Mijn Amsterdam

Het Amsterdam van ontwerper Fabienne Chapot

Ontwerper Fabienne Chapot (36) komt uit Wassenaar en woont sinds 1999 in Amsterdam. Haar merk, dat haar naam draagt, bestaat tien jaar. Woensdag wordt haar voorjaars- en zomercollectie 2018 geshowd.

Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Er komt een fijne mix aan mensen, het maakt niet uit hoe je gekleed bent - in spijkerbroek of helemaal netjes Beeld Charlotte Odijk
Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Er komt een fijne mix aan mensen, het maakt niet uit hoe je gekleed bent - in spijkerbroek of helemaal netjesBeeld Charlotte Odijk

Eerste keer in Amsterdam

"Toen ik vijftien was, ging ik stiekem met een groepje vriendinnen naar de iT. Ik kan me goed herinneren dat we daar in de rij stonden, in de Amstelstraat. Ik vond het onwijs spannend. Het is een van mijn eerste mooie herinneringen aan de stad, al was het ongetwijfeld een brave avond."

Restaurant

"Met stip op één: Toscanini op de Lindengracht. Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Er komt een fijne mix aan mensen, het maakt niet uit hoe je gekleed bent - in spijkerbroek of helemaal netjes. Het draait hier om het eten en de fijne sfeer."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Mooi van lelijkheid

"Die kitscherig ingerichte Jordanese huisjes met kanten gordijntjes voor de ramen. Tapijtje op tafel, donker hout, beeldjes voor de ramen, lekker rokerige lucht binnen en André Hazes op met het raam open. I love it. Ze horen echt bij de buurt."

Uitzicht

"Varend over de grachten heb je het mooiste uitzicht over de stad. Je ziet panden die je anders nooit ziet. In de zomer vaar ik regelmatig; ik heb een bootje voor de deur. Het geeft me altijd een vakantiegevoel."

Beste plek om te ontspannen

"Ik ben gek op The City Street Spa op de Prinsengracht. Ze hebben hier heerlijke treatments."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Standbeeld

"In mijn studententijd heb ik rondleidingen gegeven op de Wallen. Zo ontdekte ik De gestreelde borst op het Oudekerksplein, een borst van koper met een hand erop, op de grond. Het is gemaakt door een anonieme beeldhouwer. Het werd verwijderd, onder andere omdat het geluidsoverlast zou veroorzaken doordat mensen op die borst sloegen. Toen de kunstenaar een nieuw exemplaar plaatste, hebben buurtbewoners een handtekeningenactie gehouden om ervoor te zorgen dat het mocht blijven liggen."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Geheim adresje

"Sterk Staaltje in de Staalstraat is een heel goede traiteur met vers bereide maaltijden en de lekkerste tapenades. Ik haal er weleens avondeten als ik na mijn werk op weg ga naar huis."

Mijn buurt

"Sinds ik achttien jaar geleden naar Amsterdam verhuisde, woon ik in dezelfde buurt: de Jordaan. Eerst op de Palmgracht, toen naar het begin van de Herengracht en nu woon ik op rolafstand van de Haarlemmerstraat en de Noordermarkt. Ook mijn bedrijf is honkvast: dat heeft op verschillende plekken gezeten, maar nooit meer dan een kilometer bij de Utrechtsestraat vandaan."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Vervoermiddel

"Ik kan niet zonder mijn omafiets. Toen ik hem vorige week een paar dagen niet had, werd ik gek. Alles gaat op de fiets: bak voorop, kinderzitje achterop en gaan. Door weer en wind."

Beste plek om te sporten

"Ik sport een keer per week in het Vondelpark met mijn hele team, een bootcamp met boksoefeningen. Heel gezellig. En op donderdag doe ik een bokslesje bij Soda op de Falckstraat. Ik doe het best lang, dus ik kan al aardig boksen."

Café

"Mijn favoriet is de Brandon op de Keizersgracht. Een gezellige bruine kroeg met een lekker terras dat in de zomer altijd vol zit en een interieur waaraan al dertig jaar niks is veranderd. Een paar jaar geleden kwam ik er vaker, toen kende ik er iedereen. Als ik na mijn werk met een collega via de Keizersgracht naar huis fiets, weten we dat we die avond laat thuiskomen."

Amsterdam voor kinderen

"Met mijn zoontje Hugo, die net twee is geworden, ga ik graag naar het Vondelpark: midden in het park zit het Groot Melkhuis, dat een speeltuin heeft. Ook aan het einde, aan de kant van de Amstelveenseweg, zit een speeltuin waar je ook wat kunt drinken."

Rijp voor de sloop

"De ouderwetse fietsenrekken die voor mijn deur staan en maar niet worden weggehaald. Er past geen hedendaagse fiets meer in: de beugels waar je wiel in moet, staan veel te dicht bij elkaar. Daardoor is het één grote zooi; niemand kan zijn fiets kwijt. Ik heb die van mij nu aan de gevel vastgemaakt met een haak, maar daar wordt ook niet iedereen superblij van."

Bioscoop

"Als ik naar de film ga, ga ik altijd naar The Movies. Ouderwets en knus, alsof je een andere tijd binnenstapt. Het is een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld Pathé De Munt, die ik verschrikkelijk vind. Daar ga je heen voor een film, naar The Movies ga je ook voor de sfeer."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden