Plus

Het Amsterdam van Lysette van Geel

Lysette van Geel (35) is presentator van het Jeugdjournaal. Ze is geboren en getogen in Amsterdam. Deze week verschijnt haar kinderboek De vlucht van Omid, over een Iraanse jongen die naar Nederland vluchtte.

Kim van der Meulen
Als puber zat ik stiekem in het Vondelpark met mijn eerste vriendje Beeld Charlotte Odijk
Als puber zat ik stiekem in het Vondelpark met mijn eerste vriendjeBeeld Charlotte Odijk

Mijn buurt
"Bos en Lommer. Toen we er een paar jaar geleden gingen wonen vonden mensen dat vreemd, want het stond bekend als een slechte wijk met veel criminaliteit. Maar de buurt is erg opgebloeid. Over een paar maanden verhuizen we naar de Kolenkitbuurt, iets verderop. Ik hoef hier voorlopig niet weg."

Mooiste plek
"De Kadijken, vlak bij Artis. Ik heb op de Binnenkadijk gewoond. Als ik de ramen opendeed en de wind stond goed, rook je de olifantenpoep en hoorde je de apen. De dieren, de geluiden, maar ook de stilte - het is een heel rustig plekje - maken het idyllisch. Een dorpje in de stad."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Favoriete Amsterdammer
"Ramses Shaffy. Ik ben altijd fan van hem geweest en luister nog altijd veel naar zijn muziek. In mijn studententijd woonde ik bij hem in de buurt, dan zag ik hem een wijntje drinken in een Italiaans restaurant of zei hij gedag als ik langsfietste - soms zelfs terwijl ik naar zijn muziek luisterde door mijn koptelefoon. Dat zoiets gewoon kon in Amsterdam, vond ik heel bijzonder."

Amsterdam voor kinderen
"Met mijn dochter van zeven en zoontje van drie ga ik graag naar het buurthuis in Bos en Lommer op het Wachterliedplantsoen. Van woensdag tot en met vrijdag is daar een lieve man die speelgoed en verkleedkleren meeneemt en pannenkoeken voor de kinderen bakt. En buiten zijn een speelplaats en een kinderboerderij. Niks hips of groots, wel lief en authentiek."

Restaurant
"Bir Tat op de Bos en Lommerweg, een Turks restaurantje waar het altijd druk is. Het eten is lekker, maar het gaat vooral om de gastvrijheid: als ik er thee kom drinken en ik heb de kinderen bij me, krijgen ze altijd knuffels en lolly's. Niemand gaat daar weg zonder zoen en de vraag hoe het met je familie gaat."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Wil niet dood gevonden worden
"Op het Bos en Lommerplein, een heel ongezellige plek in een heel leuke buurt. Het loopt helemaal leeg en er komt bijna niemand. Daar moet echt een keer iets veranderen. Zonde."

Museum
"Ik kom het meest in Nemo, met mijn kinderen. Als kind kwam ik er ook, toen zat het nog in de Diamantbuurt en was het heel klein. Het leukste vond ik toen om in zo'n zeepbel te staan en die over je heen te trekken. Dat kan er nog altijd, ondanks alle hightech waarmee het is uitgebreid. Kinderen vinden het geweldig en hebben niet door dat ze intussen iets aan het leren zijn."

Café
"Ik vind het Wilde Westen heel leuk, onder het oude GAK-gebouw. Een verstopt plekje: je ziet vanbuiten niet dat er een ontzettend leuk café zit. Er werken aardige mensen en je kunt er lekker eten. Soms kun je in de grote ruimte tafeltennissen of een film kijken."

Plein
"Het WG-terrein in Oud-West, met gebouwen die vroeger het Wilhelmina Gasthuis vormden. Er zitten leuke cafeetjes in de buurt en het is een rustige plek, waar je soms alleen vogels hoort fluiten. Vroeger vond ik het al tof om hier te fietsen, want de Arie Biemondstraat zit hier - vernoemd naar de oom van mijn moeder, een neuroloog die ik overigens niet ken."

Standbeeld
"De grote ijsbeer in het Erasmuspark. Helemaal niet mooi, maar als je eropaf fietst, lijkt het soms net of de beer aan het plassen is door de boog die erachter is gebouwd. Daar moet ik altijd om lachen."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Park
"Het Vondelpark. Ik ben in die buurt opgegroeid en kan er niet langsfietsen zonder dat herinneringen naar boven komen: als kind ging ik er picknicken en naar de speeltuin; als puber zat ik er stiekem met mijn eerste vriendje tot het donker werd. Nu ga ik erheen met mijn kinderen."

Geheim adresje
"Op de Bos en Lommerweg zit Kapper Kees: de kapsalon van oud-voetballer Kees Bregman. Een onwijs leuke vent; mensen komen er alleen al graag om met hem te kletsen. Een echte Amsterdammer en een begrip in de buurt. De zaak zit altijd vol."

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Ik voel me Amsterdammer...
"Omdat ik me nooit alleen voel in de stad. Het klinkt raar, maar omdat ik er al mijn hele leven woon, heb ik er zo veel meegemaakt dat het voelt alsof de stad een vriend is die alles van me weet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden