PlusMijn Amsterdam

Het Amsterdam van journalist en copywriter Michiel Blijboom

Michiel Blijboom (55) is journalist en copywriter. Binnenkort verschijnt zijn boek Trunk tales, over sekstheater Casa Rosso. Hij is geboren en getogen in Amsterdam.

Blijboom: 'Ik hield al van de Kinkerbuurt toen Kuki's Cycle Shop er nog zat' Beeld Charlotte Odijk
Blijboom: 'Ik hield al van de Kinkerbuurt toen Kuki's Cycle Shop er nog zat'Beeld Charlotte Odijk

Café

"Ik hou van morsige pubs als The ­Grapes in Liverpool en The Beehive in Newcastle. In Amsterdam kom je dan al gauw uit bij Schumich op het Singel, vooral vanwege het puin dat daar altijd aan de bar zit. Ik hoop dat ik hier ­niemand mee beledig."

Theater

"In het kader van mijn boek moet ik ­natuurlijk zeggen dat ik weleens bij Casa Rosso ben blijven plakken."

Park

"Het Rembrandtpark, met zijn konijnen, spechten, schildpadden, egels en mandarijneenden. Ja mensen, toon mij een klein egeltje en ik word week."

Rijp voor de sloop

"Langs de Haarlemmerweg, bij de ­afslag Geuzenveld, staat het aller-, aller-, allerlelijkste gebouw in 741 jaar Amsterdam. Geen idee hoe het heet."

Haarlemmerweg Beeld Charlotte Odijk
HaarlemmerwegBeeld Charlotte Odijk

Laatste keer de stad uit

"Ik was afgelopen zomer op een punkfestival in Blackpool. Ik ben dol op die smakeloze stad. Ooit begon ik een ­verhaal erover als volgt: 'Plakken kots liggen als diepvriespizza's op het plaveisel.' Het is nog altijd mijn favoriete zin."

Plein

"Het August Allebéplein in Nieuw-West, toen de vader van Ton van Royen er nog een buurtbioscoop runde. Maar dan heb ik het over de tijd van net na de oerknal."

Brug

"De Wim Suurbierbrug in Oost. Ik zag er ooit een waarschuwingsbord voor botulisme en dacht toen: heeft Wim 'm nu ook al in de slóót gehangen?"

Museum

"Het Amsterdam Museum in de ­Kalverstraat had onlangs een expositie over graffiti in de jaren zeventig, tachtig. Daar hing ik in één frame met collega-graffitiartiest Dr. Rat. Dat zou je een stuk erkenning kunnen noemen."

Restaurant

"Mother India in de Ter Haarstraat. ­Eigenaar Rajiv Bali is de James Brown, ofwel de hardst werkende man, van horeca-Amsterdam. Zijn chicken tikka tandoori is onover­troffen."

Mother India Beeld Charlotte Odijk
Mother IndiaBeeld Charlotte Odijk

Standbeeld

"Op de Amstelveenseweg staat een ­levensecht beeld van een nogal rondborstige meid. Elke keer als ik erlangs fiets, stink ik er weer in."

Favoriet vervoermiddel

"Je zou denken de motor, omdat ik de biografie heb geschreven van
No Surrenderbaas Henk Kuipers. Maar het is een oude damesfiets die ik Marijke Helwegen noem, omdat er zo gigantisch veel aan is versleuteld."

Mijn buurt

"De Kinkerbuurt kan zich inmiddels meten met alle hippe wijken van Londen. Maar ik hield er al van toen Kuki's Cycle Shop er nog zat. Voor jeugdige lezers: dat was de fietsenwinkel van Kuki Krol, de vader van Ruud."

Met pek en veren de stad uit

"Alle veeg- en roetpieten. Hoewel: met pek en veren zijn het weer gewoon Zwarte Pieten!"

Dieren in Amsterdam

"Mijn kat Beau. Hij heeft een ­Facebookpagina ('Beau Cat') met zo'n 1500 vrienden."

Favoriete Amsterdammer

"Mijn neefje Nuno Blijboom, inmiddels een gevreesde theatercriticus. Als hij ergens binnenkomt, beginnen regisseurs te sidderen."

Eerste keer in Amsterdam

"Bij mijn geboorte in het Juliana­ziekenhuis in de Ter Haarstraat, schuin tegenover het huidige Mother India. Als ik daar eet, denk ik weleens: als ik me nu verslik in mijn king prawn ­madras, dan is de cirkel rond."

Herengracht 395 Beeld Charlotte Odijk
Herengracht 395Beeld Charlotte Odijk

Wil altijd nog...

"...op Herengracht 395 wonen. Dat pand met dat torentje spreekt al een halve eeuw tot mijn verbeelding. Ik vrees alleen dat het budgettair gezien niet eenvoudig wordt."

Mooiste herinnering in Amsterdam

"Als verslaggever vloog ik in mei '95 met Ajax en de Europa Cup terug naar Amsterdam. Boven het volgepakte ­Museumplein begon de piloot met de vleugels te zwaaien. Toen ik van links naar rechts door het toestel werd geslingerd, wist ik: mooier wordt het nooit meer!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden