PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van presentator Floris Kortie

Floris Kortie (29) is presentator van Podium Witteman en programmeur van Wonderfeel. Hij is geboren en getogen in Amsterdam.

Rita Schroën
Floris Kortie Beeld Sanne Zurné
Floris KortieBeeld Sanne Zurné

Restaurant

'De CousCousClub op de Ceintuurbaan. Weinig keuzestress hier, want ze serveren alleen couscous. Met onvolprezen linzensaus en harissa."

De CousCousClub Beeld Charlotte Odijk
De CousCousClubBeeld Charlotte Odijk

Café

"Na de uitzendingen van Podium ­Witteman op zondag eindigen we vaak in café L'Affiche in de Jacob van ­Lennepstraat. Er staan hardgekookte eitjes op de bar; daar herken je goede cafés aan."

Theater

"Het Concertgebouw, sowieso. Als klassiekemuziekfan zit je in Amsterdam geramd. Geweldige orkesten, prachtige locaties, toffe nieuwe ­initiatieven. Het Concertgebouw is de kers op de taart."

Favoriet vervoermiddel

"Fijn, in de trein. Bert en Ernie wisten het al: Daar kan je alles vergeten en doen wat je wil / Want de trein die weet waar je moet zijn / En als je er bent nou dan staat ie even stil / Dat is toch zo fijn van de trein."

Mooiste brug

"Samen met mijn beste vriendin Anna, met wie ik al meer dan 25 jaar lief en leed deel in Amsterdam, fietste ik als brugklasser al over de Schellingwouderbrug naar Durgerdam om te zwemmen ter hoogte van de hoogspanningsmast. Later dronk ik er mijn eerste witbiertje - we waren nog geen zestien, maar Anna zag er ouder uit, dus dat scheelde. Nog steeds krijg ik een gevoel van vrijheid als ik daar het IJ over fiets."

Ergste horeca-ervaring

"Ik heb dik tien jaar in de horeca ­gewerkt, onder andere bij café Langereis. Op die plek zat vroeger een echt Ajaxcafé. Net op een avond dat ik ­alleen achter de bar stond, bleek vak 410 daar een kleine reünie gepland te hebben. Dat was met afstand mijn ergste horeca-ervaring."

Favoriet hotel

"The Flying Pig Downtown, een echt backpackershostel en een klein sodom en gomorra, waar ik als receptionist en barman de tijd van mijn leven heb gehad."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Standbeeld

"De Dokwerker. Het verhaal van de Februaristaking - arbeiders komen in opstand tegen de razzia's en leggen de hele stad plat - blijft me aangrijpen."

Dit kan veel beter

"Paradoxaal, maar ik heb het gevoel dat het met Amsterdam bijna té goed gaat, dus het mag in sommige opzichten juist wel een onsje minder."

Mooiste park

"Het Flevopark. Ik zou wel in een van die snoephuisjes aan de dijk willen wonen. En dan elke dag voor het eten een jenevertje halen bij de distilleerderij ernaast."

Mijn buurt

"Oost. Er is in mijn kringen een kleine strijd gaande tussen Oost en West. Elke keer als een van mijn vrienden naar Oost verhuist, juich ik vanbinnen."

Mijn kapper

"Jeannette van Bennekum, die ook de rubriek De Coup doet in PS. Bij haar loop je altijd met meer zelfvertrouwen naar buiten dan je naar binnen ging."

Favoriete winkel

"Kras Haring op de Witten­­­burger­­­­­­gracht. Daar wordt de haring met liefde en zorg bereid. En met een goed humeur. Van haring word je vrolijk, daarom hangen er ook altijd vlaggetjes bij de viskraam."

Kris Haring Beeld Charlotte Odijk
Kris HaringBeeld Charlotte Odijk

Mooi van lelijkheid

"Station Sloterdijk, met dat typische jarentachtigrood en -blauw. Uit de tijd dat hightech nog een cool woord was. Een soort Chriet Titulaer van de archi- tectuur: optimistisch, toekomstgericht en op een prettige manier gedateerd."

Station Sloterdijk Beeld Charlotte Odijk
Station SloterdijkBeeld Charlotte Odijk

Favoriete modewinkel

"Terra, in de Negen Straatjes. Leren schoenen met zolen van oude vlieg­­­­­­­- tuigbanden. Zo mooi en zo goed gemaakt. De eerste week heb je blaren,

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Precies op het moment dat ik op ­Amsterdam Centraal de trein uitstapte na een paar maanden door Frankrijk ­gereisd te hebben, werd ik omgeroepen: 'Wil Floris Kortie zich melden bij de ­informatiebalie?' Mijn toenmalige vriendin kon me niet vinden. Ik heb me nog nooit zo welkom gevoeld in de stad."

Wonderfeel, een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek, is van 22 t/m 24 juli in 's-Graveland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden