favoriete winkel

"Bij Smit-Cruyff op de Elandsgracht koop ik voor het hele gezin sneakers. De zaak bestaat sinds de jaren zeventig en ademt nog helemaal die sfeer. Bovendien werken er twee gasten die ik echt fantastisch vind en met wie ik graag koffiedrink en over voetbal praat."

'De zaak bestaat sinds de jaren zeventig en ademt nog helemaal die sfeer' Beeld Charlotte Odijk
'De zaak bestaat sinds de jaren zeventig en ademt nog helemaal die sfeer'Beeld Charlotte Odijk

Een avond stappen met

"Eberhard van der Laan. Ik vind hem een geweldige burgemeester. Ik heb ooit naast hem gezeten bij Ajax en was diep onder de indruk van het fanatisme dat ik toen bij hem zag."

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik een jaar of vijftien was, ging ik regelmatig met mijn moeder, die ook erg van Amsterdam hield, naar het Waterlooplein. Palladiums en Levi's kopen."

Café

"Sinds ik in Amsterdam woon, kom ik al bij Thijssen op de Lindengracht.
's Ochtends voor koffie en vooral in de winter zit ik er soms tot laat met vrienden. Het is een heel prettige plek."

'Vooral in de winter zit ik er soms tot laat met vrienden' Beeld Charlotte Odijk
'Vooral in de winter zit ik er soms tot laat met vrienden'Beeld Charlotte Odijk

Wil altijd nog

"Op de Brouwersgracht wonen en uitkijken op café Papeneiland."

Mooiste herinnering

"De geboorte van mijn kinderen Bobbie en Siem in het OLVG en het Lucas Andreas. Ik vind het mooi dat ze ­Amsterdam in hun paspoort hebben staan."

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, architect Marc Koehler en voormalig politiecommissaris Joop van Riessen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden