Plus

Het Amsterdam van journalist Margriet van der Linden

Wekelijks wordt een Amsterdammer geïnterviewd over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week Margiet van der Linden (46), journalist, schrijver en presentator van de nieuwe, dagelijkse taalquiz De Tafel van Taal. Ze is geboren in Nieuw-Lekkerland en woont sinds 1993 in Amsterdam.

Rita Schroën
Margriet van der Linden Beeld Roy del Vecchio
Margriet van der LindenBeeld Roy del Vecchio

Restaurant

'Daalder. Lekker eten, leuke mensen. Guts & Glory: zelfde laken een pak. Nu nog naar Breda - allemaal uit de koker van dezelfde jongens."

Café

"Ik kom heel graag bij Festina Lente, niet in de laatste plaats omdat ik daar een groot deel van mijn debuutroman De Liefde Niet heb geschreven. De bediening is vreselijk aardig en ze ­organiseren een fijne pubquiz."

Uitgaan

"Als het raak is, dan ook goed: met de Savoy Bar als gutter. In de jaren ­negentig was de Oostelijke Handelskade een perfecte uitgaansplek. Het was er ruig, met Vrieshuis Amerika als summum. We hadden daar ooit een afterparty van RTL Nieuws, waar ik toen werkte; iedereen stond te dansen en Conny Mus zat in een bontjas in een grote leren stoel op het ­podium."

Coffeeshop

"Af en toe willen we een sigaret en die komt dan van Biba, bij ons om de hoek. Biba vraagt dan of we ervan ­willen lachen of in slaap willen vallen."

Coffeeshop Baba Beeld Roy del Vecchio
Coffeeshop BabaBeeld Roy del Vecchio

Museum

"Het Stedelijk. Ik hou van moderne kunst. Isa Genzken heb ik met veel plezier gezien. Dúrf nog meer, daar is de kunst voor. Niet zoals de rest, maar onderzoekend, aanklagend en ­uitdagend."

Lelijk standbeeld

"Die beeldengroep op het ­Rembrandtplein. Ieder zijn smaak en dit is de mijne: wat een kinderachtige hoop bruin gietsel bij elkaar. Ik vind het eigenlijk een eng zooitje kerels."

Standbeeld op het Rembrandtplein Beeld Roy del Vecchio
Standbeeld op het RembrandtpleinBeeld Roy del Vecchio

Amsterdam voor kinderen

"Is prima te doen. Bij ons in de buurt stikt het van de scholen, er gaat geen dag voorbij of er is een feest. En de papa's en mama's, met hun meemoeders en nieuwe andere papa's, maken zich allemaal vreselijk druk om ze."

Mijn buurt

"De Jordaan. Het is net uit de ellende van de Negen Plagen, pardon, Straatjes en het is een buurt waar mensen elkaar groeten, praatjes maken. Er is zelfs een overbuurvrouw die 's ochtends haar dons uit het raam hangt en daar dan zelf ook naast gaat hangen om te ouwehoeren."

Mooiste park

"Het Amsterdamse Bos. We zijn er elke dag met Teun, onze hond. Even was het een no-goarea, omdat Tobey, onze vorige hond, daar vanuit het bos zo de A9 is opgerend en is verongelukt. ­Gemeente, Rijkswaterstaat: doe wat aan die veertig meter die daar open is. Hij was niet de eerste en helaas ook niet de laatste."

Amsterdamse Bos Beeld Roy del Vecchio
Amsterdamse BosBeeld Roy del Vecchio

Mooi van lelijkheid

"Ik noem het hier, maar het hoort er eigenlijk niet: De Nederlandsche Bank. Een prachtig ontwerp tussen al die tierelantijngeveltjes. Met de ontwikkeling van de Wibautstraat zie je dat het gebouw zijn pracht nog meer bewijst."

Favoriete vervoersmiddel

"Dat zou de taxi mogen zijn, maar het is gewoon de fiets."

Mooiste fontein

"Fontein?"

Met pek en veren de stad uit

"Homohaters. Ik ben blij en dankbaar dat ik in Nederland ben geboren en in Amsterdam woon, de stad waar homo's veilig zijn. Waarom zouden wij verrot gescholden moeten worden, het gevaar lopen in elkaar te worden getimmerd omdat wij elkaar op straat een simpele kus geven, en het daarom maar niet meer doen hier en daar?"

undefined

Hotel

"Het Hilton was een tijd favoriet. Grote hotels moeten volledige toewijding en discretie hebben. Vriendinnen belandden ooit dolverliefd in een klein hotel; de volgende dag kregen ze een veelbetekenende blik en ging iemand met een emmer sop naar boven!"

Een avond stappen met

"Chantal Janzen. Maar ze heeft altijd verjaardagen."

Favoriete modewinkel

"Patta op de Zeedijk, voor de mooiste sneakers. Op de dag van vertrek naar Sri Lanka voor Wie is de Mol? arriveerden nog net op tijd heel bijzondere Nikes uit Japan. Ze komen in heel wat Molboekjes voor."

Patta op de Zeedijk Beeld Roy del Vecchio
Patta op de ZeedijkBeeld Roy del Vecchio

Mooiste herinnering

"Alle mooie herinneringen aan Amsterdam hebben met de liefde te maken. Stiekem kussen met Kitty in de ­Mosterdpotsteeg. Ik bedoel maar."

Lees hier wat de favoriete plekken in Amsterdam van onder andere advocaat Gerard Spong, regisseur Bobby Boermans en Carré-directrice Madeleine van der Zwaan zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden