PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van Julie Blocq

Julie Blocq [32] is de nieuwe directeur van Joods educatief centrum Crescas. Ze werd geboren in Antwerpen en woont sinds 2000 in Amsterdam.

Rita Schroën
'Uit de grachtengordel komen ze in Buitenveldert boodschappen doen' Beeld Charlotte Odijk
'Uit de grachtengordel komen ze in Buitenveldert boodschappen doen'Beeld Charlotte Odijk

Dagelijkse boodschappen

"Op het Groot Gelderlandplein kom ik regelmatig. Net als de rest van Amsterdam; ik ken serieus mensen die vanuit de grachtengordel naar Buitenveldert komen om daar hun boodschappen te doen."

Theater

"Het Parooltheater, nu Torpedotheater, is uniek, maar De Kleine Komedie is het charmantste en gezelligste theater. Ik heb er zelf opgetreden toen ik in 2008 meedeed aan het Concours de la chanson van de Alliance Française. Een bijzondere ervaring die ik van mijn bucketlist kan afstrepen."

Kerk

"De gerestaureerde Uilenburger Synagoge in de Nieuwe Uilenburgerstraat. De ­authenticiteit van de synagoge is behouden gebleven en het is nu een prachtig cultureel centrum."

Gelderlandplein Beeld Charlotte Odijk
GelderlandpleinBeeld Charlotte Odijk

Brug

"De Staalmeestersbrug, over de Groenburgwal. Ik neem een kijkje bij Droog Design en haal lekkernijen bij Sterk Staaltje. Als de kinderen het huis uit zijn, hoop ik daar te kunnen wonen. Achter alle drukte, op loopafstand van de ­Amstel, met uitzicht op de brug."

Museum

"Het Joods Historisch Kindermuseum: vanwege de speelse en interactieve tentoonstellingen, waarmee ze laten zien zich daadwerkelijk te verdiepen in de behoeften van een kind."

Hotel

"Het College Hotel: waar mijn man en ik zijn getrouwd door mijn jongste broer Micha, die er een prachtige ceremonie van heeft gemaakt. Als ik er kom, glunder ik bij de gedachte aan die bijzondere 3 augustus 2012."

Amsterdam voor kinderen

"Zondagochtend op de heuvel in het Amsterdamse Bos. De vrijheid die mijn zoontje Ezra daar voelt, is onbetaalbaar. Soms zijn de simpelste, gratis uitjes, de meest waardevolle."

Mijn kapper

"Marlies van Images in het Hilton. Ik word er altijd in de watten gelegd. Toen we in het buitenland onze Choepa (Joodse huwelijksceremonie) vierden, ging Marlies ook mee. Dat vond ze geloof ik ook wel bijzonder."

Een avond stappen met

"Zonder twijfel: mijn vrienden. Ze zijn allemaal uitermate gezellig, boeiend en loyaal! Ik kom na een avond stappen altijd terug met hernieuwde energie, ideeën en levenswijsheden."

Laatste keer de stad uit

"Naar Vuurtoreneiland, de perfecte get­away. De boottocht is al een feestje. Ze organiseren dit jaar ook een wintereditie, ik geloof dat ik maar snel moet reserveren."

Spa Sport Hotel Zuiver Beeld Charlotte Odijk
Spa Sport Hotel ZuiverBeeld Charlotte Odijk

Beste plek om te relaxen

"Spa Zuiver; ik sport er zodat ik ongegeneerd vaak de spa in kan duiken."

Dieren in Amsterdam

"Artis, niet in de laatste plaats vanwege de bijzondere geschiedenis. Er zaten mensen ondergedoken tussen de dieren en de toenmalige directeur, A.L.J. Sunier, heeft zich heldhaftig opgesteld tijdens die zware oorlogsjaren. Geen wonder dat de wandeling die Crescas initieerde over Artis in oorlogstijd, in no time vol zat. We overwegen nu een tweede wandeling te organiseren."

Café

"The Lobby in de Fizeaustraat. De sfeer is er helemaal mijn smaak: gestyleerd en toch heb je het gevoel dat je bij vrienden in de huis­kamer zit."

The Lobby in de Fizeaustraat Beeld Charlotte Odijk
The Lobby in de FizeaustraatBeeld Charlotte Odijk

Favoriete Amsterdammer

"Mijn man Daniel. Ik ken weinig mensen die zo authentiek en integer zijn, zonder hun charme te verliezen. Trots ben ik op wie hij is en hoe hij zich blijft ontwikkelen. Ik hoop dat mijn kinderen dat ook zien en meekrijgen."

Eerste keer in Amsterdam

"Dat moet de eerste keer zijn geweest dat ik bij juwelierszaak Bernard Schipper kwam, de zaak van mijn oom en tante in de Kalverstraat. Hij bestaat niet meer, maar nog steeds overvalt me een gevoel van nostalgie als ik door de Kalverstraat loop."

Ik voel me Amsterdammer, omdat

"Deze stad alles biedt wat ik me kan wensen: gezelligheid, warmte, kunst en cultuur, en korte afstanden. Daarnaast woont mijn hele familie hier."

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Bij uitstek de geboortes van mijn kinderen, Ezra en Meïra!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden