PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van ontwerper Robert Bronwasser

Robert Bronwasser (48) is een gelauwerd ontwerper van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Hij is geboren in Vlaardingen en woont sinds 1996 in Amsterdam. Deze maand is zijn werk te zien in gallerie 114.

Rita Schroën
Robert Bronwasser: 'Ik ben heel benieuwd of de brug over het IJ er gaat komen en waar. De huidige oplossing met de pontjes is sympathiek, maar niet meer van deze tijd.' Beeld Charlotte Odijk
Robert Bronwasser: 'Ik ben heel benieuwd of de brug over het IJ er gaat komen en waar. De huidige oplossing met de pontjes is sympathiek, maar niet meer van deze tijd.'Beeld Charlotte Odijk

Restaurant
"Bistro Noord op de NDSM-werf is een goed bewaard geheim. Lastage en Le Restaurant staan hoog op mijn lijst van restaurants waar ik nog naar toe wil."

Uitgaan
"In Paradiso is eigenlijk elk optreden een mooie ervaring, door de intimiteit en de sfeer van de zaal. Het optreden van George Clinton blijft me zeker bij. Hij kwam pas na een uur op en bleef daarna maar doorgaan. Die man kan een lekker feestje bouwen."

Droomhuis in Amsterdam
"Ik ben erg blij met mijn huis, maar had ook graag een bod gedaan op het nieuwe penthouse in de Houthavens. Dat was helaas boven mijn budget."

'Bistro Noord op de NDSM-werf is een goed bewaard geheim' Beeld Charlotte Odijk
'Bistro Noord op de NDSM-werf is een goed bewaard geheim'Beeld Charlotte Odijk

Dagelijkse boodschappen
"Eens per week doen we boodschappen bij Landmarkt. Het gaat daar echt over eten en ervan genieten. Geen geschreeuw met merken, aanbiedingen, kiloknallers, etcetera."

Kerk
"De Buiksloterkerk, omdat ik er vorig jaar getrouwd ben. We waren 25 jaar samen en gaven een diner en feest in de kerk. Bij het dessert zijn we getrouwd. Ik vind het bijzonder dat de kerk een buurtfunctie heeft, het is niet gewoon een monument."

Brug
"Ik ben heel benieuwd of de brug over het IJ er gaat komen en waar. De huidige oplossing met de pontjes is sympathiek, maar niet meer van deze tijd."

undefined

'Eens per week doen we boodschappen bij Landmarkt' Beeld Charlotte Odijk
'Eens per week doen we boodschappen bij Landmarkt'Beeld Charlotte Odijk

Museum
"Het Stedelijk. Ik ben een liefhebber van moderne kunst en ze hebben een van mijn favorieten daar hangen: ­Cathedra van Barnett Newman."

Amsterdam voor kinderen
"Ik heb een zoontje van bijna zes, met wie ik graag op plekken kom waar kinderen nog een beetje kunnen aanklooien, zoals bij Stroop in Noord en
bij Jeugdland in Oost."

Mooi van lelijkheid
"Ik hou van de rafelranden van de stad. In Noord zijn nog veel vervallen bedrijfsterreinen, halfvergane loodsen en andere kleine gebiedjes waar tientallen jaren niemand zich mee bemoeid heeft. De Buiksloterham, waar mijn studio staat, is ook zo'n plek."

'De Buiksloterkerk, omdat ik er vorig jaar getrouwd ben. We waren 25 jaar samen en gaven een diner en feest in de kerk' Beeld Charlotte Odijk
'De Buiksloterkerk, omdat ik er vorig jaar getrouwd ben. We waren 25 jaar samen en gaven een diner en feest in de kerk'Beeld Charlotte Odijk

Dit kan veel beter
"Nieuwbouw. Ik vind dat er nog steeds te traditioneel gebouwd wordt, in baksteen, met kleine kamers. Van mij mag er meer geëxperimenteerd worden met terrassen, zwevende tuinen, open ruimtes en de combinatie van wonen, werken, winkelen en horeca."

Favoriete modewinkel
"Sabarly in de Haarlemmerstraat. Een kleine winkel met altijd een goede selectie van mooie kleding. Ze verkochten er altijd mijn favoriete merk, Hans Ubbink, maar helaas is dat voorbij."

Mijn buurt
"Ik woon nu zes jaar met veel plezier in Overhoeks in Noord. Dicht bij de stad, maar toch genoeg afstand
van de gekte in de binnenstad. Ik kom eigenlijk bijna niet meer aan de
overkant."

undefined

'Ik tennis bij Elzenhagen, heel mooi gelegen in het Vliegenbos' Beeld Charlotte Odijk
'Ik tennis bij Elzenhagen, heel mooi gelegen in het Vliegenbos'Beeld Charlotte Odijk

Hotel
"Crane Hotel Faralda. Wij hebben onze huwelijksnacht daar doorgebracht.
Bijzonder om 's ochtends helemaal op de top van de kraan in een jacuzzi te zitten, met ­uitzicht over Amsterdam."

Beste plek om te relaxen
"Thuis op mijn terras in de hangmat,
met uitzicht op het IJ."

Beste plek om te sporten (4)
"Ik tennis bij Elzenhagen, heel mooi gelegen in het Vliegenbos."

Rijp voor de sloop
"IJdock vind ik een lomp bouwwerk dat totaal niet past op die plek in het IJ. Het contrast is groot met Eye, dat wel echt architectonische ­meerwaarde heeft voor de stad."

Eerste keer in Amsterdam
"Ik weet nog goed dat ik voor het eerst naar de Roxy ging. Na het Delftse studentenleven - met voornamelijk mannen en bier - was het een openbaring om naar een echte club te gaan."

Ik voel me Amsterdammer, omdat
"Ik hou van de diversiteit en dynamiek. In Amsterdam staan vierhonderd jaar oude huizen naast nieuwbouw en veranderen oude industriegebieden in hippe, creatieve wijken. Er is continu verandering. Dat vind ik inspirerend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden