Plus

Het Amsterdam van ontwerper Hester van Eeghen

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Hester van Eeghen (57), ontwerper van tassen en eigenaar van de gelijknamige winkel in de Negen Straatjes. Onlangs presenteerde ze in Milaan een collectie door haar ontworpen meubels. Ze is geboren in Amsterdam.

Rita Schroën
Hester van Eeghen Beeld Roy del Vecchio
Hester van EeghenBeeld Roy del Vecchio

Restaurant

'Een van de leuke restaurants vind ik Bouchon du Centre, in de Falckstraat. Eten wat de pot schaft, drie gangen in een intieme ruimte waar Frankrijk door de aderen van de kokkin stroomt. Super dat je niet hoeft te kiezen, want alles is altijd lekker!"

Favoriete woonwinkel

"Wonen en werken gaan samen bij mij, dus geniet ik net zo van de (kantoor)meubels van Hans Lensvelt op de Herengracht als van objecten op de beurs Meesterlijk in de Westergas­fabriek. Ook veilinghuis De Zwaan en X-Bank staan altijd op het lijstje. En als ik een object niet kan vinden, maak ik het zelf."

Veilinghuis De Zwaan Beeld Roy del Vecchio
Veilinghuis De ZwaanBeeld Roy del Vecchio

Galerie

"Borzo op de Keizersgracht: altijd mooie kleuren, vlakken, stukken. Ik fiets er elke dag langs en kijk nooit níet naar binnen: het is een kijkdoos van vreugde daar."

Rommelmarkt

"Ik doe er regelmatig waanzinnige vondsten en voel me dan de hemel te rijk. Vroeger op het Waterlooplein en de Noordermarkt op maandag, nu is het de Marché aux puces in Parijs ­geworden, waar echt museale stukken te vinden zijn, met bijbehorende prijs helaas."

Inspiratie opdoen

"Alles wat gebouwd is op IJburg vind ik de moeite waard om te bekijken. Het is echt heel spannend om een nieuw stuk Amsterdam te zien groeien. Ik weet nog dat we stemden via een referendum voor wel of niet IJburg en kijk nu eens wat eruit is gekomen!"

Café

"Als er getoost moet worden, dan toch heel graag bij Van Harte in de Hartenstraat."

Uitgaan

"Het liefst bij Kapitein Zeppos. Daar hebben ze heerlijke muziek en een verschrikkelijk gevarieerd publiek van twaalf tot tachtig jaar, van alle ­gezindten en van alle soorten."

Kapitein Zeppos Beeld Roy del Vecchio
Kapitein ZepposBeeld Roy del Vecchio

Mijn woonstijl

"Ik ben een eclect, ik hou van vijftiende-eeuwse schilderijen, gecombineerd met hedendaags porselein. Van de Amsterdamse School tot hightech-lampen. Kleuren zijn bepalend voor mij, dus de ene fase leven we veel in roodtinten, dan weer in zeegroene en nu dan even in paarsblauwe."

Ergste horeca-ervaring

"Een muis die voorbij sjeesde bij Hans en Grietje op de Spiegelgracht, toen ik net een stukje kaas in mijn mond stopte."

Beste plek om te relaxen

"City Spa op de Prinsengracht, niet te geloven dat je in de stad zit. Bosbesjes na een massage doen wonderen."

City Spa op de Prinsengracht Beeld Roy del Vecchio
City Spa op de PrinsengrachtBeeld Roy del Vecchio

Museum

"Tassenmuseum Hendrikje: een ­labyrint in de zoektocht naar de tas door de eeuwen heen. Niets is fijner dan daarin te verdwalen met hun
4500 tassen."

Mooiste standbeeld

"Simon Carmiggelt op het Weteringplantsoen. Voor mij een drooggeestige Amsterdammer die zo smakelijk kon voorlezen uit zijn observaties van de stad en haar bewoners dat ik het beeld heel goed ben gaan bekijken. Alleen dat al maakt dat beeld méér dan het misschien is."

Wil niet dood gevonden worden

"In het water van de Oudezijds Kolk. Daar heb ik ooit een lijk uitgevist
zien worden, dat is mijn angstbeeld geworden."

Favoriete modewinkel

"Cos."

Dit kan veel beter

"Een stad besturen en dat anderen laten uitvoeren is een heel complexe zaak, dus mijn kritiek is altijd mild, maar echt levensgevaarlijk is de ­Spiegelstraat. Dat is een sluiproute voor iedereen; wandelaars, fietsers, scooters en auto's. Iedereen gebruikt het als een racebaan. Als daar nu eens heel grote drempels zouden komen."

Mijn eerste keer in Amsterdam

"De terugkomst uit Curaçao, waar we met ons gezin van vijf kinderen ­woonden. Ik werd tijdelijk naar de Vrije School gestuurd, waar we door de poorten van het Rijksmuseum ­naartoe liepen."

Amsterdams droomhuis

"Herengracht 497, het Kattenkabinet. Een zes ramen breed pand met hoge plafonds en een diepe tuin."

Het Kattenkabinet Beeld Roy del Vecchio
Het KattenkabinetBeeld Roy del Vecchio


Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, regisseur Bobby Boermans en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden