PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Neil Robinson

Neil Robinson (33) is stand-upcomedian, maker van de YouTubeserie Survival Guide To The Dutch en medeoprichter van rondvaart-bedrijf Those Dam Boat Guys. Hij is geboren in Vancouver en woont sinds 2008 in Amsterdam.

Rita Schroën
Neil Robinson: 'Ik zwem nog liever door de gracht dan dat ik in zo'n rondvaart ga zitten' Beeld Charlotte Odijk
Neil Robinson: 'Ik zwem nog liever door de gracht dan dat ik in zo'n rondvaart ga zitten'Beeld Charlotte Odijk

Restaurant

"Café de Klos in de Kerkstraat, zonder twijfel. Meer een bruine kroeg dan een restaurant en de perfecte mix van gezelligheid, heerlijkheid en vriendelijkheid. De bediening, allemaal lovable, sarcastic assholes, serveert de beste spareribs van de stad."

Café

"Café Chris, het oudste bruine café in de Jordaan, is een echte buurtkroeg waar iedereen begroet wordt met een glimlach. De eerste keer dat ik er kwam, vroegen ze wat ik opschreef. Toen ik zei dat ik komiek ben en grappen aan het bedenken was over de Nederlandse cultuur, eisten ze een ­privéshow. Die gebeurtenis bevestigde mijn overtuiging dat Nederlanders graag om zichzelf lachen."

Coffeeshop Paradox Beeld Charlotte Odijk
Coffeeshop ParadoxBeeld Charlotte Odijk

Kerk

"De Zuiderkerk is de meest pittoreske kerk van de stad. Hij torent hoog uit boven de Groenburgwal, mijn favoriete gracht. Ik ben nooit binnen geweest, laat staan erop, maar vind het een prachtig, stijlvol gebouw."

Uitgaan

"Mijn beste date was het eerste afspraakje met mijn huidige vriendin. We voeren bij zonsondergang over het IJ naar De Ceuvel in Noord, een unieke plek. Mijn ervaring is dat Amsterdamse vrouwen bereid zijn een man zijn gemiddelde looks te vergeven als hij toegang heeft tot een boot."

Coffeeshop

"Paradox. Een favoriet van locals en, sinds reisauteur Rick Steves hem heeft aangeraden, ook van toeristen. Ik kom er graag om een joint te roken en een beetje te schrijven."

Brug

"De brug over de Leidsegracht, ter hoogte van de Keizersgracht. Er zit een schattig klein verborgen 'terrasje' bij, perfect voor geïmproviseerde picknicks en zomeravondgesprekken."

Brug over de Leidsegracht Beeld Charlotte Odijk
Brug over de LeidsegrachtBeeld Charlotte Odijk

Museum

"Het Grachtenhuis op de Herengracht is een van de beste, minder bekende musea van de stad. De videomontage aan het eind, met beelden van het bezoek van de Beatles in 1964 en de rondvaart met het Nederlands elftal in 1988 is mijn favoriete onderdeel."

Mooi van lelijkheid

"Ik vind het fijn om aan het eind van de marktdag over de Albert Cuyp te lopen. Een rustig moment voordat de schoonmaakploeg komt. Je kunt goed vogels spotten: de stinkende visresten trekken enorme populaties reigers aan."

Mooiste standbeeld

"De Violist, in de Stopera, is pretty ­legendary. Heel creatief."

Fontein

"De fonteinen aan de westkant van het Vondelpark hebben een therapeutische uitwerking op me. Ik zat ook vaak in het Rosarium, voor ik me realiseerde waarom er zo veel mannen zaten. Nu kom ik er niet meer."

Beste plek om te relaxen

"Mijn vriendin wordt boos dat ik deze plek deel, ik heb 'm via haar: er is een fantastisch steigertje aan de Amstel, vlak bij Carré, waar je een ­geweldig uitzicht over de stad en de Amstel hebt. Zoals de steiger bij de Hermitage, maar dan zonder de drukte."

Standbeeld De Violist Beeld Charlotte Odijk
Standbeeld De ViolistBeeld Charlotte Odijk

Wil niet dood gevonden worden

"Op een rondvaartboot. Ik zwem nog liever door de gracht van de Oudezijds Voorburgwal dan dat ik in zo'n glazen kooi ga zitten. Die rondvaarten inspireerden mij en mijn vrienden van Those Dam Boat Guys om precies het tegenovergestelde te doen. Iedereen moet de grachten kunnen beleven zoals Amsterdammers dat zelf doen: in een kleine, open boot, gezellig en ­relaxed."

Eerste keer in Amsterdam

"Ik was achttien en aan het backpacken in Europa. Ik herinner me dat ik aan de gracht zat, ergens op de Wallen, en bedacht hoe gaaf het zou zijn om hier te wonen en mijn eigen boot te hebben. Nu, vijftien jaar later, vaar ik voor mijn werk over de grachten."

Ik voel me Amsterdammer, omdat...

"... ik me helemaal vrij voel hier. Expats hebben vaak moeite zich Nederlander te voelen, maar het is makkelijk om je Amsterdammer te voelen. Door dat gevoel van gelijkwaardigheid en mijn nieuwsgierigheid naar wat Nederlanders bezighoudt, bedacht ik met anderen Survival Guide To The Dutch. Buitenlanders zijn geïntrigeerd door de Nederlandse cultuur, van de liefde voor fietsen tot het vloeken met ziektes. Die unieke 'Dutchisms' laten we in video's zien, waardoor iedereen zich Amsterdammer kan voelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden