PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Liesbeth List

Liesbeth List (74) is chansonnière. Ze werd geboren in Bandung en woont sinds haar achttiende in Amsterdam. Vandaag vindt een stadswandeling plaats door 'haar' Amsterdam.

Kim van der Meulen
'Nergens zie je de stad mooier dan vanaf mijn hoekappartement in de Vogelbuurt' Beeld Charlotte Odijk
'Nergens zie je de stad mooier dan vanaf mijn hoekappartement in de Vogelbuurt'Beeld Charlotte Odijk

Uitzicht

"Nergens zie je de stad mooier dan vanaf mijn hoekappartement in de
Vogelbuurt, op de negende verdieping. Overal waar je kijkt zie je het IJ en het is prachtig om grote cruiseschepen te zien keren. Al is het uitzicht niet de reden dat ik hier woon: toen ik het appartement zo'n tien jaar geleden kocht, was het het enige wat nog beschikbaar was."

Eerste keer in Amsterdam

"Ik ben opgegroeid bij mijn adoptie­ouders op Vlieland. Mijn moeder nam me elke herfstvakantie mee naar Amsterdam. We gingen steevast naar de Stadsschouwburg, bezochten de Bijenkorf en sliepen in hotel De Roode Leeuw op het Damrak. Daar vond ik alleen de hotellift al fascinerend. Op Vlieland had je niet eens winkels."

Winkel

"Ronald Kolk op de Overtoom. Met kleding doe ik jaren, maar als ik iets nieuws nodig heb, ga ik naar hem."

Ronald Kolk Beeld Charlotte Odijk
Ronald KolkBeeld Charlotte Odijk

Standbeeld

"Multatuli op de Torensluis over het Singel. Het beeld doet me denken aan het nummer Oude foto, dat Freek de Jonge voor me schreef over mijn jeugd: Indië, lang geleden / Multatuli, bang verleden / Op moeders arm /
Wat was het warm."

Hotel

"Victoria, tegenover het Centraal Station. Toen mijn lp Victoria verscheen, was daar uiteraard het feestje."

Begraafplaats

"Zorgvlied aan de Amsteldijk, waar Ramses Shaffy ligt begraven. Daar kom ik vaak om zijn steen schoon te maken - een prachtige, glanzende steen van zwart marmer. Ik heb hem uitgekozen. Hij is geïnspireerd op de steen van Edith Piaf die ik zag op kerkhof Père Lachaise in Parijs. Ramses wilde worden gecremeerd, maar bedacht zich kort voor zijn dood."

Zorgvlied Beeld Charlotte Odijk
ZorgvliedBeeld Charlotte Odijk

Voordeur

"Mijn oude huis op de Kloveniers­burgwal 103 heeft een heel bijzondere deur, die bol lijkt te staan. Daar is er maar één van in de stad. Toen ik op mijn verjaardag in 1988 's nachts thuiskwam na een voorstelling, zag
ik er ineens met graffiti op staan: 'I love Liesbeth.' De werkster heeft het de volgende dag schoongemaakt, al had zij het liever zo gelaten. Het trok veel bekijks."

Restaurant

"De Goudfazant. Aan het water, bij mij in de buurt. En zo goed dat heel
Amsterdam ervoor naar Noord komt. De verjaardag van mijn dochter
vierden we onlangs met een etentje in de A'DAM Toren."

Café

"Tegenwoordig ga ik er niet meer vaak op uit, maar in de jaren zestig kwam ik regelmatig in De Kring. Iedereen die maar een beetje artiest was, ging daarheen. En naar café Le Fiacre in de Lange Leidsedwarsstraat, waar ik Ramses heb ontmoet. Ik vertelde dat ik zangeres wilde worden, waarop hij zei dat hij thuis wel wat mooie liedjes voor me had. Weer zo'n versierder, dacht ik. Dus ik draaide me om en liep weg."

Kloveniers­burgwal 103 Beeld Charlotte Odijk
Kloveniers­burgwal 103Beeld Charlotte Odijk

Theater

"Aan Carré heb ik bijzondere herinneringen. Ik heb er alle shows van
Toon Hermans gezien, heb er voor koningin Beatrix gezongen en ben er twee keer geridderd: een keer in de Orde van de Nederlandse Leeuw en een keer in de Ordre national de la Légion d'honneur."

Ergernis

"Toen ik in het centrum woonde, kon ik mijn auto nooit kwijt als ik thuiskwam na een voorstelling. Keren ging niet en ik bleef maar aan dat stuur draaien. Om gek van te worden. Vervolgens reed ik naar een gracht waar wel plaats was, maar dan moest ik midden in de nacht met mijn koffertje over straat. Eng."

Dagelijkse boodschappen

"Bij de Albert Heijn om de hoek. In de stad kom ik niet zo veel, maar hier loop ik gewoon naartoe. Ik moet natuurlijk af en toe wel naar buiten."

Wil altijd nog...

"De originele veerboot bezoeken die ik nam om van Vlieland naar school in Harlingen te gaan. Hij ligt tegenwoordig aan de Borneokade. Ik ben heel wat zeeziek geweest op die boot. Tot mijn vader, zeeman en later vuurtorenwachter, me uitlegde dat je met de golven moet meedeinen."

Wandelen door het Amsterdam van Liesbeth List, www.wandelenmetdaan.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden